En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi Cargill maddesinin yürürlüğünü durdurdu

0 0 0000 00:00 tsi
Anayasa Mahkemesi, Cargill yasası olarak bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’un 6. maddesinin yürürlüğünü durdurdu 

Anayasa Mahkemesi, Cargill yasası olarak bilinen Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun’un 6. maddesinin yürürlüğünü durdurma kararı aldı.

Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, yabancı bir şirket için özel olarak çıkarıldığı gerekçesiyle yasanın iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle yaptığı başvuruyu dün inceledi. Öncelikle yürütmenin durdurulması konusunu görüşen Yüksek Mahkeme, Cumhurbaşkanı’nın talebini kabul etti. Yüksek Mahkeme, yasanın bu maddesinin yürütülmesi halinde “telafisi güç veya imkansız zarar” doğacağı gerekçesiyle durdurma kararı verdi. Karar, önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’te yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Cumhurbaşkanı Sezer, yasayı daha önce veto etmiş, ancak TBMM’de aynen kabul edilmesi üzerine onaylamak zorunda kalmıştı. Sezer, veto gerekçesinde yasanın 6. maddesi ile “özellikle bir yabancı şirkete ilişkin, tarım arazilerinde kurulu kimi sanayi tesislerine, ruhsatlarının yargı kararıyla iptal edilip edilmediğine bakılmaksızın etkinliklerini sürdürme olanağı getirildiğine” dikkat çekmişti.

Sezer, “Böylece, izin, onay ya da ruhsatı yargı kararı ile iptal edilerek hukuksal dayanaktan yoksun kalan sanayi tesislerine yasal geçerlilik tanınıp yargı kararları etkisiz kılınmaktadır” ifadelerini kullanmıştı. Sezer, düzenlemenin Anayasa’nın “hukuk devleti, yasaların kişiye özel olmaması ve eşitlik” ilkelerine aykırı olduğunu savunmuştu.

2 yıllık süre tanınmıştı
Yürütmesi durdurulan madde ile 11 Ekim 2004’ten önce, gerekli izinler alınmadan tarım dışı amaçla kullanıma açılan arazilerin, istenilen amaçla kullanılması için düzenlemeler yapılmıştı. Ancak maddenin 2. fıkrasında, arazi ve tesislerin 2 yıl süresince, ruhsat ve izin alınmadan istenilen amaçla kullanılmasının sürdürülmesine olanak sağlanmıştı. Düzenleme ile ruhsat ve izinlerin alınması için 2 yıl süre tanınmakta, bu süre içinde gerekli izni alamayanların üretim etkinliklerinin durdurulacağı hükme bağlanmıştı.

Haber: Kemal GÖKTAŞ- vatan
 



Bu haber 371 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,643 µs