En Sıcak Konular

Ok George.. Ortadoğu’da görüşürüz!

0 0 0000 00:00 tsi
Ok George.. Ortadoğu’da görüşürüz! Amerikan Kongresi, Ermeni yasa tasarısından sonra Türkiye’yi silah alımları konusunda sıkıştırmaya çalışıyor.. Silahlı kuvvetlerin modernizasyonu için sistematik olması gereken bu alımlar, Kongre’nin ‘yavaşlığına’ toslayacak. Ankar

Üst üste yapılan ABD gezilerinden sonra, iki ülke arasındaki hemen tüm krizleri aşmak konusunda elinden geleni yapan Türkiye, hergün Washington’un ortaya attığı yeni bir sıkıntıyla uğraşmak zorunda kalıyor.

Aslında ne Ermenilerin sözde soykırımını parlatan yasa tasarıları ne de iki ülke arasında yaşanan birçok sıkıntı “derin açmazlardan” kaynaklanmıyor. ABD’nin körüklediği bu güler yüzlü baskıların ardında kendi sıkışıklığı bulunuyor.

Seçimler arifesinde Ankara hükümetinden istediğini alma fırsatı bulduğunu sanan Beyaz Saray şimdi kendine göre haklı bir mazerete de sahip. O da Kongre’nin Demokratların elinde olması.

İran ve Irak…

ABD, Irak’la ilgili hemen her konuda Türkiye’nin-yardımını değil-artık biraz ılımlı davranmasını istiyor. Oysa özellikle Kuzey Irak konusunda Türkiye’nin yapacağı pek fazla bir şey kalmadı. Bıçak hızla kemiğe doğru ilerliyor.

Bu konuda sınırlı da olsa birşeyler yapmaya çalışan ABD’nin asıl derdi ise İran. İran’a yönelik bir operasyonun suyu iyice ısınırken, bölge ülkelerinin herhangi bir açık vermeden yanında olmasını isteyen Amerika, özellikle Türkiye konusunda iyice hassas.

Bugün İran’la 10 milyar dolarlık bir anlaşmanın da imzalanma yoluna girmesi de iyibilgi’ye gelen erken bilgilere göre okyanusun öte tarafında mutsuzluk yaratmış halde. İran’a herhangi bir müdehale sırasında Türkiye’nin alacağı tavır ise neredeyse hiç bilinmiyor. Ankara, olası müdehalenin seçim sonrasına denk düşmesini umurken, ABD, seçimlerden önce Türkiye’nin desteğini sağlama almaya didiniyor.

Silah…

Amerikan Kongresi’nin Türkiye’ye silah satışlarını yavaşlatması ihtimali ise Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın ziyaretinden hemen sonra ortaya çıkmış sıcak bir durum. Henüz yoğun spekülasyon kıvamında. Ancak Beyaz Saray’ın nabzını iyi tutan Washington Post’un ziyaret hakkında yazdıkları, ABD yönetimi tarafından algılanan ile aynıysa bu çıkış çok sürpriz sayılmaz.

Zira Post, Orgeneral Büyükanıt’ın Washington’u PKK için “son kez” ikaz ettiğini yazmıştı. Silahlı Kuvvetler’in silah alımları ordunun modenzisyonu için periyodik olarak yapılmalı. Bu kuşkusuz önemli. Ama stratejik açıdan çok önemli değil.

Ankara’nın ilk reaksiyonu da bu yönde. Özellikle “bürokratik kulisler” bu hal gerçekleşirse Türkiye’nin acil ihtiyaçlarını hemen başkan yerden temin edebileceğini, aslında şu anda büyük ve acil bir ihtiyacın da olmadığını söylüyor. Ve ekliyor. “Silah her yerden bulunur. Ancak Ortadoğu sabit!”



Bu haber 229 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,504 µs