muhtıra | " /> muhtıra | "/>

En Sıcak Konular

Erdoğan'dan vekillere muhtıra

3 Ocak 2010 14:03 tsi
Erdoğan'dan vekillere muhtıra  
Başbakan Erdoğan, demokratik açılıma muhalif milletvekillerini uyarmaya hazırlanıyor: Trenden inen binemez. Yolunuzu siz seçin...

Hükümet, demokratik açılım sürecini hızlandırarak, İnsan Hakları Kurulu, İşkenceyi Önleme Müsteşarlığı ve yasa değişikliği gerektirmeyen on farklı genelgeyi Meclis'e getiriyor. Yoğun bir mesaiye başlayacak AKP, açılımın sekteye uğramaması için sürece karşı çıkan parti içindeki ANAP kökenli Vahit Erdem ve Mehmet Zekai Özcan gibi isimleri yakın markaja aldı. Bir grup AKP'li milletvekilinin hazırladığı öneri raporunda, “Daha fazla beklendiği takdirde, bu proje elimizde patlar” görüşüne yer verildi. Başbakan Erdoğan da, açılıma karşı çıkan vekillere “Ya sürece katkı verin ya da süreci baltalamayın. Bu trenden inen olursa bir daha binemez” mesajı verecek.

Kamuoyundan gelen farklı eleştiriler karşısında hükümet, somut hamleler yaparak adımlar atmaya hazırlanıyor. Hükümet bu çerçevede önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu'nda, Bakanlar Kurulu tarafından gündeme getirecek yeni yasal düzenlemelere öncelik verecek. Meclis, yaklaşık iki aydan bu yana bekleyen kamuoyunda “Taş atan çocuklar yasası” olarak bilinen, Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik yapılarak, sokak gösterilerine katılan çocukların ‘terör suçlusu' olarak yargılanmaması yönünde bir düzenleme yapacak. Meclis gündemine gelmesi beklenen diğer yasa değişiklikleri ise, İnsan Hakları Kurulu, İşkenceyi Önleme Müsteşarlığı ve ilgili bakanlıkların yasa değişikliği gerektirmeyen on farklı genelge.

“Beklersek elimizde patlar”

Partili bir grup öğretim üyesi kökenli milletvekilinin hazırladığı öneri raporunda şu görüşlere yer verildi: “Atılacak adımların beklemeye tahammülü yok. Daha fazla beklendiği takdirde, bu proje elimizde patlar. Patladığı takdirde bunun zararı sadece partimiz değil, toplumun birçok kesiminde ciddi hayal kırıklıklarına neden olur. Toplumu kaosa sürüklemek isteyen yapılar, grupların eline önemli kozlar vermiş oluruz. Bu nedenle demokratik alanda atılması gereken adımlar, zaman yitirilmeden sonuçlandırılması gerekir. Bu alanda süreç uzadıkça ülke ciddi zararlar görebilir. Bu alanda atılacak radikal kararlar kısa vadede bazı tepkilere neden olabilir. Ama uzun vadede tepkilerin yerini olumlu bir atmosfere alır.”

Erdoğan'dan uyarı

AKP içinde açılım sürecine karşı çıkanların ikna edilmesi kararı alındı. Partide bu dengeleri kontrol altına almak için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önümüzdeki günlerde kapalı bir toplantı yaparak milletvekillerine “Ya sürece katkı verin ya da süreci baltalamayın. Bu trenden inen olursa bir daha binemez. Buna göre yolunuzu belirleyin” mesajı verecek. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, önümüzdeki günlerde 50'şer kişilik milletvekili gruplarıyla bir araya gelerek açılımla ilgili sıkıntı ve taleplerini dinleyecek. Ayrıca 81 kentte “Demokratik Açılım” sürecini anlatmak için panel, seminer ve açık oturumlar düzenlenecek.

Yapılacak düzenlemeler şöyle

» İnsan Hakları Kurulu Başkanlığı'nın kurulması.
» İşkenceyi Önleme Müsteşarlığı'nın kurulması.
» Terörle Mücadele Yasası'nda değişiklik.
» Doğu ve Güneydoğu'da adı sonradan Türkçeye çevrilen yerleşim yerlerine eski isimlerin iadesi.
» TCK'nın 216. Maddesi değiştirilerek ifade özgürlüğünün sınırları genişletirken, nefret suçlarına ilişkin boşluk oluşmaması için tedbir alınacak.
» Genel affa gidecek bir düzenleme yapılmayacak. Ancak dağdaki ve cezaevindeki mahkûmların yararlanacağı ceza indirimlerinegidilecek.
» TCK'nın Etkin Pişmanlık başta olmak üzere bazı maddelerinde değişiklik yapılarak dağdaki PKK militanlarının indirilmesi sağlanacak.

ANAP kökenli vekiller tepkili

AKP içinde açılıma karşı aykırı sesler, özellikle ANAP kanadında yükselmeye başladı. AKP yönetimi ilk iş olarak söz konusu milletvekillerinin eleştiri ve çözümlerinin neler olduğunu öğrenmekle işe başlayacak. AKP içinde özellikle eski ANAP kökenli milletvekillerinin yanı sıra milliyetçi kanattan bazı vekillerin açılıma karşı bir deklarasyon hazırlığı içinde oldukları ancak, gelişmeleri bir süre daha izlemek istedikleri kulislere sızan bilgiler arasında yer aldı. AKP'nin Kızılcahamam Kampı'nda Habur Sınır Kapısı'nda yaşanan görüntülerden duydukları sıkıntıları dile getiren parti içindeki özellikle ANAP kökenli Murat Başesgioğlu, Ülkü Gökalp Güney, Vahit Erdem gibi isimlerin, bu eleştirilerin ardından da bir deklarasyon hazırladığı ileri sürüldü. Gelinen noktada muhalif milletvekilleri biraz daha beklemeyi tercih ederken, AKP yönetimi de bu milletvekillerini ablukaya aldı.

İstifalar masaya yatırılıyor

Bu arada, AKP teşkilatlarından bir süredir birbiri ardına gelen istifa söylentilerinin ardından Konya, Trabzon, Kars ve Tokat il başkanları istifa etti. AKP içindeki bu istifalar aslında kongre sürecine dayanıyor. İstifa eden isimler Genel Merkez'e rağmen adaylıklarını ilan edip yarışta yer almışlardı. Ancak seçim sonrasında parti içinde uyumsuzluk ortaya çıktı. Uyumsuzluğu gidermeye çalışan genel merkez, teşkilatlar da yeniden yapılanmaya gidiyor.

taraf



Bu haber 795 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,562 µs