En Sıcak Konular

Günay'dan Şivan Perver'e davet

5 Ocak 2010 11:32 tsi
Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Kürt şarkıcı Şivan Perver'i Türkiye'ye davet etti.

Kültür Bakanı Günay, Kürt sanatçı Şivan Perver'e bu sefer Nevruz davetinde bulundu. Nevruz'da Türkiye'de konser vermesi çağrısında bulunan Günay, birlikte türkü söyleyip, halay çekmeyi teklif etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, 1970'li yıllarda hakkındaki bir soruşturma nedeniyle yurtdışına kaçan ve o tarihten bu yana ülkeye dönmeyen ünlü Kürt sanatçı Şivan Perver'i Nevruz'da Türkiye'ye davet etti. Akşam aracılığı ile Perver'e açık teklifte bulunan Bakan Günay, 'Şivan Perver nerede konser vermek isterse, buyursun gelsin. Bayram yapalım, halay çekelim, türkü söyleyelim. Türkiye'nin öfkeye, tartışmaya değil, barışa, bayrama ihtiyacı var' dedi.

Turizm sektörüyle ilgili önemli açıklamalarda bulunan Bakan Günay, 4 yıl aradan sonra ilk kez turizm tahsisine çıktıklarını, özellikle Arap ülkelerinin termal turizm tesislerine ilgi gösterdiğini kaydetti. Günay, Türkiye'nin tanıtımında yüksek gelir gruplarını ve yüksek kültür gruplarını hedef aldıklarını belirtirken, otellerin en büyük sıkıntısı olan ecrimisil konusunda da samimi açıklamalarda bulundu. Günay'ın AKŞAM'a özel değerlendirmeleri şöyle:

SABIRSIZLIKLA BEKLİYORUM

Şivan Perver'in Türkiye'ye geleceği tarihi sabırsızlıkla bekliyorum. Mart ayında yapılacak Nevruz kutlamaları için kendisine açık davette bulunuyorum. Buyursun Nevruz'da Türkiye'ye gelsin. Güzel bir meydan tahsis edelim, görkemli bir konser düzenleyip hep beraber Nevruz'u kutlayalım. Kendisi nerede isterse, konser organizasyonunu orada yapalım. Hatta bakanlığımızın sanatçıları Şivan Perver'e eşlik edebilir. Türkiye'de yaşayan ünlü halk ozanlarımızdan Şivan Perver'le birlikte konser vermek isteyen olursa, bu zemini de hazırlarız. Şivan Perver'e diyorum ki, Nevruz'da Türkiye'ye gel, hep beraber bayram yapalım, halay çekelim, türkü söyleyelim. Şu gerginlikler, tartışmalar, öfkeli sözler bitsin. Türkiye'nin barışa, bayrama ihtiyacı var. Ne diyor şair, 'Ne çatal yürek, barışa bayrama hasret.'

ARAPLARIN TERMAL İLGİSİ

Dört yıldan sonra ilk kez tahsise çıktık. Altyapısını termal alanında yaptığımız çalışmalar oluşturuyor. İç turizm de ilgileniyor ama Ortadoğu ülkelerinden başlayarak dışarıdan da yoğun bir ilgi var. Deprem kuşağında olduğu için önemli bir termal potansiyeli var. Nitelikli yatak sayımız az. Anadolu'daki geleneksel kaplıca isimli hamam görünümünden çok çıkabilmiş değil. Daha yüksek standartlı bir konaklama sunumunu hak ediyor. Önceden Arap sermayesi Avrupa'ya gidiyordu. Yeniden ilgi başladı. Dizilerin de, hükümetler arasındaki ilişkilerin de etkisi oldu. Bu sermaye akışında Arap ülkelerinin olumlu bir katkısı olacak.

HEDEF ZENGİN TURİST

Her şey dahil sistemi bize çok sayıda insan gelmesini sağlıyor ama kişi başına gelir ortalamasını aşağı çekiyor. Herşey dahil sistemini uygulayan yörelerde kalite denetimlerini yapmaya çalışıyoruz, yeni konaklama tesislerinin herşey dahile çok da itibar etmemesini, yeni açılımlar yapmasını daha yüksek gelir gruplarına hitap edecek bir sunum içerisine girmesini özendirmeye çalışıyoruz. Biz yurtdışındaki tanıtım yapan ajanslarımıza da yüksek gelir gruplarını yüksek kültür gruplarını hedef alacak olan bir tanıtım içeriği hazırlamaları konusunda yönlendirici olmaya çalışıyoruz.

ECRİMİSİLDE UMUT YOK

Ecrimisil konusunda ben de çok dertliyim, turizmciler de çok dertli. Geçen yıl Maliye Bakanlığı ile anlaşma yaptık Çeşme'de. Bakanlar Kurulu değişikliği oldu, yeni arkadaşımız konuyu incelemesine aldı. O günden bugüne duruyor. Turizmciler, haklı olarak itiraz ediyorlar ben de turizmcilere olumlu sonuç verememekten dolayı üzgünüm.

Zamanı gelince müze olacak

Bakan Günay, dün tarihi Ankara Valilik binasında incelemelerde bulunurken AKŞAM'ın duyurduğu 'Kozmik oda müze olsun' şeklindeki önerisiyle ilgili soruya şu karşılığı verdi:

'Şu anda birilerine bu söylediklerim erken, zamansız, gereksiz gelebilir. Ama şuna inanıyorum Ankara'nın bu kadar şehir içindeki askeri mekanlar, bir vadede daha uygun alanlara taşınacaklar. O zaman bunların birçoğu zaten müze olacak.'

Günay, gazetecinin ''Ama orayı kastetmiştiniz değil mi?'' sorusunu ise 'Orayı da kastettim tabii. Orada çünkü Türkiye siyasetinin çok önemli isimleri eski başbakanlar, önemli isimler bir süre gözaltında kaldılar. Bu tür mekanlar dünyada böyle dönemler geçtikten sonra o şehrin hafızasına tarihi anısal mekanlar olarak teslim ediyorlar. Bizde ileride öyle medeni günler göreceğiz. Ama henüz kafamızda çok ön yargılar var bunları tartışmaya Türkiye'nin şartlarının çok elverişli olduğunu düşünmüyorum'' şeklinde yanıtladı.

Kaynak: Akşam



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,615 µs