En Sıcak Konular

Başbakan’ın Köşk adaylığı fifty fifty

0 0 0000 00:00 tsi
Başbakan’ın Köşk adaylığı fifty fifty Erdoğan’ın Çankaya kararı konusunda en yakınındaki isimler bile bölündü. İşte başbakanın iki danışmanından birbirinden tamamen farklı iki yorum.

İsmail Küçükkaya’nın Akşam’daki yazısı:

Tarih yaklaştıkça herkes Cumhurbaşkanı’nın kim olacağını daha fazla merak ediyor. Sohbetler, özellikle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın aday olup olmayacağı üzerinde dönüyor. O kadar ki Başbakan’ın en yakın çalışma arkadaşları bile bu konudaki tahmin veya beklentilerinde ikiye bölünmüş durumdalar. Durum gerçekten de net değil. Sebebi belli: “Başbakan son ana kadar süreci en iyi şekilde yönetmek ve en son anda en doğru kararı vermek istiyor.”

Cuma günü İstanbul seyahatimde Cevahir Otel’de kalmıştım. Kahvaltıda Başbakan’ın en yakın çalışma arkadaşlarından biriyle karşılaştım. “Sayın Başbakan’la gece geldik” dedi. Biraz sohbet ettik. “Yorgunsunuz, ama herhalde mayıs sonrasında biraz dinlenirsiniz” diye ekledim. “Yok canım, bize dinlenmek haram. Mayıstan sonra da Başbakanımız, Cumhurbaşkanı olarak bu kez Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri gibi çalışır. Biz yine dünyayı turlarız. Etrafımızda olup bitenlere baksana. Tayyip Bey Köşk’e çıkınca da hiç durur mu?” dedi. Bu sözleri ilginç buldum.

Bundan iki-üç gün önce de Başbakan’ın bir başka danışmanıyla konuşmamızdaki tablo ise tam tersineydi. “İç kabine”nin bu önemli ismi, “Ben Tayyip Bey’in Köşk için aday olacağına inanmıyorum” demişti. Danışmanın, ilgi çekici bulduğum bir de argümanı vardı:

“AK Parti Genel Merkez inşaatını görünce böyle düşünüyorum. Biz bu binanın sadece arsasına 15 milyon dolar verdik. Çok da kullanışlı, güzel bir bina yapıyoruz. Başbakan çok yakından takip ediyor. Köşk’e çıkacak olsa böyle bir genel merkezi yaptırır mı? Bu kadar para harcatır mı?”

Öyle zannediyorum ki, bana bu örneği veren Başbakan’ın yakın çevresindeki kişiyle, bir süre önce başbakanın uçağında Fatih Altaylı’ya “Erdoğan aday olmayacak” diyen ve bu sözleri nedeniyle bayağı gürültü kopan kişi aynı.

Sonuçta Erdoğan, Köşk’e aday olur mu olmaz mı bugünden bilemeyiz. Dediğim gibi “bu bir süreç yönetimi.”

“Nisan konjonktürü” önemli. Bu konu daha bir süre her yönüyle konuşulacak gibi görünüyor. Belki, gözlemlerimizden yola çıkarak özet olarak şunu söyleyebiliriz: “Erdoğan Köşk adaylığını istiyor, düşünüyor, değerlendiriyor, ama kesinlikle bir karar vermiş değil.”

Yani, “Başbakan henüz karar vermedi, son dakikaya kadar bekleyecek” diyenlerin haklı olduğunu düşünüyorum. En yakın kurmaylarının bile böylesine farklı tahminlerde bulunması da, olsa olsa “verilmemiş kararın yarattığı belirsizlik” diye yorumlanabilir.



Bu haber 267 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,566 µs