En Sıcak Konular

NASA, 5 uydulu füze fırlattı

0 0 0000 00:00 tsi
NASA, 5 uydulu füze fırlattı NASA yetkilisi Frank Snow, bu iddialı projeyi, “insanları güneşin öldürücü ışınlarından koruyan manyetosfer tabakasının varlığına işaret eden ışıkların işleyiş mekanizmasını ayrıntılarıyla anlamak” için başlattıklarını bildirdi.

Daha önceleri bu amaçla fırlatılan bir uydu, ışıkların sırrını ortaya çıkaramamıştı. Cape Canaveral Üssü'nden bugün fırlatılan uydular, güneş rüzgârlarıyla gelen ve atmosferin üst katmanlarında biriken parçacıkların ne zaman, nerede ve nasıl boşalarak “elektron yağmurlarına” yol açtığını belirlemeye çalışacak.

NASA yetkilileri, 2 yıl sürmesi öngörülen projenin, güneşle dünya arasındaki etkileşim mekanizmasının anlaşılmasında çığır açacağını düşünüyor.

NASA uzmanlarının yanı sıra Berkeley Üniversitesi'nden bilim adamlarının katıldığı “THEMIS” adlı proje, 200 milyon dolara mal olacak.

Uydular, 4 günde bir Kuzey Amerika üzerinde dizilerek kuzey ışıklarının oluşumunu gözlemleyecek. Alaska ve Kanada'daki 20 kadar istasyondan da bu renk cümbüşleri fotoğraflanacak ve elde edilen veriler süzgeçten geçirilecek.

Kuzey manyetik kutbunu çevreleyen “Aurora borealis” ve güney manyetik kutbunu çevreleyen “Aurora australis”, güneş rüzgârlarıyla gelen yüklü elektronların dünya atmosferindeki elementlerle etkileşime girmesiyle oluşur. Güneş rüzgârları, yeryüzü çekirdeğinin ürettiği manyetik güç çizgilerini izleyerek manyetosfere girer. Burası, “gözyaşı damlası” biçiminde ve çok yüksek oranlarda yüklü elektrik ve manyetik alanlar bölgesidir. Elektronlar, atmosferin en üst tabakalarına girdiğinde, yerkabuğu yüzeyinden 20 ila 200 mil yukarıdaki yüksekliklerde oksijen ve nitrojen atomlarıyla çarpışır ve böylece ışıma oluşur. Işımanın rengi, elektronların hangi atomla hangi yükseklikte çarpıştığına bağlıdır.

Hürriyet



Bu haber 242 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,486 µs