En Sıcak Konular

İspanya resmen AB dönem başkanı

1 Ocak 2010 15:39 tsi
Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını İsveç'ten devralan İspanya, önümüzdeki altı ay boyunca öncelikli olarak ekonomik krizin aşılması için çalışmalar yapacak.

İspanya'daki sosyalist Zapatero hükümeti, AB dönem başkanlığındaki önceliklerini "ekonomik krize karşı mücadele", "Lizbon anlaşmasının getirdiği kurumsal değişikliklerin tamamlanması", "AB'nin dış politikadaki etkinliğinin artırılması" ve "AB vatandaşlarının özgürlüklerinin ve haklarının genişletilmesi" olarak sıraladı.

2009'da başta işsizlik olmak üzere ciddi ekonomik sorunlar yaşayan İspanya, dönem başkanlığı süresince ekonomik krizle mücadele kapsamında AB ülkeleri arasında kararlılığı ve işbirliğini güçlendirmek istiyor.

İspanyol hükümeti, "2020 stratejisi" olarak adlandırılan, işsizlikle mücadele ve ekonomik yeniden kalkınma planının AB Konseyi'nde onaylanmasının İspanya dönem başkanlığı sırasında gerçekleştirilmesi için çalışacağını belirtmişti. Lizbon anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle ilk defa seçilen AB Başkanı Herman Van Rompuy ve AB "Dışişleri Bakanı" Catherine Ashton da İspanya dönem başkanlığıyla birlikte aktif olarak çalışmaya başlayıp, toplantılara başkanlık edecekler.

Öte yandan ekonomik kriz, AB dönem başkanlıklarının bütçesini de olumsuz etkiledi. Son dönem başkanlıklarında 2008'in ikinci yarısında Fransa 151 milyon avro, 2009'un ilk yarısında Çek Cumhuriyeti 126 milyon avro harcama yaparken, İspanya, son dönem başkanı İsveç gibi 90 milyon avro civarında bir bütçe ayırdı.

6 ay içinde İspanya'da organize edilecek 350'den fazla toplantı ve zirve için İspanya Başbakanlığının 55 milyon avro, Dışişleri Bakanlığının 16 milyon avro ve güvenlik için İçişleri Bakanlığının 19 milyon avro ayırdığı bildirildi. İspanya'da dönem başkanlığıyla bağlantılı ilk toplantı 14-15 Ocakta Sevilla kentinde yapılacak.

Öte yandan İspanya'nın AB dönem başkanlığının Türkiye'nin AB ile olan tam üyelik müzakerelerini de olumlu etkilemesi bekleniyor. Müzakerelerde yeni fasıllar açılması için "maksimum çabayı göstereceklerini" söyleyen İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos, "Türkiye'nin AB'ye giriş sürecini geri dönülmez bir yola sokmak için elimizden geleni yapacağız" sözünü vermişti.

İspanya aynı zamanda, Kıbrıs meselesinin çözümünde taraflar arasında yapılan müzakereleri teşvik ettiğini açıklayıp, AB dönem başkanlığı sırasında Kıbrıs müzakerelerinde olumlu adımlar atılmasını sağlamak için özel çaba sarf edeceğini duyurdu.

AB dönem başkanlığının yeni yıla denk gelmesi dolayısıyla İspanyol hükümeti tarafından ışıklı bir gösteri yapılırken, ülkede yılbaşlarının kutlandığı en önemli yer olan Madrid'deki Sol meydanında binaların üzerine AB ülkelerinin bayraklarının resmi yansıtıldı.

Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,935 µs