En Sıcak Konular

ABD yalnız kalınca adını değiştirdi

1 Ocak 2010 19:40 tsi
ABD yalnız kalınca adını değiştirdi 
Irak'taki çok uluslu gücün adı "Amerikan Güçleri-Irak" şeklinde değiştirildi.

Irak'ta bir süreden beri tek yabancı güç olarak Amerikan askerlerinin kalmasından dolayı, "Çok Uluslu Güç-Irak" (MNF-I) adı, resmen "Amerikan Güçleri-Irak" oldu.

ABD Merkez Kuvvetleri Komutanı Orgeneral David Petraeus, Bağdat Havaalanı yanındaki Victorya Askeri Üssü'nde bulunan El Fav Sarayı'nda düzenlenen törenden sonra yaptığı açıklamada, çok uluslu güçten görevi devralan Amerikan güçlerinin Irak'taki görevinin değişeceğini, bundan sonra Irak hükümeti ve Irak ordusuna danışmanlık yapacaklarını ve Irak güvenlik güçlerini eğitmeye devam edeceklerini söyledi.

Irak ile imzaladıkları güvenlik anlaşmasına tam bağlı kalacaklarını ifade eden Petraeus, "Irak hükümetine her tür yardımı yapmaya hazırız. Terörle mücadele konusunda çok ilerleme kaydedildi. El Kaide'nin Irak'taki durumu bayağı zayıfladı. Aylık saldırıları 200'den 20'ye düştü. İster Şii olsun, ister Sünni, teröristler Irak halkı arasında mezhep çatışmasını alevlendirmeye çalışacak. Irak'taki genel seçimlerin ertelenmesi kararı çekilme programımızı etkilemeyecek. El Enbar ilindeki güçlerimizin çekilmesini 45 gün erteleme kararı, Irak'taki seçimlerin ertelenmesi kararından önce alınmıştı" dedi.

Petreaus, bir soru üzerine, İran'ın Irak'ın güneyinde yer alan Fekke petrol kuyusunu işgal etmesi üzerine yaşanan sorunun Irak ile İran arasında diyalogla çözülmesini destekleyeceklerini ve Irak'ın bir karış toprak kaybetmesine karşı olduklarını kaydetti.

Törene ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral David Petraeus, Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, Irak Savunma Bakanı Abdulkadir El Ubeydi, Irak'ta yaralanan Amerikan askerlerinin yanı sıra çok sayıda Amerikalı ve Iraklı yetkili katıldı.

Öte yandan, törenden sonra basın toplantısı düzenleyen Irak'taki Amerikan birliklerinin komutanı Orgeneral Ray Odierno, AA muhabirinin "PKK ile mücadele konusunda ABD güçlerinin neler yaptığı ve mücadelenin hangi aşamada olduğu" şeklindeki sorusu üzerine, PKK ile mücadele konusunda Irak merkezi hükümeti, yerel Kürt yönetimi, Türk hükümeti ve ABD'nin istihbarat alanında çalışmalarının sürdüğünü, bu mücadelenin kolay olmadığını ve çok uğraş istediğini söyledi.

Irak'ta son aylarda yüzlerce kişinin öldüğü saldırıların arkasında kimin olduğunu belirlemenin çok zor olduğunu ifade eden Odierno, bu saldırıların çok karmaşık olduğunu, Baasçıların ya da El Kaide'nin tek başına bu çapta büyük saldırılar düzenleyemeyeceklerini, üzerlerinde büyük baskılar bulunan Baasçılarla El Kaide'nin saldırıları düzenlemek için işbirliği yapmış olabileceğini söyledi.

Odierno, Irak'ta son aylarda düzenlenen büyük saldırıların arkasında Suriye hükümetinin olmadığını, Suriye'den Irak'a sızmaların olduğunu ve bunu önlemek için Irak ile Suriye arasında daha sıkı güvenlik anlaşmaları yapılabileceğini söyledi.

Irak ordusunun kendini inşa etmeye çalıştığını belirten Odierno, "Irak ordusu kendini inşa ediyor. Bu, yıllar sürebilir. Biz yardım etmeye hazırız. Çekilirken çok miktarda mühimmat bırakacağız. Irak ordusuna danışmanlığımız ve eğitimimiz 2011 yılından sonra da sürebilir. Seçimler için yapılan güvenlik planından yana rahatız. Plan, seçimlere 40 ya da 60 gün kala uygulanabilir" dedi.

ABD'nin Irak'ta 112 bin askeri bulunuyor. ABD'li yetkililer, bu rakamı önümüzdeki Ağustos ayında 50 bine kadar indireceklerini ifade ediyor. Irak ile ABD arasında imzalanan güvenlik anlaşmasına göre Amerikan kuvvetleri 2011 yılında Irak'tan çekilmiş olacak. Bazı çevreler, Irak ordusunu eğitmesi ve danışmanlık yapması için Irak'ta yaklaşık 30 bin ABD askerinin kalabileceğini belirtiyor. 

zaman




Bu haber 811 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,021 µs