En Sıcak Konular

Mortgage öncesi fiyatlar tırmanıyor

0 0 0000 00:00 tsi
Vatandaşa kira öder gibi konut sahibi olma imkanı getirecek Mortgage (Tutsat) yasa tasarısının, yarın Meclis Genel Kurulu'nun gündemine gelmesi bekleniyor. Mortgage'in gündeme gelmesiyle birlikte emlak piyasasında hareketlilik yaşanıyor. Yasa çıkmadan k

Reha Medin Emlak Hizmetleri Genel Müdürü Nabi Cücük, 2006'nın ortalarından itibaren emlak piyasasında "yaprak kıpırdamadığını" söyleyerek,yasayla beraber satılık emlakta hareketlenmelerin başladığını ve ipotekli satışların olduğunu belirtti.

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş ise, konut sahibi olmak isteyen vatandaşın, Mortgage yasasını beklemeden harekete geçmesi gerektiğini ve Mortgage ile birlikte 2008'den sonra fiyatların artacağını söyledi.

SIFIR BİNALARA TALEP ARTACAK

Mortgage ile birlikte, sıfır binalara olan talebin ikinci el binalara olan talepten yüksek olacağını belirten Cücük,"Sıfır bina fiyatları sabit kalır ya da yüzde 10 oranında artabilir. İkinci el konutta ise hareket beklemiyoruz. Çünkü ikinci evi alan ev sahipleri psikolojik olarak evlerini yüksek fiyattan satmak istiyor" görüşünü dile getirdi.

GÖZDE SEMTLER

Cücük, İstanbul'da yeni yerleşim bölgelerine talebin artacağını dile getirerek, " Avrupa yakasında; Halkalı civarları, Beylikdüzü, Siliviri, Anadolu yakasında; Kurtköy, Tuzla ve Karadeniz'e yakın olan Demirciköy mevkiinde ciddi hareketlenmeler bekliyoruz" görüşünü dile getirdi.

Tasarının, emlak piyasası için kısa vadede sıkıntı yaratabileceği konusunda uyaran Cücük, kiralık emlakta pek bir hareketlenme beklemediklerini ve uygulamanın orta direk ve üstünün daha fazla yararlanabileceği bir uygulama olduğunu söyledi.

EV ALMAK İSTEYENLERE ÖNERİLER

Gayrimenkul almak isteyenlerin toplu konutlardaki fiyatları tekrar gözden geçirmelerini öneren Cücük, ev almak isteyenlerin bir değerleme şirketinden mutlaka yararlanmaları tavsiyesinde bulundu.

BANKALARLA SIKI PAZARLIK YAPIN

Bankaların kişiye özel pazarlama politikaları uygulayabildiğini vurgulayan Cücük, ev almak için kredi kullanmak isteyen vatandaşların, faiz oranlarıyla ilgili bankalarla sıkı pazarlık halinde olmaları gerektiğinin altını çizdi.

MORTGAGE'İN YASALAŞMASINI BEKLEMEYİN

Cücük, ev almak isteyen vatandaşların, ellerinde paraları varsa Mortgage'i beklemelerine gerek olmadığını ve tasarı yasalaşsa dahi 2008'e kadar istikrar sağlanamayacağını belirtti.

Sistemin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için faizlerin düşük olması gerektiğinden bahseden Cücük, "Şu anki faizlerin tasarıyı çekici kılan bir tarafı yok" görüşünü dile getirdi.

FAİZ ORANLARI DÜŞMELİ

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Sabri Ateş ise, Mortgage'in, faiz ve enflasyon oranları düşmedikçe, vatandaşın alım gücü yükselmedikçe, Türk halkının bu yasa ile konut sahibi olamayacağını söyledi.

Hükümeti "fakire umut vermekle" suçlayan Ateş, hükümetin elinde sihirli bir değnek olmadığını vurgulayarak faiz oranları düşmediği müddetçe Mortgage'in başarılı olamayacağını savundu.

VERGİ TEŞVİĞİNİN KALDIRILMASI VATANDAŞIN MENFAATİNE DEĞİL

İlk kez konut alacaklara sağlanan kolaylıklardan bir tanesi olarak düşünülen, vergi teşviğinin tasarıdan çıkarılmasıyla birlikte, Mortgage'nin vatandaşa herhangi bir yararı olacağını düşünmediklerini söyleyen Ateş şöyle devam etti:

"Vergi teşviği ilk kez konut sahibi olacak vatandaş için büyük bir olanaktı. Teşviğin tasarıdan çıkarılmasıyla birlikte 100 bin YTL lik konut alan vatandaş 16 bin YTL'lik indirimden faydalanamayacağı anlamına geliyor ki bu tasarıyı vatandaşın menfaatine olmaktan çıkarıyor."

SUNİ FİYAT ARTIŞLARI

Tasarıdan sonra emlak piyasasında suni artışların olacağını belirten Sabri Ateş, "Mortgage tasarısı İstanbul gibi büyük şehirlerde başarılı olmaz.
Anadolu'da inşaat maliyetlerinin düşük olması gibi nedenlerden dolayı nispeten daha çok vatandaşın yararına dokunacaktır. Beylikdüzü, Halkalı;Silivri, Kurtköy, Tuzla gibi yeni yapılanan bölgelere doğru bir akım bekliyoruz." dedi.

VATANDAŞ AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZATMALI

Ateş, 2008'e kadar gayrimenkul almanın tam zamanı olduğunu, Mortgage'nin girdiği ülkelerde konut fiyatlarının yükseldiğini bu nedenle konut sahibi olmak isteyenlerin ellerini çabuk tutmaları gerektiğini söyledi.

Ateş, "Konut sahibi olmak isteyen vatandaş her şeyden önce ayağını yorganına göre uzatmalı" diyerek, şu önerilerde bulundu:

* Almayı planladığınız konutun yüzde ellisini mutlaka peşin ödemeye çalışın.

* İnşaat firmasının kim olduğunu iyice araştırsınlar.

* Ev almak isteyen vatandaşlar kesinlikle Mortgage'yi beklemesinler, güvenilir inşaat firmalarına yönelsinler. Çünkü piyasadaki gelişmelerden dolayı müteahhitler kar marjlarını düşürdüler ve fiyatlar düştü. 24-48 ay arasında faizsiz gayrimenkul satıyorlar.

Sabah



Bu haber 405 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,062 µs