En Sıcak Konular

Trenin kırmızı ışık ihlali, faciaya yol açıyordu

4 Ocak 2010 10:11 tsi
İstanbul-Eskişehir hattında sefer yapan yolcu trenleri, Vezirhan İstasyonu'nda kafa kafaya çarpıştı. İstanbul'dan gelen trenin, kırmızı ışıkta geçmesi sonucu yaşanan kazada 29 yıldır makinistlik yapan Hikmet Koşay hayatını kaybetti, ikisi Demiryolu pers

Bilecik'te büyük bir facia ucuz atlatıldı. İstanbul-Eskişehir hattında sefer yapan trenler, Vezirhan İstasyonu'nda kafa kafaya çarpıştı. İstanbul'dan gelen yolcu treni kırmızı ışıkta geçince istasyonda bekleyen diğer trene çarptı. 29 yıldır makinistlik yapan Hikmet Koşay hayatını kaybetti, ikisi Demiryolu personeli olmak üzere 14 kişi yaralandı. Kazaya sebep olan makinist Raşit Dikmen'in bir yıl önce de önde giden bir yük trenine çarptığı öğrenildi. Hayatını kaybeden makinistin ise emekliliğe hak kazandığı halde çalışmaya devam ettiği, 8 aylık bir kızının olduğu bildirildi. Kırmızı ışık ihlalinin dışında, istasyondaki elektrik kesintisinin ve otomatik fren sisteminin çalışmamasının da kazaya zemin hazırladığı belirtiliyor.

TCDD Genel Müdürlüğü yetkilileri, kazanın oluşunu şöyle anlattı: "Osmaneli-Vezirhan arasında hızlı tren inşaat çalışmaları nedeniyle elektrik kesintisi yaşanıyor. Trenler söz konusu güzergahta, elektrikli lokomotif kullanamıyor. Bu güzergahta trenler dizel lokomotifle sefer yapabiliyor. Bu sebeple Eskişehir-İstanbul, İstanbul-Eskişehir arasında sefer yapan karşılıklı Eskişehir Ekspresi Vezirhan'da mecburen lokomotif değişikliğine gidiyor. Kaza, lokomotif değişikliğinin yapılacağı istasyonda yaşandı. Eskişehir'den İstanbul istikametine gidecek elektrikli tren, Vezirhan istasyonuna gelerek, lokomotif değişikliği (dizel lokomotif) için beklemeye başladı. Kaza da bu sırada yaşandı. İstanbul istikametinden gelen tren (dizel lokomotifli), Vezirhan İstasyonu'nda kırmızı ışığı ihlal ederek, istasyonda duran trene çarptı."

Kazanın yaşandığı ilk dakikalarda 2 kondüktör ve 2 yolcunun yaralandığı bildirildi; ancak ilerleyen saatlerde gelen haberde Eskişehir'den İstanbul'a giden trenin 29 yıllık makinisti Hikmet Koşay'ın (46) hayatını kaybettiği, 14 kişinin yaralandığı öğrenildi. Olay yerine ilk dakikalarda ulaşan arama ekipleri, vagonda sıkışan yolcuları kurtardı. İlkyardım ekibinin, makinisti hayata döndürmek için 2 saate yakın kalp masajı yaptığı belirtiliyor. Kazada kurtarılanlar, TCDD tarafından kiralanan otobüslerle Eskişehir ve İstanbul'a gönderildi. Yaralılardan TCDD personeli Ali Baltalı ve Hüseyin Ölçer, Bilecik'te yapılan ilk müdahalenin ardından Eskişehir Yunusemre Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Yaralı 12 yolcu Bilecik Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Yaralıların durumları iyi. Bilecik Valisi Musa Çolak, cumhuriyet savcısının kazayla ilgili soruşturmasını sürdürdüğünü belirterek hatası olanlarla ilgili gerekli işlemlerin yapılacağını söyledi.

Kazaya sebebiyet veren makinist Raşit Dikmen'in, 35 kilometre hızla, istasyonda bekleyen trene çarptığı öğrenildi. Dikmen'in kullandığı lokomotifin, dört gün önce TÜLOMSAŞ (Türkiye Lokomotif Sanayi Anonim Şirketi) fabrikasından bakımdan geçtiği ve tüm testlerinin yapıldığı da yetkililerce belirtildi.

Ölen makinist, emekliliği hak ettiği halde çalışıyormuş
Bilecik'in Vezirhan beldesi yakınlarında meydana gelen tren kazasında hayatını kaybeden Eskişehirli 29 yıllık makinist Hikmet Koşay'ın (46), emekliliği hak ettiği halde çalışmaya devam ettiği öğrenildi. Başarılı çalışmaları ve yardımseverliği yüzünden meslektaşlarının 'Mayk' lakabını taktığı makinistin mesleğini çok sevdiği için 8 yıl önce evlendiği kaydedildi. 9 aylık Cansu adında bir kızı olan Koşay'ın, emekliliğe hak kazandığı halde çalışmaya devam ettiği öğrenildi.

Koşay'ın hayatını kaybettiği haberi memleketi Eskişehir'de ailesini ve sevenlerini hüzne boğdu. Makinistin öğretmen olan eşi Hülya Koşay, acı haberi alır almaz eşinin babasının yaşadığı Işıklar Mahallesi'ndeki evine gitti. Oğlunun ölüm haberi üzerine fenalık geçiren baba ve anneye sağlık görevlileri müdahale etti. Bu arada, kazada yaralanan ve sağ ayağı kırılan trenin hizmetlisi Ali Baltalı'nın ise Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi. Baltalı'nın hayatî tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.

Bilecik, tren kazalarıyla anılmaya başlandı
Bilecik'te yaşanan kaza, gözleri İstanbul-Ankara demiryoluna çevirdi. Demiryolu ulaşımında önemli bir hat olan Bilecik, tren kazalarıyla anılmaya başlandı. Bu hatta son 7 yılda meydana gelen tren kazalarında 47 kişi öldü, 109 kişi yaralandı. En büyük kaza 2004 yılı Temmuz ayında Bilecik-Sakarya il sınırında meydana geldi. İstanbul-Ankara seferini yapan 'Yakup Kadri Karaosmanoğlu' adlı hızlandırılmış trenin, Mekece köyü mevkiinde raydan çıkarak devrilmesi sonucu 41 kişi yaşamını yitirdi, 74 kişi de yaralandı. 12 Ekim 2008'de Bilecik'in İstasyon mevkiinde, motorin yüklü trenin, önünde seyreden ve arızalandığı için duran yük trenine çarpması sonucu meydana gelen kazada vagonlar raydan çıkmış, ölen ya da yaralanan olmamıştı. Bozüyük ilçesinde 27 Ağustos 2009'da meydana gelen bir başka kazada ise Eskişehir-Haydarpaşa seferini yapan Cumhuriyet Ekspresi'nin, demiryolundan karşıya geçmek isteyen paletli iş makinesine çarpması sonucu 5 kişi ölmüş, 21 kişi yaralanmıştı.

zaman



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,786 µs