En Sıcak Konular

Blair'den Irak'tan çekilme takvimi

0 0 0000 00:00 tsi
Blair'den Irak'tan çekilme takvimi İngiltere Başbakanı Tony Blair'in bugün Avam Kamarası'nda bir konuşma yapması ve Irak'ın güneyinde konuşlandırılan İngiliz birliklerinin geri çekilmesi konusundaki ilk aşamanın ana hatlarını açıklaması bekleniyor.

Blair'in planlarını bugün açıklaması bekleniyor

Blair'in, kısa süre içinde yüzlerce askerin geri döneceğini ve diğer birliklerin de bunu takip edeceğini açıklaması bekleniyor. İngiltere'nin Irak'ta görev yapan yaklaşık yedi bin askeri bulunuyor.

Blair'in açıklaması beklenen plana göre, bu askerlerden yaklaşık bin beş yüzü birkaç hafta içinde Irak'tan ayrılacak.

Blair'in bu yönde bir açıklama yapması bir süredir bekleniyordu.

Ancak zamanlaması bilinmiyordu. Blair geçtiğimiz Pazar sabahı, BBC televizyonunun siyaset programlarından Sunday AM'in konuğuydu. Söz Irak ve İngiliz askerlerinin çekilmesine geldiğinde, Blair'e 'bu yönde bir açıklamayı kısa süre içinde yapıp yapmayacağı' soruldu.

"Bu konuda çok dikkatli olmak lazım" diye söze başlayan Blair, "Aylardır söylediğimiz gibi, Iraklılar Basra'da kendi güvenliklerini sağlamaya başladıça biz de oradaki birliklerimizi azaltacağız. Ancak ortaya çıkabilecek herhangi bir soruna karşı Iraklılar'a destek verecek sayıda askerin orada olduğundan emin olmalısınız" dedi...

Blair'in çok da açık olmayan bu cevabına karşılık programın sunucusu Andrew Marr, "Bana yanıtınız 'evetmiş' gibi geldi. Kısa süre içinde sizden bu yönde bir açıklama bekleyebilir miyiz?" diye sorarak Başbakan'dan daha açık bir yanıt almaya çalıştı.

Başbakan Blair bu soruyu da "bekleyip göreceksiniz. Basra'daki işimiz bitti." diye geçiştirdi.

Andrew Marr, bu kez Blair'e soruyu bir başka açıdan yöneltti: Sayın Başbakan, Amerika Birleşik Devletleri Irak'a asker yığarken İngiltere'nin Irak'tan asker çekmeye hazırlanması sürecinde Washington'dan, Irak'ta isteğinizden fazla asker asker tutmanız konusunda bir baskı altında mısınız?

Blair ise bu soruyu "Hayır bir baskı altında değiliz. Biz ne istiyorsak Amerikalılar da onu istiyor. Irak güçlerinin güvenliği sağlama becerisi arttıkça biz asker sayımızı azaltacağız. Bizim tavrımız hep bu oldu." diye yanıtladı.

Başbakan Tony Blair'in BBC'deki bu mülakatında açıklamadığı o tarihin bugün olması büyük olasılık.

Beyaz Saray kaynakları Tony Blair'in Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush'la dün bir telefon görüşmesi yaptığını açıkladılar.

BBC Parlamento muhabirleri, bazı çevrelerde söylendiği gibi tüm İngiliz askerlerinin 2008 yılının sonuna kadar Irak'tan çekileceği yolundaki ifadelerin hükümetin niyetini ve planlarını tam olarak yansıtmadığına dikkat çekiyorlar.

Öte yandan Irak'taki güvenlik şartlarının kötüleşmesi durumunda bu geri çekilme sürecinin yavaşlayabileceği de belirtiliyor.
 
bbc turk



Bu haber 253 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,760 µs