En Sıcak Konular

Bir aldatmaca: Alan el veren el

4 Ocak 2010 08:25 tsi
Bir aldatmaca: Alan el veren el "Ülkemizde bir el veriyor bir el alıyor. Ama veren el ile alan el aynı el olunca ortaya açıkçası hiçbir şey çıkmıyor"

17 Aralık 2009'da Türkiye İstatistik Kumru (TUIK) gelir dağılımına ilişkin verileri yayınladı. Yıllık olarak yayınlanan gelir dağılımı verileri oldukça gecikmeli geliyor. Mesela 17 Aralık'ta açıklanan son veri 2006 ve 2007 yıllarının gelir dağılımını açıklıyor. Şimdi Ak Parti hükümetlerinin gelir dağılımı üzerindeki etkinliğini izleyelim.

2004 yılında Türkiye'nin gelirinin yüzde 46,2'sini ilk 20'lik en yüksek gelir grubu alıp götürüyordu. 2007 yılına geldiğimizde en üstteki 20'lik grubun gelirin yüzde 46,9'unu alıp götürdüğünü görüyoruz. Buna karşılık en fakir 20'lik kesimin payı ise 2004'den 2007 yılına 6,0'dan 5,8'e gerilemiştir.

Oysa gelir dağılımında AK Parti hükümeti döneminde eski dönemlere göre çok önemli sıçrama yaşanmıştı. En zengin ilk 20'nin payı yüzde 50'nin üzerinden hızla aşağıya inivermişti. Ama son rakamlardan görüyoruz ki AK Parti hükümetleri kendi döneminde farklılık oluşturmakta sıkıntı yaşıyor. Gelir dağılımında onca söyleme karşın, bırakın iyileşmeyi, tersine kötüleşme yaşanıyor. Bu önemli tespitin dikkatle çözümlenmesi gerekiyor.

Türk halkı yeni yıla 'mutsuz yıl' hediyesi olan şok zamlarla girdi. Uzun yıllardır unutulmak istenen 'zamcı hükümet' imajı bir anda geri geldi. Unutulmak istenen kötü anılar sanki birileri tarafından yeniden depreştirilmek istendi.

Türkiye elektrik üretiminin yüzde 60-64'ünü ithal doğalgaz ile üretiyor. Ama nedendir ki doğalgaz fiyatları yüzde 40'a yakın düşerken bile elek-trik fiyatlarına zam yapılıyor. Bu anlayış neredeyse tüm kamu hizmetlerine sirayet etmeye başladı.

Asgari ücret, memur zammı derken önümüzdeki günlerde emeklilerin de maaş zammı açıklanacak. Ama ne çare ki alt gelir grubu zamlarına karşılık yine alt gelir grubunu etkileyecek dolaylı vergi zamları da çoktan yapıldı bile. Bugün bir ev telefonu, bir elektrik faturası artık harcamalarda daha üst sıralara çıktı.

Bir elden veriliyor ama verilenler diğer elden alınıyor.

Kim ne yapıyor? İşte merkezi yönetim bütçesi sosyal politikalar ve gelir dağılımı açısından bu tabloyu bizlere gösteriyor. Bütçe gelirlerinin yüzde 80'i vergi gelirlerinden oluşuyor. Vergi gelirlerinden ise gelir ve kazanca oranla alınan para sadece yüzde 33. Bu yüzde 33 dahi önemli oranda peşin alınan, bir bakıma ne yaparsanız yapın vermek zorunda olduğunuz vergilerden oluşuyor.

Veya daha Türkçe anlatımla ülke bütçemiz gelire dayalı vergilerden değil harcamanıza bağlı vergilere dayanmaktadır. İşte bu noktada en fazla vergi ödeme oranını en fazla harcayan alt gelir grubu ödemiş oluyor.

İki sonucu birleştirirsek artık ülkemizde bir el veriyor bir el alıyor. Ama veren el ile alan el aynı el olunca ortaya açıkçası hiçbir şey çıkmıyor. Ne gelir dağılımı düzeliyor ne de sosyal adalet artıyor. Sadece halkı ve siyasileri aldatan bir 'zam' furyası ile bir sevinç bir de hüzün yaşıyoruz.

İbrahim Kahveci / Yeni Şafak



Bu haber 426 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,897 µs