En Sıcak Konular

Deniz Baykal'a göre bu yıl seçim var

4 Ocak 2010 12:36 tsi
CHP lideri Baykal'ın seçim tahmini. Baykal’a göre, iktidar 2010 yılında seçime gitmek zorunda kalacak. Daha önce 2011 tarihini veren Baykal'ın fikrini değiştiren neden ise, son günlerin sıcak gelişmeleri...

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ‘Kürt açılımı’, hükümet - TSK ilişkileriyle somutlaşan kurumlar arası gerginlik ve ekonomideki gelişmelerin Türkiye’yi bir kaos ortamına soktuğunu belirterek, 2010 yılı içinde hükümetin bir erken seçime gitmek zorunda kalacağını savundu.

Baykal, “AKP hükümeti bu çözümsüzlük ve kaos ortamında daha fazla dayanamaz. Türkiye bu kaostan ancak yeni bir yönetimle çıkar” sözleriyle bir erken genel seçim beklentisini dile getirdi.

FİKRİ DEĞİŞTİ

Daha önce yaptığı açıklamalarda, Hükümet’in 2011 yılının Nisan veya Mayıs ayından önce seçime yanaşmayacağı görüşünü dile getiren ve “AKP, 2010’da seçime giderse kendi ipini çekmiş olur” diyen CHP lideri Baykal, son dönemde yaşanan sıcak gelişmelerin ardından bu fikrini değiştirdi.

Baykal, partisinin yetkili organlarında ve kurmaylarıyla yaptığı son değerlendirmelerde, Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlara dikkat çekerek, erken seçimden söz etmeye başladı. Baykal, erken seçime yönelik düşüncesindeki takvim kaymasının gerekçesini kurmaylarına şöyle anlattı.

SOSYAL PATLAMA TEHLİKESİ

Tekel işçilerinin eylemi ortada. İnançla ve inatla devam ediyorlar. Hükümet anlaşma yoluna gitmiyor. İstanbul’da itfaiyecilerin durumu, demiryolu işçilerinin eylemi... Çiftçinin, işçinin, memurun, emeklinin durumu ortada. İşsizlik almış başını gitmiş. Tüm bunlar sosyal patlamanın alt işaretleri.

TSK ‘ŞÜPHELİ’ KONUMUNDA 

Suçlu ve onun irtibatta olduğu kişi ve kuruluşlar değil, bir kurum olarak TSK ilk kez şüpheli konumuna düşürülmüştür, tam bir şüpheli muamelesi yapılıyor. Kısa sürede gerçekler ortaya çıkmalı ve bir büyük kurum; TSK, bu şüphelerden, bu şaibelerden kurtarılmalıdır.

KURUMLAR ARASI ÇATIŞMA

Hükümet ile TSK arasında bir çatışma olduğu çok açık. Kurumlar arasında bir uyum olsaydı bu olaylar, bu gelişmeler bu noktalara gelmezdi. Bu süreç çok tehlikeli ve ülke yararına değil.

HER ŞEY KAVGA ORTAMINDA

EĞer AKP hukuka saygılı olsaydı, hukuk kurallarını işletebilseydi Türkiye’de oluşan bu karmaşayı yaşamazdık. Hukuk doğru dürüst işletilmiyor, hukuka saygı duyulmuyor. Her şey bir kavga ortamında yürütülüyor, kavgayla bir sonuca varılmaya çalışılıyor.

YANLIŞ AÇILIM AYRIŞTIRDI

AçIlIm politikası diye yola çıktılar, yanlış politikalarla ülke bölünme, insanlar ayrışma durumuna geldiler. Milli eğitime etnisiteyi sokmak istiyorlar, Anayasa’dan ‘Türk Milleti’ kavramını çıkartma AKP’nin en yetkili isimleri tarafından bile telaffuz edilmeye başlandı.

İHTİYAÇ, YENİ BİR YÖNETİM

Bütün bunlar çok tehlikeli bir gidişin işaretleri. 2010 yılında artık yeni bir anlayışın, hukuka saygılı, demokrasiye saygılı yeni bir yönetimin gelmesine ihtiyaç var, bir yenilenmeye ihtiyaç var. Umarız ki 2010 yılı bu yenilenmeye, tazelenmeye fırsat veren bir yıl olacaktır. Türkiye’nin nefes alması için, hükümetin zorunluluktan böyle bir karara gelebileceğini de düşünmek gerekir. AKP hükümeti daha fazla dayanamaz, seçime gitmek zorunda kalır. Türkiye bu kaostan ancak yeni bir yönetimle, yeni bir anlayışla ve yeni politikalarla çıkar.

İDDİALARI MECLİS ARAŞTIRSIN

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, TSK içindeki cuntaların darbe, suikast hazırlığı yaptığı iddialarına ilişkin önümüzdeki hafta bir Meclis Araştırma Önergesi vereceğini açıkladı. Ersin, “Bu tartışmayı bitirmek lazım, artık TSK’yı darbe, suikast yapabilecek bir kurum olarak değerlendirmeye ve bu şekilde Silahlı Kuvvetler’in karizmasını çizmeye çalışıyorlar, halk nezdinde güven erozyonuna uğratmaya çalışıyorlar. Buna bir son vermek lazım. Çünkü başka ordumuz yok bizim” diye konuştu.

ANKA-Akşam

 



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,920 µs