En Sıcak Konular

'2010, Kıbrıs için önemli bir yıl'

4 Ocak 2010 19:48 tsi
'2010, Kıbrıs için önemli bir yıl' KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, 2010 yılının Kıbrıs sorununda çözüm için önemli bir yıl olacağını, bunun için çalıştıklarını belirterek, ''Artık sonuç üretmemiz gerek. Her müzakere süreci gibi bunun da sonu var'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, bazı medya temsilcilerine verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Kıbrıs Türkü'nün güvenliğini tam olarak sağlayacak, can ve mal güvenliği yanında ekonomik güvenliği ve toplumsal bütünlüğünün devamını mümkün kılacak bir çözüm arayışında olduklarını söyledi.

Müzakerelerde buna önem verdiklerini kaydeden Talat, ''Toplumsal kimliği koruyacak, erozyona uğratmayacak düzenlemeler başlıca hedefimiz'' dedi.

2010'un kendisi ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında sürdürülen müzakerelerin 3. yılı olacağına işaret eden Talat, ''Üçüncü yılda artık sonuç üretmemiz gerek. Her müzakere süreci gibi bunun da sonu var'' dedi.

Kıbrıs Türk tarafının görüşme sürecini sürükleyen, öncülük yapan taraf olduğunu kaydeden Talat, Kıbrıs Türkü'nün avantajının çözümü destekleyen Türkiye'nin yanında olması olduğunu ve bunu iyi değerlendirmek gerektiğini vurguladı.

2009'un çözüm yılı olması için uğraştıklarını, ancak bunu başaramadıklarını ifade eden Cumhurbaşkanı Talat, bunun nedeninin Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs sorunuyla ilgili aynı endişeleri paylaşmaması olduğunu söyledi.

Talat, müzakerelerde farklılıklar arasında köprüler kurmaya çalıştıklarını, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının ayrı düşünceler yanında, eşit durumda olmadıklarına da dikkati çekti.

Rum tarafının dünya ile iç içe olduğuna ve ''Kıbrıs'ın bütününün hükümeti'' olarak tanındığına işaret eden Talat, Kıbrıs Türkleri ne kadar haklı olursa olsun dünya tarafından tanınmadığını vurguladı.

Talat, müzakere masasına iki toplum lideri olarak oturup müzakere ederken masadan kalktıklarında, uluslararası topluluk tarafından Rum liderin ''dünyaca tanınan cumhurbaşkanı'', kendisinin ise ''toplum lideri'' olarak görüldüğünü anlattı. Cumhurbaşkanı Talat, ''Bu ciddi eşitsizlik müzakerelerde yol almamızı da zorlaştırıyor'' dedi.

Her şeye rağmen Kıbrıs sorununun çözümünün müzakerelerle olacağını belirten Talat, askeri yolların daha önce denendiğini, ama başarılı olunmadığını hatırlattı.

Basında, ''müzakere sürecinin boşuna olduğu, çözümün olmayacağı'' şeklinde haberler çıktığına değinen Talat, ''basının görevinin, insanlara doğruları anlatmak olduğunu, Kıbrıs Türkü'nün çözüme ihtiyacı olduğuna göre bunun halk tarafından böyle algılanmasının sağlanması gerektiğini'' kaydetti.

-TÜRKİYE'NİN DESTEĞİ-

''Biz, çözüm için çok ciddi hazırlıklar yapıyor, öneriler hazırlıyoruz'' diyen Talat, Kıbrıs Türk tarafının görüşme sürecini sürüklediğini ve öncülük yaptığını söyledi.

Türk tarafının avantajının Türkiye'nin görüşme sürecini desteklemesi ve Kıbrıs Türk tarafının yanında olması olduğuna işaret eden Talat, ''Aksi taktirde süreç zor olurdu'' dedi.

Cumhurbaşkanı Talat, ''Türkiye'nin desteği çözüm için yanımızda. Bunu iyi değerlendirmeliyiz. Kıbrıs Türkü'nü bu şekilde destekleyen başka ülke yok'' diye konuştu.

-ULUSLARARASI BOYUT-

Müzakere sürecinde uluslararası boyutun önemine de dikkati çeken Cumhurbaşkanı Talat, dünyanın ''Çözümü siz bulun, karışmayız'' dediğini, ancak aşırı taleplere de onay vermediğini anlattı.

Uluslararası diyaloğu ön planda tutmanın Kıbrıs Rum tarafını ikna etmek kadar önemli olduğunu belirten Talat, müzakereler kapalı kapılar arkasında yapılsa da uluslararası toplumun bunlarla ilgilendiğini söyledi.

Kıbrıs Türk tarafı olarak uluslararası tek temsiliyet ve bunu sağlayacak düzenlemelerle federal bir yapı önerdiklerini kaydeden Cumhurbaşkanı Talat, ''Eğer dış politika ve dış savunmada tek kimlik oluşturulursa, bu bir federasyon olur. Daha fazla unsur eklenirse bu merkezi güçlü federasyon olur'' dedi.

A.A.



Bu haber 398 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,413 µs