En Sıcak Konular

AİHM, Öcalan’ın yol haritasını istedi

3 Ocak 2010 09:45 tsi
AİHM, Öcalan’ın yol haritasını istedi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’ın 20 Ağustos’ta İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne teslim ettiği, avukatlarına verilmeyen yol haritasını Türkiye’den istedi.

AİHM’nin istediği yol haritasını Abdullah Öcalan 20 Ağustos’ta İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne teslim etmişti. O zamandan bu yana belge üzerindeki ‘inceleme’ sürüyordu.

Abdullah Öcalan’ın avukatları kendilerine verilmeyen ‘yol haritası’ için başvurdukları Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden (AİHM) sonuç aldılar.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Abdullah Öcalan’ın 20 Ağustos’ta İmralı Cezaevi Müdürlüğü’ne teslim ettiği, avukatlarına verilmeyen yol haritasını Türkiye’den istedi.

Tecrit edildiği, zehirlenmeye çalışıldığı ve eski Türk Ceza Kanunu (TCK) yürürlükten kaldırılırken, idam cezası yerine ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen cezasının aslında müebbet hapse dönüştürülmesi gerektiği iddialarıyla AİHM’ye yaptığı başvurular tek dosyada birleştirilen Öcalan, bu dava için savunma hazırladı. Öcalan, yol haritasını cezaevinden çıkartabilmek için, 550 sayfalık AİHM savunmasına, 160 sayfalık yol haritasını da ekledi. Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı da Öcalan’ın teslim ettiği toplam 710 sayfa içinden yol haritasını ayırarak, 550 sayfalık savunmayı avukatlarına ve AİHM’ye gönderdi. Ancak yol haritası “inceleniyor” gerekçesiyle bekletildi.

Öcalan’ın avukatları bu süre içinde kendilerine verilmeyen yol haritası için AİHM’ye başvurdu. Öcalan’ın savunmasının 710 sayfadan oluştuğunu belirten avukatları, 160 sayfalık bölümün eksik olduğunu ve gönderilmediğini bildirdi. AİHM de Öcalan’ın savunmasının bir parçası olarak gösterilen yol haritasını Türkiye’den istedi.

Türkiye ne yapacak?
Türkiye’nin bu konuda nasıl bir açıklama yapacağı henüz bilinmiyor. Türkiye, AİHM’ye söz konusu bölümün AİHM’deki davanın savunmasına ilişkin olmadığı, farklı bir amaçla hazırlandığı yanıtını verebilecek.

Ancak AİHM, buna rağmen, savunma adı altında hazırlanan bölümün de mutlaka kendisine iletilmesini isteyebilecek. Öcalan’ın, cezaevindeki koşulları nedeniyle AİHM’ye yaptığı başvuruya ilişkin davanın da kısa süre içerisinde karara bağlanacağı belirtildi. Davanın, daha önce bitirilmesinin düşünüldüğü, ancak İmralı’daki yeni cezaevi ile ilgili iddialar nedeniyle beklemeye alındığı kaydedildi.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi’nin İmralı’da yapacağı ziyaretin ardından hazırlayacağı rapor, AİHM’deki davanın sonucunu da etkileyecek. AİHM’nin vereceği karar, Öcalan’ın İmralı’daki mevcut koşullarını da etkileyebilecek.

Öcalan’ın ‘yol haritası’nda ne var?
Hükümetin demokratik açılım sürecini başlattığı dönemde Abdullah Öcalan da avukatları aracılığıyla, Kürt sorununun çözümü konusunda bir yol haritası hazırlayacağını açıklamıştı. Öcalan, avukatlarına, “Ben 15 Ağustos’ta kendi yol haritamı sunduktan sonra çekileceğim” demişti.

Yol haritasını gecikmeli olarak hazırlayan Öcalan, AİHM savunması ile birlikte yazdıklarını, avukatlarına verilmesi için savcılığa teslim etti. Ancak savcılık, suç unsuru bulunup bulunmadığını inceleyeceğini belirterek, yol haritasını avukatlara teslim etmedi. PKK’ya yakın internet sitelerinde, Öcalan’ın, yol haritasında, ayrı bir Kürdistan devleti önermediği, yerel güvenlik güçleri kurulmasına olanak tanınmasını, belediyelere eğitim ve benzeri konularda geniş yetkiler verilmesini önerdiği belirtildi.  Öcalan, bunun federasyon anlamına gelmediğini belirtmesine rağmen, açıklamaları, farklı bir federasyon önerisi olarak değerlendirildi.

milliyet



Bu haber 464 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,815 µs