iyibilgi Ankara " /> iyibilgi Ankara "/>

En Sıcak Konular

Gerçek?? Ne zaman oldu ki bu?

4 Ocak 2010 12:33 tsi
Gerçek?? Ne zaman oldu ki bu? AKP milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, ‘Irak federal bir yapıyı tercih etmiştir. Irak federal devlet buna saygı göstermeli’ dedi. Irak halkı bunu tam ne zaman yaptı? iyibilgi Ankara

“AKP eski Genel Başkan Yardımcısı ve Adana milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat, Kuzey Irak merkezli AKnews sitesinde yayınlanan söyleşisinde Irak'ın federal bir devlet olduğunu, Türkiye dahil herkesin Irak Anayasası'na göre mevcut yapıya saygı göstermesi gerektiğini söyledi.”

Bu uzun bir söyleşi ama günlük basına yansıyan kısmını verelim-ki bir yanlış anlama olmasın.

“O insanların kendi topraklarında daha özgürce yaşadıklarını görmek mutlu eder beni, herkesin de saygı göstermesi lazım. Çünkü oranın dışında, Irak'ın dışında hiçbir ülke orayı eleştirmek gibi bir lükse sahip değil. Irak halkı federal bir yapıyı tercih etmiştir. Anayasasında da bu vardır. Irak federal bir devlettir, bizim buna saygı göstermemiz lazım."

“Fırat, ‘Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi'yle ilişki düzeyini nasıl değerlendiriyorsunuz?’ şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi: ‘Türkiye'nin, birçok ülkeyle yaptığı gibi en kısa sürede Irak'la, Kürdistan'la da vizeyi kaldırmalı. Çünkü çok sıcak bir ilişki var, ticari ilişki var. Kürdistan Bölgesi'yle 5 milyar dolarlık ticaret hacmimiz var ki, bu çok önemli bir miktar. Hep ihracat. "

Bu söyleşinrin tam metni içinde ‘Kürdistan’a saygı göstermeli’ manası çıkabilecek pek çok bölüm de bulunuyor. Kötü mü? Hayır o anlamda yazmıyoruz.

Bunu belirtmemizin sebebi, tam olarak böyle bir cümle geçmemesine rağmen, bir çok haber sitesinin bu başlığı kullanmış olması. Çünkü lafın Türkçesi aslında o.

Fırat’ın bölgeyi analiz ederken yaptığı, aslında fikir akışının ana arterini oluşturan önemli nokta ise “Irak halkı federal bir yapıyı tercih etmiştir. Anayasasında da bu vardır” cümlesi.

Fırat’ın bu sözleri zikrederken ne düşündüğü kendi meselesi. Ama soru şu: Bu tercihi Irak halkı ne zaman yaptı? Sakın bize bir oylama veya referandum tarihi vermeyin!

Verecekseniz şu gerçekliğin olmadığını bir anı tercih ederiz: 1990 ile 2010 tarihi arasında, bir başka ülkenin işgali altında olmadığı, hür ve tamamen demokratik, parallerle yıllar içinde parçalanmamış, dış etkenin bulunmadağı, terör olaylarının yapılmadığı bir dönem var mı bu ülkede?

Buna rağmen. Bu şartlar altında da “Irak halkının ekseri çoğunluğunun federal yapı hakkında ne düşündüğü” üzerine bir fikir var mı? Ve o fikir Fırat’ın okuması ile aynı mı?

Değil ise! Fırat’ın açıklamasından mâna nedir?

www.iyibilgi.com



Bu haber 950 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs