büyük tepki | " /> büyük tepki | "/>

En Sıcak Konular

Ertosun'a büyük tepki

1 Ocak 2010 08:17 tsi
Ertosun'a büyük tepki 
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyesi Ali Suat Ertosun'un Özel Kuvvetler'deki aramalarla ilgili yaptığı kişisel açıklama, hukukçuların tepkisini çekti.

Soruşturma aşamasında inceleme yapılamayacağını öne süren Ertosun'un, yargıya müdahale ettiği belirtiliyor. Hukukçulara göre, yargıçlar üzerinde etkisi olan bir üyenin bu tarz açıklama yapması skandal. Emekli askerî hâkim Ümit Kardaş, kozmik odadaki belgelerin devlet sırrı değil, delil niteliği taşıdığına dikkat çekiyor. Suç araştırılırken tüm delillerin toplanması gerektiğine vurgu yapan eski Başsavcı Reşat Petek de, Ertosun'un soruşturmayı yürütenleri güçsüz bırakmaya çalıştığını dile getiriyor. Emekli Yargıtay Savcısı Ahmet Gündel ise Ertosun'un 'yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını sağlamakla görevli bir kurulda bulunduğunu' hatırlatıyor.

Daha önce Ergenekon iddianamesine de giren Kent Otel toplantılarına katılan ve sonradan davada sanık olan isimlerle görüştüğü ortaya çıkan Ertosun, HSYK'nın haziran toplantısında gündeme getirdiği ve Ergenekon gibi önemli davalarda görev yapan yargı mensuplarının görevden alınmasını içeren 'korsan kararname'ye imza atmıştı.

Eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek: Bir ceza hukukçusu olarak Ertosun' un açıklamalarına katılmamız mümkün değil. Çünkü ceza soruşturması bir suç araştırılırken şüphelilerin lehinde veya aleyhinde olduğuna bakılmaksızın tüm delillerin kaybolmadan bir an evvel toplanmasını, delillerin karartılmasına fırsat vermeden soruşturmanın tamamlanmasını gerektirir. Soruşturma sırasında 'hakim ve savcının yetkisi yok' demek özel soruşturmayla ilgili Ceza Muhakemesi Kanunu'nun özüne ve ruhuna aykırı bir açıklama olur. Zaten iddianame için yeterli delil olması gerekir. Böyle bir açıklama, soruşturmacıları güçsüz ve zor durumda bırakmak için yapılmıştır.

Emekli Hakim Albay Ümit Kardaş: Parlamentodan, hükümetten gizli bir devlet sırrı olmaz. Bizde devlet deyince akla ordu geliyor ve ordunun elindeki belgeler devlet sırrı olarak algılanıyor, böyle bir şey yok. Demokraside devlet parlamentodur, hükümettir, hükümetin başbakanıdır ve ondan gizli bir şey olamaz. Komutanın 'bu devlet sırrıdır' demesi belgeleri devlet sırrı yapmaz. HSYK üyesi birinin yargılama hakkında açıklama yapması ile benim ya da sıradan bir vatandaşın açıklaması aynı şey değildir. Çünkü bu işlemleri hakim ve savcılar yapıyor ve onlara ilişkin birçok konuda HSYK etkili. O yüzden bu açıklama, yargılamayı etkilemeye yönelik bir beyandır.

Emekli Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ahmet Gündel: Ertosun sıradan bir insan değil, HSYK'nın yüksek yargı kanadından seçilen bir üyesi. Böyle bir kişinin bu şekilde açıklama yapması doğru değil. Ayrıca Ertosun'un böyle bir yetkisi de yok. Yargının tarafsızlığını ve bağımsızlığını sağlamakla görevli kuruldaki bir kişinin soruşturmayı olumsuz yönde etkileyecek bir açıklama yapması yanlıştır. Bu açıklama soruşturmayı yürüten savcı ve hakimleri olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü savcı ve hakimlerin mesleki gelecekleri HSYK'nın elindedir.

Hukukçular Derneği Başkanı Kamil Uğur Yaralı: Kanadoğlu'nun nöbetçi olduğunu sanıyordum, konuşma sırası Ertosun'daymış. Talihsizliği, hukukun, yargının giremeyeceği yerlerin olabileceği gibi hukuk devletiyle, adaletle bağdaşmayacak bir beyanatı bu ilkeleri koruması gereken bir hakim olarak söylemiş olmasıdır.

Eski Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu: HSYK üyesi yüksek bir yargıcın bu açıklaması yargıyı etkilemeye yönelik bir çaba olarak algılanabilir. Yargılama hakkında herhangi bir görüşü bir akademisyen, bir ceza avukatı açıklayabilir; çünkü bunların bir yargıç üzerinde hiçbir nüfuzu yoktur.

zaman



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,632 µs