En Sıcak Konular

Doktora ‘Ahlaksız teklif’e tepki

0 0 0000 00:00 tsi
ÇEŞİTLİ suistimallerin yaşandığı sağlık sektöründe, eczacılardan sonra, tıp doktorlarının da diplomalarının ‘kiralanmaya’ başlandığı ortaya çıktı.

Özel sağlık yatırımcıları, doktor diploması kiralamak için gazetelere açıkça ilan vererek hekimlere ‘ahlaksız teklif’te bulunurken, İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, “Bu facia. Çok büyük bir facia. Her türlü etik dışı davranışın uygulanacağı bir ortama hızla sürükleniyoruz. İşin bu boyutlara varacağı belliydi'' dedi.
      Memurun, emeklinin, SSK'lının Bağ-Kur'lunun tek çatı altında toplanıp hepsine özel sağlık kurumlarının kapısının ‘katkı payı’ ödenerek de olsa açılması, özel sağlık sektöründe yatırım patlamasına neden oldu. Özel sektör, kamu çalışanı hastaya gözünü dikti. Poliklinikten hastaneye özel sağlık tesislerinin sayısı hızla artarken, gazetelerin ilan sayfaları ‘dolgun’ maaşla doktordan uzmana, hemşireden anestezi teknisyenine kadar sağlık personeli arayanlarla doldu. Türkiye'nin dört bir köşesinde, özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde açılan özel sağlık kuruluşları, kadro oluşturmakta zorlandı, personel sıkıntısı baş gösterdi. Batıdan doktor transfer etmeye çalışan özel tıp merkezleri, poliklinik ve hastane sahipleri kesenin ağzını açıp 5- 10 bin dolar aylık ücretle iş teklifinde bulunurken, bazı cüretkar girişimciler ‘kiralık diploma’ isteyecek kadar ileri gitti.
      AYDA BİN YTL DİPLOMA KİRASI Şanlıurfa'da bir özel poliklinik yetkilisi gazeteye ilan vererek doktor aradıklarını duyurdu. Aynı ilanda sadece doktorun diplomasının da kiralanabileceğine yer verildi. DHA muhabiri kendisini doktor olarak tanıtıp, ilanda numarası verilen cep telefonunu aradı. Telefona çıkan poliklinik yetkilisi doktor sandığı muhabire, çalışması halinde aylık 2 bin 500 YTL ödeyeceklerini, çalışmak istememesi durumunda diplomasına karşılık ayda bin YTL kira bedeli ödeyeceklerini söyledi. Poliklinik yetkilisi, “Polikliniğimizde pratisyen hekime ihtiyacımız var. Çalışmak istemezseniz diplomanızı kiralamaya hazırız'' dedi.
     
     TABİP ODASI'NDAN TEPKİ

      İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, doktorlara ‘ahlaksız teklif’e büyük tepki gösterdi. Doktor diplomalarının kiralanmaya başlandığını DHA muhabirinden öğrenen ve “Bu facia, çok büyük bir facia'' diyen Kaptaner şöyle konuştu:
      “Son olarak gündemde SSK'lı, Bağ-Kur'lu hastaların özellere sevksiz gitmesi var. Üniversite hastanelerinin kamu çalışanlarına açılması, sevksiz hasta kabul etmeye başlayacakları haberleri var. Büyük kamu hastanelerine, üniversitelere ya da özel hastanelere hastaların sevksiz gitmesi, bu olanağın sağlanması Sağlık Bakanlığı'nın kendi projesiyle çelişiyor. Çünkü ‘Aile hekimliği sistemiyle hastalar birinci basamakta bakılacak, eğitim hastanesi, üniversite hastanelerinde kuyruklar azaltılacak’ deniyordu. Projenin asıl amacı buydu. Şimdi ona tam tersi uygulama var. Böyle bir politika uygulanmaya başlanınca, eczanelerde olduğu gibi tıp merkezlerinde de doktor diploması kiralanması başladı. Bu tam bir facia. Her türlü etik dışı davranışın uygulanacağı bir ortama hızla sürükleniyoruz. İşin bu boyutlara varacağı belliydi. Sonuçta söylediğimiz olacak. Çünkü Türkiye gibi tıbbın denetlenemediği ortamda bu tür bir sağlık politikası etik dışı kirlenmiş tıp ortamını olağanüstü ölçüde artıracak ve yaygınlaştıracak. Burada olan hem hekimlik mesleğine ama esas olarak da hastalara olacak. Her türlü etik dışı, bilim dışı davranış hastaların mağduriyetine yol açacak.'' Böyle özel sağlık politikalarının uygulandığı ülkelerde örneğin Amerika'da, batı ülkelerinde tıp ortamının sıkı biçimde denetlendiğini vurgulayan Dr. Suat Kaptaner, buna rağmen oralarda bile bu tür sorunlar yaşandığını anlattı. Dr. Kaptaner, “Oralarda denetim olmasına rağmen sorunlar ortaya çıkıyor. Türkiye gibi daha nüfusunun kaydının olmadığı, çalışanların kayıtlı olmadığı, ekonomisinin yüzde 50'sinin, çalışanlarının yarısının kayıt dışı olduğu bir ülkede, sonuçta bu tabii doktor diplomasının kiralanmasına kadar varacaktır. Nitekim vardı. Sağlıkta Dönüşüm Projesi tümüyle uygulanmış değil. Daha bu safhada buraya varıyorsa, tüm Türkiye'de yaygınlaştığı zaman vay milletin, ülkenin haline'' diye konuştu.

milliyet



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,488 µs