En Sıcak Konular

Rusya ile ilgili iddia petrol fiyatlarını çıldırttı

4 Ocak 2010 17:32 tsi
Rusya ile ilgili iddia petrol fiyatlarını çıldırttı Rusya'nın Belarus'a petrol sevkiyatını durdurduğu iddia edildi, fiyatlar 80 doları aştı

Belarus'la petrol gümrükleri konusunda anlaşamayan Rusya'nın sevkiyatı durdurduğu iddia edildi. Üç yıl önce benzer bir kriz nedeni ile Avrupalı ülkelerin sorun yaşaması petrol varil fiyatlarını doğrudan etkiledi. Dünyanın en çok petrol ihraç eden ülkesi konumuna gelen Rusya'nın Belarus üzerinden gerçekleştirdiği sevkiyatı durdurduğu ile ilgili haberler, petrol varil fiyatlarının 80 doları aşmasına neden oldu. Bölgeden gelen son açıklamalarda sorunun çözülmemesine rağmen, sevkiyatın devam ettiği yönünde.

Rusya-Belarus arasında yaşanan petrol krizi nedeni ile ABD ham petrol varil fiyatları 1,63 dolar artarak 81,16 dolara ulaşırken, London Brent ham petrol varil fiyatları da 1,70 dolar artarak 79,63 dolar oldu. 2008'de küresel ekonomik kriz nedeni ile dip yapan petrol varil fiyatları 2009'da yüzde 78 artarak 79 dolara kadar ulaşmıştı.

Rusya'nın Ukrayna ile yaşadığı doğalgaz krizi nedeni ile geçen yıl iki hafta doğalgazsız kalan Avrupa ülkeleri Rusya ile Belarus arasında yaşanan petrol krizinden endişeli. 2007 Ocak ayında yaşanan benzer krizde Avrupa petrol sevkiyatı olumsuz etkilenmişti.

Belarus devlet petrol şirketi Belneftekhim Başkanı Marina Kostyuçenko Rusya'dan petrol alımının devam ettiğini, kesinti ile ilgili de yorum yapmak istemediğini söyledi. Rusya petrol şirketi Transneft Başkanı Mihail Barkov da Belarus'la yaşanan problemin Avrupa sevkiyatını etkilemeyeceğini kaydetti.

Belarus hükümeti yaptığı açıklamada müzakereler için Moskova'da bulunan Belarus heyetine yoğun baskı uygulandığı iddialarını dile getirdi. Rusya Enerji Bakanlığı sözcüsü İrina Yesipova Belarus'la sürdürülen müzakerelerin durdurulmadığını, yeniden görüşmelere başlanacağını açıkladı.

BELARUS'DAN ELEKTRİK SEVKİNİ KESERİZ TEHDİDİ

Belarus Rusya'dan yıllık 20 milyon metrik ton petrol alımı gerçekleştiriyor. Bunun beşte birini iç tüketimde kullanan Belarus, kalan miktarı Avrupa'ya ihraç ediyor. Rusya'nın bu satışlar için uyguladığı vergi Belarus'a yaklaşık 5 milyar dolara mal oluyor. Bu da ülke gayri safi milli hasılasının yüzde 10'una eşit bir rakam.

Diğer taraftan transit petrol için zam talep eden Belarus, sorunun çözülmemesi durumunda Rusya'nın Avrupa'nın ortasındaki şehri Kaliningrad'a sağladığı elektrik sevkiyatını kesmekle tehdit etti. İnterfax haber ajansının verdiği bilgiye göre, Belarus elektrik şirketi Belenergo Rusya ile transit geçiş konusunda herhangi bir anlaşmanın olmadığını ve sevkiyatın kesilebileceğini belirtti.

Cihan



Bu haber 1,030 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,479 µs