En Sıcak Konular

Yeni bir soğuk savaş mı başlıyor?

0 0 0000 00:00 tsi
Yeni bir soğuk savaş mı başlıyor? ABD'nin, Doğu Avrupa'da füze savunma sistemi kurma girişimi karşısında Rus yönetimi silahlanma faaliyetlerini hızlandırıyor.

ABD’nin Rusya’yı hedef alarak Doğu Avrupa’da füze savunma sistemi kurmasına Moskova’dan sert yanıt geldi. Rusya Genelkurmay Başkanı, Sovyet döneminden beri süren “nükleer silahsızlanma” anlaşmasından tek taraflı çekilebileceklerini açıklarken, Rus ordusu da önlemler alıyor.

Soğuk Savaş’a dönüş gibi

Rus Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yuri Baluyevsky, Amerikan yönetiminin, Çek Cumhuriyeti ve Polonya’ya yerleştireceği füze savunma sistemlerinden vazgeçmemesi halinde, 1987 yılında imzalanan “orta menzilli nükleer güç anlaşmasından” çekilebileceklerini söyledi.

Rus ajanslarının haberine göre, Baluyevsky, bu adımı atmadan önce, “Amerikalıların ne yapacaklarını gözlemleyeceklerini” belirterek, “Taraflardan biri yeterli gerekçelere sahip olursa anlaşmayı terk etme ihtimali vardır. Çok sayıda ülke orta menzilli füzeler geliştiriyor ve kullanıyor” dedi.

ABD Başkanı Ronald Reagan ile Sovyetler Birliği’nin son başkanı Mikhail Gorbaçov arasında imzalanan söz konusu anlaşma, Avrupa’da tüm orta menzilli füzelerin kaldırılmasını içeriyor. Geçen hafta da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “bu anlaşmanın artık Rusya çıkarlarına hizmet etmediğini” vurgulamıştı.

ABD yönetimi, Doğu Avrupa’daki füze savunma sisteminin, Avrupa’yı İran’ın olası bir saldırısından korumayı amaçladığını iddia etmişti. Fakat, İran’ın Avrupa’yı hedef alabilecek kadar uzun menzilli füze sistemleri yok.

Yeni bir silahlanma yarışı mı?

Öte yandan, Rus gazetesi Pravda, ABD ile Rusya arasındaki rekabetin Soğuk Savaş dönemindeki gibi askeri alana kaydığı yorumuna yer verdi. Gazetedeki değerlendirmede, iki ülkenin silah sanayisinin, Ortadoğu ve Asya’daki rejimlere silah satışı yaptığına değinilerek, bugüne kadar silahlanma yarışında geride duran Rusya’nın, ABD tarafından Doğu Avrupa’da füze savunma sistemi kurulmasıyla birlikte “yeni bir raunda hazırlandığı” kaydedildi.

Gazetenin değerlendirmesine göre, Rusya, “yeni bir ulusal nükleer silahlanma planı” hazırlıyor. Yakın zaman içinde, “Topol-M” ve “Bulava” balistik füzelerinin kullanılabilir hale getirilmesi hedefleniyor. Moskova Termal Teknoloji Enstitüsü’nde tasarlanan Bulava füzeleri, her türlü savunma sistemini aşabilecek kapasiteye sahip. Topol-M füzelerinin geliştirilmiş versiyonu olan bu füzelerin denizaltılardan bile ateşlenebilmesi, savunma sistemlerinin etkisiz kalmasına yol açacak. Bulava füze başlıklarının, aynı anda farklı noktalardaki 10 kenti yerle bir edebilecek kadar güçlü olduğu belirtiliyor. Bir denizaltı ise 12 Bulava füzesi taşıyabiliyor.

Pravda, bu bilgilerden hareketle, Rus ordusunun, okyanusa açılan bir denizaltıdan, aynı anda 120 kenti birden vurabileceği yorumunu yaptı.

Ancak, Rus ordusunun bugüne kadar yaptığı üç denemede de Bulava füzeleri başarıya ulaşamadı. Eylül ve ekim aylarındaki başarısızlıkların ardından en son deneme 24 Aralık günü yapıldı. Testin başarısızlıkla sonuçlanması üzerine, konuyu araştırmak üzere bir komisyon görevlendirildi. Komisyonlardan biri teknik konularla, diğeri ise deneme hakkındaki bilgilerin basına nasıl sızdığıyla ilgilenecek. Konuyla ilgili haberlerin basına sızması nedeniyle üç Rus subay görevden uzaklaştırılmıştı.

Pravda, testlerdeki başarısızlıkların, Bulava füzelerinin 2007 yılı içinde kullanıma hazır hale getirilmesini zora soktuğunu yazdı. Füzelerin kullanıma hazır hale gelmesi için 10’dan fazla testte başarı kazanması gerekiyor.

Gazete ayrıca, Devlet Başkanı Vladimir Putin döneminde Rusya’nın silahlanmaya büyük kaynak ayırdığına dikkat çekerek, bunun ABD’lileri tedirgin ettiği yorumuna yer verdi.
 
Evrensel



Bu haber 347 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,142 µs