En Sıcak Konular

"Petrol çıkacağını umut ediyoruz"

2 Ocak 2010 13:31 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çırağın Sarayı'nda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ve Brezilya Milli Petrol Şirketi Petrobras ortaklığında, Karadeniz'deki petrol aramalarıyla ilgili bilgilendirme ve basın toplantısına katıldı.

Yıldız yaptığı konuşmada enerji kaynaklarının önemine değinerek, "Yaklaşık 3,5, 4 yıl önce yıl önce başlayan ve belkide 30 yıl sürecek olan bir iş birliğinin temelini atmış oluyoruz. 2020 yılında TPAO olarak bu petrolleri çıkarmış doğalgaza ulaşmış olmayı ümit ediyoruz" dedi. Toplantıya katılan Norveç Büyükelçisi Cecılıe Lansverk, Petrobras Genel Müdür Vekili Fernando Nobrega ve TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal da kısa bir konuşma yaptılar.

"PETROL ÇIKACAĞINI ÜMİT EDİYORUZ"

Konuşmaların ardından gazetecilerin soruları yanıtlandı. Bir gazetecinin, "Platformunun çalışması başarılı olursa ekonomiye ne kadar katkı sunacak?" sorusuna Bakan Yıldız, bunun bir sondaj çalışması olduğunun altını çizerek, "Bu bir sondaj çalışması sonunda doğalgaz ve petrole ulaşamamak da var. Ancak buraya gelmesi gerekiyordu. İnandığımız için buradayız. Ümit ettiğimiz için buradayız. Ama ulaşmamız halinde ithalatımızın şimdiye kadar en az yüzde 20'sini oluşturan bir kalemden bahsediyoruz. Bunun Türkiye'ye kazandırılmış olması demek gerek cari açıklarımız açısından gerekse yerli kaynaklarla enerji bakanlığının iş yapılabilmesi son derece önemlidir. Rakam vermek istemiyorum ama olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum" şeklinde cevap verdi.

MASRAFLAR PETROBRAS'A AİT OLACAK

TPAO Genel Müdürü Mehmet Uysal 'TPAO ile Petrobras arasındaki ortaklık modeline' ilişkin soruya ise şöyle yanıt verdi; "Arama döneminin bütün masrafları Petrobras tarafından karşılanacak.Petrol veya doğalgaz çıkarıldığında geri kazanım başladığı zaman Petrobras bu masraflarını geri alıyor.Dünyada uygulanan genel model budur.TPAO aramacılık bölümünde bir maddi risk taşımıyor.Bütün harcamalar ortağımız Petrobras tarafından yapılacaktır."



Bu haber 524 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,910 µs