En Sıcak Konular

Avukatlar, HSYK üyesi Ertosun'u istifaya çağırdı

5 Ocak 2010 12:22 tsi
Bursa'da Ahenk Hukuk Derneği üyesi avukatlar, cübbelerini giyerek Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi Ali Suat Ertosun'u istifaya davet etti.

Dernek Başkanı Hayati Selamet, hakim ve savcıların, kendi özlük hakları ile ilgili doğrudan yetkilendirilmiş bir kişinin beyanları ile baskı altına alınmış olmasının esef verici olduğunu söyledi.
 
Bursa Adliyesi önünde toplanan 100'ün üzerinde avukat, Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu üyesi Ali Suat Ertosun'a tepki gösterdi. Açıklamaya cübbeleri ile katılan avukatlar Ertosun'u istifaya çağırdı. Ahenk Hukuk Derneği Başkanı Hayati Selamet, Ertoson'un son bir hafta içerisinde yapmış olduğu açıklamaların, bağımsız olarak görev yapması gereken hakim ve savcılara karşı açık bir baskı ve telkin niteliği taşıdığını savundu. Hakim ve savcıların tarafsızlık ve bağımsızlığına en çok saygı göstermesi gereken Ertosun'un, tam aksini yaptığını belirten Selamet, Ertosun'un devam eden soruşturmalar ve davalarla ilgili görev yapan hakim ve savcıları baskı altına alıcı beyanlarda bulunmasının, hukuk devleti ilkeleri, yargı bağımsızlığı ve halen bulunduğu görevle bağdaşmadığını kaydetti.

Ertosun'un yaptığı açıklamalarla Anayasa'nın 138. maddesinde belirtilen "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" hükmünü açıkta ihlal ettiğine dikkat çeken Selamet, şöyle konuştu: "Sayın Ali Suat Ertosun'un aynı zamanda hakimler ve savcıların özlük işleri ile ilgili olarak da karar verme makamında bulunması sebebiyle konu daha da önem arz etmektedir. HSYK Kanunu'nun 4. maddesinde HSYK'nın 'Hakimleri mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapmak' görevlerini haiz olduğu açıkça belirtilmiştir. Ali Suat Ertosun, Genelkurmay Seferberlik Bölge Başkanlığı'nda halen inceleme ve delil araştırması yapmakta olan hakimi, açıklamaları ile baskı altına almaya çalışmakta olup, araştırma ve soruşturmanın sağlıklı ilerlemesini engellemektedir."

Ali Suat Ertosun'un beyanları ile tarafsızlığını yitirdiğini ifade eden Selamet şöyle devam etti: "Görevlerini oldukça zor şartlar altında yapmakta olan hakim ve savcıların, kendi özlük hakları ile ilgili doğrudan yetkilendirilmiş bir kişinin beyanları ile baskı altına alınmış olması esef vericidir. Bu tür beyanlarda bulunarak tarafsızlığını yitirmiş bir kişinin kuruldaki görevde bulunması Hukuk Devleti ve yargı bağımsızlığı açısından büyük sakınca oluşturmaktadır. Bu nedenle Ali Suat Ertosun'un derhal görevinden istifa etmesi gerekmektedir. Kendisini istifaya davet ediyoruz."

cihan



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,292 µs