''öncü ülke'' olacak | " /> ''öncü ülke'' olacak | "/>

En Sıcak Konular

Türkiye ''öncü ülke'' olacak

4 Ocak 2010 22:26 tsi
Türkiye ''öncü ülke'' olacak Türkiye bu yıl BM Güvenlik Konseyinde (BMGK), Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesi ve Terörle Mücadele Komitesine başkanlık yapacak ve Afganistan konusunda da ''öncü ülke'' olacak.

2009-2010 döneminde BMGK'nin geçici üyesi olan Türkiye, geçen yıl Haziran ayında yürüttüğü Konsey dönem başkanlığını, bu yıl Eylül ayında da yapacak.

BM'nin en yoğun ayı olan Eylül'de yıllık Genel Kurul üst düzey toplantıları dolayısıyla BM'nin son derece yoğun bir gündemi bulunuyor. Bu ayda Güvenlik Konseyinde de bazen zirveler düzeyinde olmak üzere üst düzey toplantılar düzenlenebiliyor.

Türkiye'nin Konsey'de 2009 yılında son derece başarılı bir performans gösterdiğini, aktif çalışmalar yaptığını ve tüm ülkelerce büyük takdir kazandığını belirten diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin ''BM'de temsil edilen tüm kuzey, güney, doğu ve batı ülkeleri tarafından sürekli danışılan ve görüşü sorulan'' bir Konsey üyesi ülke olduğunu belirttiler.

-KUZEY KORE KOMİTESİ BAŞKANLIĞI-

Konseyde 2009 yılında Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesinin başkanlığını yürüten Türkiye, bu yıl da geçen yıl epey hareketlenen Komitenin başkanlığını devam ettirecek. Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin Komite başkanlığının diğer ülkeler tarafından son derece ''objektif ve yapıcı'' bulunduğunu, takdir topladığını ve Konseyin tüm üyelerinin ortak kanaati sonucunda Türkiye'nin, bu komitenin başkanlığını bir yıl daha sürdürmesinin talep edildiğini ve Türkiye'nin de bu talebi kabul ettiğini ifade ettiler.

-AFGANİSTAN KONUSUNDA ÖNCÜ ÜLKE-

Türkiye'nin, Konseyin gündemindeki önemli konulardan biri olan Afganistan konusunda da bu yıl öncü ülke olacağı kaydedilirken, Türkiye bu görevi geçen yıl yürüten Konsey üyesi Japonya'dan bu yıl için devralacak.

Kaynaklar, Türkiye'nin Afganistan konusunda öncü ülke olarak gelişmeleri çok yakından takip ederek, Konseyde gerekirse çalışma başlatacak, karar tasarıları hazırlayacak ve Konseyde Afganistan toplantılarına başkanlık edecek konumda olacağını vurguladılar.

-TERÖRLE MÜCADELE KOMİTESİ BAŞKANLIĞI-

Türkiye, Konseyin yine önemli komitelerinden olan ve 11 Eylül terör saldırılarının hemen ardından Konseyin 1373 sayılı kararıyla 2001 yılında kurulan Terörle Mücadele Komitesinin başkanlığını da birkaç gün içinde, Konsey üyeliği sona eren Hırvatistan'dan resmen devralacak.

Terörle Mücadele Komitesinin ve komitenin çalışma grubunun başkanlığını alacak Türkiye, 2009 yılında yürüttüğü Demokratik Kongo Cumhuriyeti Yaptırımlar Komitesinin başkanlığını ise bırakacak.

15 üyeli BMGK'de 5 daimi üye dışında (İngiltere, ABD, Fransa, Çin ve Rusya) bu yıl Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10 geçici üye bulunuyor. 2009 yılının başında Konseyde göreve başlayan Türkiye, Japonya, Avusturya, Uganda ve Meksika'nın 2 yıllık Konsey üyelikleri bu yılın sonunda sona erecek. Yeni seçilen geçici üyeler Bosna-Hersek, Brezilya, Gabon, Lübnan ve Nijerya ise Konseydeki iki yıllık görevlerine yeni başlıyor.

Konseyin yarın, yılın ilk resmi toplantısını yaparak aylık programını kabul etmesi bekleniyor. Konseyin bu ayki dönem başkanlığını Çin yapacak.

Zaman



Bu haber 448 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,750 µs