En Sıcak Konular

ABD'ye Türkiye uyarısı

5 Ocak 2010 12:05 tsi
ABD'ye Türkiye uyarısı Financial Times'ta yer alan Gideon Rachman imzalı yazıda ABD'nin Türkiye'yi kaybettiğine değinilerek uyarılarda bulunuldu. İşte çarpıcı ifadeler...

Gideon Rachman imzalı yazıda ABD'nin 1945 yılından bu yana sürdürdüğü özgür dünyanın lideri unvanını yavaş yavaş kaybettiği, Latin Amerika, Afrika, Asya ve Ortadoğu'nun en önemli ülkeleri olan Brezilya, Güney Afrika, Hindistan ve Türkiye'nin ABD'ye sırt çevirdiği belirtildi.

Amerika özgür dünyayı kaybediyor başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:

Gelişmekte olan ülkelerdeki 4 en büyük ve stratejik olarak en önemli ülke, Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye Amerikan dış politikasına giderek daha da ters düşen politikalar uyguluyor. Uluslararası meselelerle ABD'nin yanında durmak yerine Çin ve İran gibi otoriter ülkelerin yanında durmayı tercih ediyorlar.
Birçok Amerikalı demokratik ülkelerin uluslararası konularda kendi değerlerini ve düşüncelerini paylaşacaklarını düşünür. Ama bunun artık böyle olmadığı en son Kopenhag İklim Konferensı'nda görüldü.
Latin Amerika, Afrika, Asya ve Ortadoğu'nun en önemli demokrasileri olan Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye'ye bakarsanız artık bu ülkelerin demokratik ülkeler topluluğunun ya da ABD'nin güvenilir bir müttefiki olarak kabul edilemeyecekleri artık açıktır.
Soğuk Savaş'ta ABD'nin en önemli müttefiklerinden biri olan Türkiye, dünyadaki tek batı yanlısı laik ve Müslüman demokrasi örneği. Ancak artık batı için güvenilir bir partner değil. Irak savaşından sonra yapılan tüm anketlerde ülkede büyük bir Anti-Amerikancılık olduğu görülüyor. Ilımlı İslamcı AKP hükümeti Hamas, Hizbullah, İran gibi Amerika'nın bölgedeki düşmanlarıyla ilişki kuruyor ve İsrail konusunda her geöen gün artan düşmanca tutumuyla Amerikalılar'ı kaygılandırıyor.
Peki ne oluyor?

Cevap şu: Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye'nin demokratik kimlikleri, beyaz, zengin, batı dünyasının parçası olmayan gelişmekte olan ülke kimlikleriyle dengeleniyor. Bu 4 ülkede de iktidar partileri kendilerini hem kendi ülkelerinde hem de küresel düzeyde toplumsal adaletin liderleri olarak görüyor.
Obama, Bush'un ardından büyük bir pozitif gelişme olarak kabul ediliyor. Ancak ne olursa olsun o bir Amerikan başkanı. Küresel bir güç olmak yolunda ilerleyen gelişmekte olan ülkeler Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Türkiye demokratik ABD'den çok yükselen Çin ile daha çok ortak yanları olduğunu hissediyor olabilir.



Bu haber 821 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,318 µs