En Sıcak Konular

Beyaz Saray'da üst düzey güvenlik toplantısı

5 Ocak 2010 10:57 tsi
ABD Başkanı Barack Obama'yı, Noel tatilini geçirdiği Havai'den dönüşünden sonraki ilk gününde Washington'da yoğun bir mesai bekliyor.

Obama, bugün Beyaz Saray'da Delta Havayolları uçağına düzenlenen saldırı girişimiyle ilgili gözden geçirme çalışmaları, güvenlik ve istihbarat paylaşımı alanlarında atılan adımlar ve terörle mücadele konularında, ilgili bakanlar ve kuruluşların başkanlarının katılacağı önemli bir toplantıya ev sahipliği yapacak.

Uluslararası haber ajansları ve Amerikan basınında yer alan haberlere göre, Obama, toplantının ardından, gelecekte benzer saldırıların önlenmesine katkıda bulunmak amacıyla hayata geçirilecek bir dizi reformun ana hatlarını çizeceği bir açıklama yapacak.

Amerikan yönetiminden bir yetkiliye göre, Obama'nın duyurusunu yapacağı reformlar, ABD'nin terör şüphelilerine yönelik "izleme listesi''nin geliştirilmesini içeriyor.

Bir istihbarat yetkilisi, yönetimin, terör şüphelileri ve ABD'ye uçmaları yasaklananların yer aldığı listeye çok sayıda kişinin daha eklendiğini bildirirken, Obama'nın da toplantıdan sonraki açıklamasında, "izleme listesi"nde gidilecek değişikliklere değineceği kaydediliyor.

Saldırı girişiminin hemen ardından, Amerikan yönetiminin havayolu yolcularını nasıl izlediği ve olası teröristlerin tespiti ve takibi konularında nasıl bir çalışma yürüttüğü konularının acilen gözden geçirilmesi talimatını veren Obama, açıklamasında, bu gözden geçirme çalışmasının bulgularına dair ayrıntılara da yer verecek.

ABD uçağına saldırı girişiminin ardından düzenlenecek en kapsamlı toplantıya, Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Savunma Bakanı Robert Gates, İç Güvenlik Bakanı Janet Napolitano, Başsavcı Eric Holder, Enerji Bakanı Steven Chu, FBI Başkanı Robert Mueller, CIA Başkanı Leon Panetta, Ulusal Güvenlik Danışmanı James Jones, Obama'nın terörle mücadele ve iç güvenlik danışmanı John Brennan gibi çok sayıda üst düzey yetkili katılacak.

Toplantıda Obama, ilgili yetkililerden, saldırı girişimiyle ilgili yürütülen incelemeler, zanlı Ömer Faruk Abdülmuttalib'e yönelik soruşturma, teröristlerin tespitine dair tekniklerin ve "terör izleme sistemi" hakkındaki gözden geçirme çalışmaları ve önerileri dinleyecek. İlgili kuruluşların başkanları da, kendi iç değerlendirmelerini Başkan Obama'ya aktaracak.

-MÜSLÜMAN ÖRGÜTTEN HAVAALANLARIYLA İLGİLİ YENİ KURALLARA ELEŞTİRİ-

Öte yandan, ABD Ulaştırma Güvenliği İdaresi'nin (TSA), aralarında Washington'ın "teröre destek veren ülkeler" listesinde yer alan 4 ülkenin de bulunduğu 14 ülkeden gelen yolcuların "tam teşekküllü arama"dan geçirilmesi talimatına, Amerikalı Müslümanların en büyük insan hakları örgütlerinden Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi'nden eleştiri geldi.

CAIR İcra Direktörü Nihad Avad, TSA'nın talimatındaki listede yer alan ülkelerin nüfusunun büyük çoğunluğunun Müslüman olduğuna işaret ederek, alınan son tedbirleri "dini ayrımcılık" olarak niteledi. Avad, "Yeni kurallara göre, aileleri ya da arkadaşlarını görmeye giden ya da Mekke'ye Hac'ca giden hemen her Müslüman, özel güvenlik kontrolleri için otomatik olarak diğer yolculardan ayrılacak, bu ayrımcılıktır" diye konuştu.

TSA'dan yapılan açıklamadaysa, ayrımcılığın söz konusu olmadığı belirtilerek, "TSA'nın aldığı güvenlik tedbirleri, etnik ya da dini geçmişe değil, tehdide dayalıdır" ifadesi kullanıldı.
 
zaman



Bu haber 465 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,437 µs