En Sıcak Konular

Hayatımızı değiştirecek düzenlemeler

1 Ocak 2010 10:02 tsi
Hayatımızı değiştirecek düzenlemeler

Pek çok alanda 16 yeni düzenleme hayatımıza girecek.

Bugünden itibaren ticaretten sağlığa, bankacılıktan vergiye kadar pek çok alanda 16 yeni düzenleme hayatımıza girecek ve günlük hayat adeta sil baştan yenilenecek. En önemli değişiklik ise bankacılık işlemlerinde gerçekleşecek, 26 karakterli IBAN numarasını bilmeyen havale yapamayacak, banka işlemi gerçekleştiremeyecek...

Yeni yılla birlikte bankacılıktan sağlığa, ticaretten sigortacılığa, çevreden aile yaşamına kadar pek çok alanı ilgilendiren yeni düzenlemeler de hayata geçmiş olacak.

EN ÖNEMLİSİ BANKACILIKTA

Günlük yaşamı adeta sil baştan yenileyen bu uygulamalardan karşılıksız çekte cezayı erteleyen, hastane borcuna kolaylık getiren, ilaç fiyatlarını indiren, çocuk yardımında sınırı kaldıran, öğrenci burslarını artıran maddeler bireylerin biraz olsun nefes almasını sağlarken, vergileri yüzde 2.2 artıran, özel sağlık kuruluşlarındaki muayenelerinin zamlı olmasına yol açan, denizi kirleten kıyı tesislerine sigorta zorunluluğu getiren maddeler ise hayatı daha pahalı hale getirecek. Ama en önemli uygulamalar bankacılık sektöründe gerçekleşecek.

Bankacılık işlemlerini internetten yapmayı tercih edenler tek kullanımlık şifre dönemine alışmak zorunda. Havale yapmak isteyenler ise artık banka hesap numaralarının yanında 16 numaralı IBAN numarasını da bilmeli. İşte günlük hayatı sil baştan yenileyen düzenlemeler...

SAĞLIK

- Sigarada resimli uyarı Bütün sigara paketlerinde belirlenmiş 14 resim ve uyarı yazısı yer alacak. Daha önce 1 Ocak olarak belirtilen başlangıç tarihi son dakika kararıyla 1 Mart tarihine alındı.

- Referans fiyat İlaç fiyatları, 5 Avrupa ülkesindeki referans fiyatın en fazla yüzde 66’sı kadar olacak. Daha önce bu oran yüzde 60 idi.

- Borçlara kolaylık Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşları ile üniversite hastanelerine 1 Ocak 2009 öncesine ilişkin 100 TL’nin üzerinde borcu olan sosyal güvencesi olmayan kişiler 11 Ocak 2010 tarihine kadar ilgili hastaneye başvurdukları takdirde borçlarının yarısı silinecek. Bu kişiler kalan borçlarını defaten veya taksitle ödeyebilecek. 100 TL’nin altındaki borçlar ise hastane tarafından silinecek.

- İlaçta belirsizlik Sosyal Güvenlik Kurumu’nun eczanelerle anlaşmasını tek taraflı feshetmesinin ardından, eczanelerle tek tek sözleşme yapılması gündeme geldi. Sözleşme yapıldığında SGK kapsamındaki reçeteleri ancak anlaşmalı eczaneler karşılayacaklar.

- Zamlı muayene Vakıf üniversiteleri dahil özel sağlık kuruluşlarının alabilecekleri muayene farkında oran yüzde 30’dan yüzde 70’e çıkıyor. Buna göre özel sağlık kuruluşları belirlenen bedelin en fazla yüzde 70’ine kadar fark alabilecek

.ALIŞVERiŞ

- YTL’ye son YTL ve Yeni Kuruş’ta yer alan Yeni ibareleri tedavülden kalkıyor. Yeni Türk Lirası banknotlar 10 yıl boyunca, YTL madeni paralar ise 1 yıl boyunca Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerince değiştirilebilecek. Etiket, tarife ve fiyat listelerinde de Türk Lirası veya kısaca TL ya da Kuruş veya Kr olarak gösterilmesi sağlanacak.

- Ticari araca kısıtlama Artık ticari araçlar sadece iş için kullanılabilecek. Yeni yılda 3,5 tonun altında kalan hafif ticari araçlara amacına uygun kullanım şartı geliyor. Söz konusu araçlar kiralık olarak trafiğe çıkamayacak. Yeni Karayolu Taşıma Yönetmeliği’ne uymayana her ihlal için 2 bin lira para cezası uygulanacak.

- Biodizele standart Piyasaya akaryakıt olarak arz edilen otobiodizel, TS EN 14214 standardına uygun olacak.

BANKACILIK

- IBAN yoksa işlem de yok Bankalarda kredi kartı işlemleri hariç para transferine konu olan hesap numaraları değişecek. Uluslararası standartlara göre oluşturulan 26 karakterli IBAN nosu olmayan hesaplara para transferi yapılamayacak. Müşteriler IBAN numarasını kendi banka şubelerinden öğrenebilecek.

- Tek kullanımlık şifre dönemi Bankaların internet şubesine her girişte Tek Kullanımlık Şifre uygulaması başlıyor. Şifre her seferinde SMS yoluyla cep telefonuyla alınabilecek.vn Sınırsız çocuk yardımı Devlet memurlarına yapılan çocuk yardımındaki 2 çocuk sınırı kaldırıldı. Mevcut yardım parasına göre 6 yaşından küçük 3 çocuğu olan bir memur 50 lira alırken, yeni düzenleme ile 75 lira alabilecek.

ÇEVRE

- Denizi kirletene sigorta zorunluluğu Aralarında rafineri, petrol yükleme ve boşaltma limanı, dolum tesisleri, enerji santralleri, terminal ve tersanelerin de bulunduğu işletmelerin deniz kirliliği zorunlu mali sorumluluk sigortası yaptırması zorunlu.

VERGi ve TiCARET

- Varlık Barışı bitti Kamuoyunda vergi barışı olarak bilinen ve Maliye’ye daha önce bildirilmemiş para, döviz, menkul kıymet, taşınmaz vb iktisadi kıymetlerin beyan edilmesi halinde kaynağın sorulmamasına ilişkin uygulama 31 Aralık 2009’da sona erdi. Bu tarihe kadar beyan edilen söz konusu tutarın yurtiçinde olması halinde yüzde 5, yurtdışında olması halinde yüzde 2 oranında vergiye tabi.

- Karşılıksız çekte erteleme Yürürlüğe giren yeni Çek Kanunu’na göre, tarafların anlaşması halinde karşılıksız çek verme suçundan mahkum olanların cezasının infazı ertelenebilecek veya durdurulabilecek.

EĞİTİM

- Burslar artacak Öğrencilere sağlanan burs ve harç desteği ödenekleri yüzde 13.8, öğrenim ve harç kredisi ödenekleri yüzde 12.8 artırıldı.

bugün



Bu haber 1,113 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,459 µs