En Sıcak Konular

Gazze'deki insanlık dramı sona erdirilmeli

2 Ocak 2010 19:45 tsi
Gazze'deki insanlık dramı sona erdirilmeli Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile Gazze'deki insanlık dramının bir an önce sona erdirilmesi için uluslararası toplumu harekete geçirmek amacıyla çabaların birleştirilmesi konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Davutoğlu, Suudi Arabistan temasları çerçevesinde Suudi Dışişleri Bakanı Suud El Faysal ile bir araya geldi. Görüşmelerde bölgesel ve Suudi Arabistan ile Türkiye ilişkileri üzerinde durulduğu bildirildi.

Görüşme sonrası birlikte öğle yemek yiyen Davutoğlu ve El Faysal daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu ve Suudi mevkidaşı Suud El Faysal gazetecilerin sorularını cevapladı.

Davutoğlu, görüşmelerde bölgesel ve uluslararası konuları ele aldıklarını; Orta Doğu barış sürecinin tüm kanallarda yeniden canlandırılmasının önemine de değindiklerini ifade etti.

Davutoğlu, Gazze'deki insanlık dramının bir an önce sona erdirilmesi için uluslararası toplumu harekete geçirmek amacıyla çabaların birleştirilmesi konusunda mutabık kalındığını da kaydetti. Davutoğlu, Filistin'de birlik ve beraberliğin sağlanmasının zorunlu olduğunun teyit edildiğini; Mısır tarafından yürütülen çabalara destek çıkıldığını vurguladı.

Davutoğlu; Yemen'de son dönemde yaşanan ve Suudi Arabistan'a da sıçrayan olaylardan ve bu ülkelerde artar terörizm tehdidinden duydukları kaygıyı meslektaşı ile paylaştığını açıkladı.

Davutoğlu, Yemen'in birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunarak bir an önce istikrara kavuşturulmasının bütün bölgenin çıkarına olacağının tespit edildiğini belirterek, "İran'ın nükleer programına ilişkin ihtilafın, bu ülkenin sivil amaçla nükleer teknolojiden yararlanma hakkını gözeten diplomatik yöntemlerle çözümlenmesi, ayrıca bölgenin nükleer silahlardan arındırılması gerektiği konusundaki ortak görüşümüzü tekrarladık." dedi.

Al Faysal da, görüşmelerde bölge barışı için görüş alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Faysal; Filistin, Suriye, Irak, Afganistan, Yemen sorunlarının gündemde olduğunu vurguladı.

Al Faysal, bir gazetecinin sorusu üzerine Filistin sorununun çok karmaşık bir mesele olduğunu; İsrail'in "uluslararası arenanın şımarık bir çocuğu" olduğunu ve hiçbir uluslararası kanunu tanımadığının altını çizdi.

Al Faysal, "Bu sorunu çözebilseydik 40 yıl önce çözebilirdik. Çözmek için yoğun çaba harcıyoruz." dedi. 

Cihan
 



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,280 µs