En Sıcak Konular

Amerika Vatikan’ı afaroz ediyor!

0 0 0000 00:00 tsi
Amerika Vatikan’ı afaroz ediyor! Roma’nın Hıristiyanlığı ‘toparlama’ planına en ciddi darbe Amerika’dan geliyor. Birçok kişiye garip gelse de, aslında Vatikan ile Amerikan ‘imanı’ arasında çok fark var! Artı, çok da düşmanlık. ABD tarzı Protestanlık, ü

Papa’nın ve elbette genel olarak Katolik dünyasının süratle eriyen “demografik” gücü, hallice zamandır Kıta Avrupa’sından Türkiye ve Rusya’ya uzanan bir arayışı sürüklediği gibi, AB içinde de dinin yeniden toparlanması adımlarını hızlandırmıştı.

Buna ilişkin bir çok analiz yapıldı. Katolikliğin başkenti Vatikan her zaman Hıristiyanlık haritasını çizerken ABD’yi elbette “aynı çatı” altında gördü ve gösterdi. Ama gerçek o kadar yalın değil.. Zira Vatikan’ın kan kaybı sadece Avrupa’da veya “misyonerliğin” ulaşabildiği her alanda geçerli değil.

İsa’nın diğer çocukları!..

Zira ABD Hıristiyanları, “Protestan” olarak tanımlansalar da, gerçekte tamamen ABD’ye özgü ve oldukça tutucu bir yapı. Geçmişi uzun zamanlara gittiği gibi köklerini merkez Avrupa’dan değil, İngiltere’den alıyor. En göze batan formu şu an AB’yi yöneten “neo-con” fantezilerinde izlenebilir.

Bu özel Protestanlık türü başından beri diğer dinlere, özellikle de Katolik okumalara yaşam şansı hiç vermedi. Vermediği gibi dönüştürdü de. Uzun yıllar içinde Amerika’daki Katolikler ve Katolik yaşam o denli değişti ki neredeyse Amerikan Protestanlığı’nın ayrı bir kolu haline geldi. Sonuç olarak Papa, Vatikan ve Katolik dünya ABD ruhani dünyası için pek fazla bir şey ifade etmiyor.

Zararı ne?..

Amerikan politik iktidarı son 5 yıldır, Katolik ivmelenmeden rahatsız. Bush ekolünün iş başında olması da bu hassasiyeti yükseltiyor. Roma’nın ilgili tüm bölgelerde aktif girişimlerde bulunması, ABD içinde “asimile Katolikleri” hareketlendiriyor. Ek olarak ABD, Vatikan’ın tüm dünyada artık bir dini merkez olarak görülmediğinin, öneminin gittikçe azaldığının da farkında.

İşte bunun için Amerikan tarzı Katolikliğin, aslında ibadet biçimleri üzerindeki şekli bir iki değişiklikle pekala Amerikan tarzı Protestanlık olan türevi için yeni bir Vatikan inşa etmeyi planlıyor. Kuşkusuz bu girişim uzun zamandır düşünülüyor. Nasıl olacağının ayrıntıları ve yaratacağın küresel sancının önlemleri planlanıyor.

Bunun için ilk yapılması planlanan, dünya Katoliklerine baştan yorumlanmış bir Kilise önermek değil. ABD böyle bir adres vermeyecek. Sadece kendi Katolikliğini tek çatı altında toplayacak ve bunu tüm yollardan destekleyecek. Dünyanın tüm ülkelerindeki Katoliklerin bu halden haberdar olmasını temin edecek.

Başta Vatikan’la hiçbir tartışmaya girilmeyecek. Ama herkes bunun aslında “dini iç savaş” olduğunu biliyor. Bu gelişmelerden Vatikan’ın ve Papa’nın haberi var. Zaten fellik fellik dünyayı gezmesinin ardında da bu yatıyor.

www.iyibilgi.com



Bu haber 785 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs