En Sıcak Konular

Buraya kadar: Rusya desteğini çekti!

0 0 0000 00:00 tsi
Buraya kadar: Rusya desteğini çekti! BM’nin İran’a verdiği ültimatom yarın sona eriyor. Amerikan gemileri Körfez’de… Peki, Rusya bu durumda ne yapacak? İran krizinde aldığı katı tavrı sürdürecek mi? İşte Rusya’dan beklenmedik hamle… Buraya kadarmış…

ABD-İran gerilimi yeni bir aşamaya daha girdi. Bölge kritik bir haftaya girdi. BM’nin İran’a uranyum zenginleştirme programına son vermesi için tanımış olduğu süre 21 Şubat’ta, yani yarın sona eriyor. Tam da bu esnada Washington yönetimi İran üzerindeki baskıyı arttırmak, saldırı ihtimali olursa birliklerini bölgede hazır bulundurmak üzere, uçak gemilerini Umman Körfezine gönderdi. Gemiler bölgeye bugün vardı. Değir bir deyişle, İran’a verilen süre dolmadan bir gün önce.

Peki, Rusya bu denklemde naraya oturuyor? Rusya uzun bir süredir İran’a desteğini sürdürüyor. BM Güvenlik Konseyi’ni ve Beyaz Saray’ı söylemleriyle tam olarak karşısına almıyor, ancak karar çıkmasını engelliyor. Daha da önemlisi İran’a uranyum zenginleştirme programında teknolojik yardımda bulunuyor. Rusya’nın İran ile nükleer ticaretinden milyarlarca dolar kazandığı ileri sürülüyor.

Ancak Rusya İran’ın fazla direnmesi halinde kendisini yalnız bırakacağı imasını Güvenlik Konseyi’nden çıkan İran’a ültimatom kararını veto etmemekle göstermişti. Her ne kadar Tahran, Rus stratejist Alexandr Dugin’e göre Moskova’nın bölgesel stratejisinde çok önemli bir yer tutuyorsa da bu gerilimde Rusya şimdilik kendini ikinci plana atmış görünüyor.

Bunun en önemli örneklerinden birisi dün yaşandı. Rus Nezavisimaya gazetesinde yayımlanan yorum-haberde, Rusya’nın İran’ın Buşehr kentinde inşa ettiği nükleer santralin faaliyete girmesini mali sorunları gerekçe göstererek ertelediği kaydedildi.

BM Güvenlik Konseyinin İran’a verdiği ültimatomun süresinin dolmasına 2 gün kala Moskova’nın Tahran’a karşı pozisyonunun sertleştirilmesi sinyali vermeye başladığı belirtilen haberde, şöyle denildi: "Geçtiğimiz gün Buşehr’deki nükleer santrale Rus nükleer yakıtı gönderilmesinin belirsiz bir tarihe ertelendiği açıklanmıştı. Bu bahane, İran’a sert yaptırımlar uygulamak isteyen ABD ve diğer devletlere Rusya’nın da katılımını sağlıyor. Moskova, nükleer yakıt kozunu 2 yıldan beri kullanmıyordu. Daha önce yapılan açıklamalarda, İran için hazırlanan 40 ton nükleer yakıtın Novosibirsk’te beklediği belirtilmişti." Rusya Federal Atom Enerjisi Ajansı Başkanı Sergey Kriyenko’nun İran ziyareti sırasında nükleer yakıtın mart ayı sonuna kadar gönderileceği taahhüdünde bulunduğu belirtilen haberde, "Oysa şimdi İran ile meydana gelen mali sorunlardan dolayı, Buşehr’deki nükleer santral inşaatı projesi belirli değişikliklere uğrayabilir" ifadelerine yer verildi.

Çek Cumhuriyeti, Rusya'ya rest çekti 
 
Bu arada Rusya ABD’nin doğu ve batı sınırlarına kurmak istediği füze kalkanı ile de uğraşıyor. Çek Cumhuriyeti, ABD’nin füze kalkanı projesi konusunda "Rusya’nın gözlerini korkutamayacağını" bildirdi.
 
Dışişleri Bakanı Karel Schwarzenberg, bir konferansa katılmak için bulunduğu Polonya’nın başkenti Varşova’da Reuters’a yaptığı açıklamada, Rusya’nın bu konudaki "şantaj" girişimlerinin "geri tepeceğini" söyledi. Rus yetkililerin bu projeyle ilgili tehditlerinin, Çekleri kendilerini savunma konusunda daha da kararlı yapacağını belirten bakan, "Ruslarla epey tecrübe yaşadıklarını, şantaja boyun eğmeyeceklerini" kaydetti. Schwarzenberg, "Bir kere şantaja boyun eğerseniz geri dönüşü olmaz. Güçlü olmalıyız" dedi.

iyibilgi.com



Bu haber 282 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,319 µs