En Sıcak Konular

Geri dönüşü yokmuş...

4 Ocak 2010 10:00 tsi
Geri dönüşü yokmuş... Yabancı bir diplomattan TSK yorumu: "Bize göre ordunun durumu ‘irreversible’ gözüküyor”

İlk duyduğumda birkaç ay önceydi. Türkiye’yi yakından izleyen yabancı bir diplomatla sohbet ediyorduk. Konu, askerin durumu, Ergenekon’la zedelenen imaj ve TSK’nın kendisine yönelik karşı-istihbarat çabaları karşısında çaresiz kalışıydı. Henüz Genelkurmay Başkanı ‘Bize karşı asimetrik savaş var’ açıklamasında bile bulunmamıştı; ancak Ankara’yı yakından takip eden herkes durumun farkındaydı.

‘Geri dönülemez’
İşte muhatabım o anda ilginç bir cümle kullandı. ‘Bize göre ordunun durumu ‘irreversible’ gözüküyor’ dedi. Yani İngilizce ‘geri dönülemez’ kelimesini ‘Bize göre TSK eski siyasi gücünü artık yeniden toparlayamaz’ anlamında kullandı.

Bana çok çarpıcı geldiği için ‘irreversible’ lafını not ettim. Ardından yurtdışında bir konferansta bir başka yabancı uzmanla konuşurken laf dönüp dolanıp askerin dertlerine geldi. Unutmayın ki dış dünya Türkiye’yi neredeyse bizim kadar iyi takip ediyor, kimin kiminle mücadele ettiğini biliyor. ‘Nasıl görüyorsunuz bundan sonraki aşamayı?’ diye sorduğumda aynı cevabı aldım. ‘Ordunun durumu irreversible gözüküyor. Ellerindeki tek kart darbe. Onu da yapamayacaklarına göre, siyasette etkin olma güçleri azalmış gözüküyor.’

Provokatif olabileceği düşüncesiyle konuştuğum kişilerin hangi ülkelerden olduğunu yazmıyorum. Ama o zaman bu zamandır yabancı diplomat, gazeteci ve uzmanlarla sohbetlerden de edindiğim izlenim şu ki, dış dünya, hesaplarını yaparken TSK’nın artık siyaset arenasında eski gücüne erişemeyeceği varsayımından hareket ediyor.

Yabancı güçlerin değerlendirmesi, bizler için sürpriz değil. Serinkanlı bir analiz, TSK’nın isteyerek veya istemeyerek siyasette gücünü kaybettiğini, medya yapısındaki hızlı değişimden nasibini alarak kamuoyunda ‘caydırıcı’ olmaktan çıktığını, Ergenekon sürecinde kimi haklı, kimi tamamen haksız ithamlarla yıprandığını, kendine yönelik komploları bertaraf edemediğini, karargâh ve komuta kademesinin iletişim güvenliğini sağlayamadığını gözler önüne seriyor.

Tabii burası, her zaman sürprizlere açık bir coğrafya. Anlıyorum ki yabancı diplomatların yılsonunda kendi merkezlerine yolladıkları değerlendirmeler, Ankara’da hükümetin asker-sivil ilişkisiyle ilgili yaptığı analizle örtüşüyor.

Hükümet çevreleri de ‘normalleşme’ diye nitelendirdikleri bu trendin artık geri dönüşü olmayan bir mecraya girdiği, yalnız siyaset değil toplum nezdinde de askerin yıprandığı izleniminde.

Aslı Aydıntaşbaş / Milliyet



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,385 µs