En Sıcak Konular

Enflasyon rakamları açıklandı

4 Ocak 2010 10:14 tsi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2009 yılında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) % 6,53, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) % 5,93 arttığını açıkladı.

TÜİK'e göre, Aralık ayında TÜFE % 0,53, ÜFE % 0,66 artış gösterdi. Aralık ayı itibarıyla 12 aylık ortalamalara göre yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,25, üretici fiyatlarında ise yüzde 1,23 düzeyinde gerçekleşti.

2008 yılının aynı ayında fiyatlar TÜFE'de aylık bazda yüzde 0,41 gerilerken, yıllık bazda artış yüzde 10,06 olmuştu.

TÜFE'de Aralıkta endekste yer alan 449 maddeden, 67 maddenin ortalama fiyatında değişim olmazken, 223 maddenin ortalama fiyatında artış, 159 maddenin ortalama fiyatında ise düşüş gerçekleşti.

TÜFE bazında 12 aylık ortalamalara göre artış 6,25 oldu.

Aralık ayına ilişkin özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 0,35 artarken, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 0,01 azaldı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 0,51 artarken, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 0,16, azaldı. Enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç de fiyatlar yüzde 0,54 artış gösterdi.

Yıllık bazda özel kapsamlı tüketici fiyatları endeksi göstergelerine bakıldığında, ''çekirdek enflasyon'' yerine açıklanan TÜFE göstergeleri geçen ay, mevsimlik ürünler hariç yüzde 6,31, işlenmemiş gıda ürünleri hariç ise yüzde 4,69 arttı. Fiyatlar, enerji hariç yüzde 6,86, işlenmemiş gıda ürünleri ve enerji hariç yüzde 4,68 enerji hariç ve alkollü içkiler ile tütün ürünleri hariç yüzde 6,05 artış gösterdi.

ZAM ŞAMPİYONU SALATALIK
Aralık ayının zam şampiyonu yüzde 31,63 artışla salatalık oldu. Geçen ay fiyatı en fazla artan ürünler arasında, salatalığın yanı sıra patlıcan, sivri biber, domates, kabak, kuru soğan gibi kalemler başı çekti.

Türkiye'de Aralık ayında fiyatı en fazla düşen ürün ise yüzde 15,12 ile portakal oldu. Yurt dışı bir hafta ve daha fazla süreli turların fiyatı yüzde 9,49, bayan hırkasının fiyatı yüzde 8,37, bayan gömleğinin fiyatı yüzde 6,15 azaldı.

Erkek kazağı, bayan ayakkabısı, tavuk eti, oturma odası takımı, erkek ayakkabısı, çocuk kazağı, kuru fasulye, ilaç, erkek takım elbisesi, çocuk pantolonu, otomobil (dizel) ve kahve, fiyatı en fazla düşüş görülen diğer maddeler arasında yer aldı. 
 
aa



Bu haber 505 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,385 µs