En Sıcak Konular

Sezer anayasayı fırlatalı 6 yıl oldu!

0 0 0000 00:00 tsi
Sezer anayasayı fırlatalı 6 yıl oldu! 19 Şubat 2001 Pazartesi günü tarihe Türkiye'deki ekonomik krizi tetikleyen siyasi kavga olarak geçti. Sezer,  elinde tuttuğu anayasa kitabını Ecevit ve Özkan'a doğru fırlattı. İşte ayrıntılarıyla o gün...

19 Şubat 2001 Pazartesi günü tarihe Türkiye'deki ekonomik krizi tetikleyen siyasi kavga olarak geçti. Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesinde Saat: 09.30'da Sezer, Ecevit'in Devlet Denetleme Kurulu'nun BDDK'da yaptığı çalışmaları eleştiren sözlerinden rahatsız olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, anayasal hakkını kullandığını ve yasaları bilmeden eleştiride bulunmanın doğru olmadığını belirtti.

Bu arada Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan araya girdi ve 'O anayasayı bir de biz görelim, anlayalım' dedi. Sezer, Özkan'ın bu sözüne sinirlendi ve elinde tuttuğu anayasa kitabını Ecevit ve Özkan'ın bulunduğu yöne doğru fırlattı.

Birdenbire ipler gerildi

Bu güne kadar hiçbir MGK'da, Anayasa kitapçığı masaya vurulup, havalarda uçuşmamıştı. Aslında herşey normal başlamıştı. Ancak, gündeme geçileceği sırada, Sezer söze girerek, hemen sağında oturan Ecevit'i sert bir şekilde eleştirmeye başlayınca ipler gerilmeye başladı.

'Anayasa'yı bilmiyorsunuz' dedi ve fırlattı

Bu sırada, Ecevit'in yanında oturan, bu kez yurtdışında bulunan Devlet Bahçeli değil, Başbakan'ın bir numaralı kurmayı Hüsamettin Özkan idi. Sezer, Anayasa'yı havaya kaldırarak 'Denetimin denetimi bal gibi olur. İşte Anayasa, Anayasayı bilmiyorsunuz' deyince son bir kez daha nefesler tutuldu. Hemen ardından da elinde tuttuğu Anayasa'yı, aralarında çapraz olarak iki metre mesafe bulunan Ecevit'e bakarak, masaya doğru fırlattı.

Sezer'e nankör kedi dedi

Bu tavır üzerine önce Ecevit, sonra da Yılmaz toplantıyı terk ettiler. Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan Anayasa'yı aldı ve Sezer'in bulunduğu yöne doğru aynı yöntemle fırlattı. Özkan'ın salondan çıkarken söylediği "nankör kedi" sözü siyaset tarihine geçti.

Hüsamettin Özkan'da ona fırlattı

Daha sonra olayı anlatan Başbakan Bülent Ecevit, Bakanlar Kurulu toplantısında MGK'da yaşanan olayı bakanlarına anlatırken, 'Cumhurbaşkanı yüzüme Anayasa kitapçığını fırlattı. Hüsamettin bey (Özkan) de ben salondan çıkınca alıp ona doğru fırlatmış' dedi.

Hüsamettin Özkan ise, "Milli Güvenlik Kurulu toplantısında olmaması gereken bir şey yaşandı. Cumhurbaşkanı'nın Başbakan'a yönelik üslubu hele hele Anayasayı fırlatır gibi önüne atması kabul edilir gibi değildi. Ben bu davranışın terbiyesizlik olduğunu söyledim" diyecekti.

Ecevit'in çıkıştaki açıklaması krizi tetikledi

Zirvedeki kavga gündeme bomba gibi düştü. Felaket senaryoları dillendirilmeye başlayamadan gazetecilerin karşısına çıkan Ecevit, MGK toplantısında Sezer'in kendisine Anayasa kitapçığını fırlattığını söylüyordu. Ecevit, tüm Türkiye'nin dehşet içinde izlediği açıklamasında, Sezer'in 'terbiye dışı bir üslupla' kendisine ağır ithamlarda bulunduğunu öne sürüyor, "Ya kendisine aynı üslup içinde yanıtta bulunacaktım veya terketmek zorunda kalacaktım" diyordu.

Borsa düştü, faizler fırladı

Ecevit, ekonomi ve siyaset çevrelerinin dışında ilk anda pek de anlam verilemeyen bir başka uyarı daha yapıyor, Bugün Sezer'in anayasa kitapçığını fırlatmasının yıldönümü  
 
Cumhurbaşkanı Sezer, bundan tam 6 yıl önce 19 Şubat 2001'de dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit'in yüzüne anayasa kitapçığı fırlatarak Türkiye'nin büyük bir kaosa sürüklenmesine neden olmuştu. 

Cumhurbaşkanı'nın ekonomide karşılaşılabilecek sorunlardan sorumlu olacağını belirtiyordu.

Tartışma haberi duyulduktan saatler sonra Türkiye tarihinin en ağır ekonomik krizlerinden biri başladı. Kriz tam bu sırada doruk noktasına ulaştı. Borsa yüzde 14.6 düştü, repo faizleri yüzde 760'a fırladı. Merkez Bankası'ndan yaklaşık 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı oldu. Ve 19 Şubat krizi tarihe adını böyle yazdı...

3.5 milyar dolarlık net sermaye çıkışıyla döviz fiyatları ve faizler tırmanışa geçti. Kriz öncesi 670 bin TL olan dolar Nisan'da 1 milyon 161 bine tırmandı.

Binlerce kişi işsiz kaldı

Türkiye 2001 krizi sonrasında işgücü piyasasında önemli bir aşınma ile karşı karşıya gelmiş, işsizlik oranı yüzde 11'lere, kentsel alanda eğitimli genç işsiz oranı da yüzde 30'ları bulmuştu. Zirvede yaşanan krizin faturası her zaman olduğu gibi çalışanlara çıktı.

2000 yılında 1 milyon 452 bin olan işsiz sayısı, 2001'de 450 bin artışla 1 milyon 902 bine çıktı. 2002'de ise işsizler ordusuna 510 bin kişi daha katılarak mevcut işsiz sayısını 2 milyon 412 bine yükseltti. Bu rakamlar 2001'de yaşanan ekonomik krizin istihdamdaki etkilerinin ne denli derinleştiğini gösteriyordu.

Türkiye 1990'lı yıllarda birbiri ardına gelen krizlerle sarsıldı. Türkiye 1994 yılında yüzde 6.1, 1999 yılında yüzde 6.1, en son 2001 yılında da yüzde 9.5 küçüldü.

yenişafak



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,821 µs