En Sıcak Konular

Talabani-Barzani OYAK'ı zengin etti!

0 0 0000 00:00 tsi
Talabani-Barzani OYAK'ı zengin etti! Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’ın “PKK’ye destek veriyorlar, görüşmem” dediği Kürt liderler Mesut Barzani ve Celal Talabani sayesinde OYAK, karını 2 kat arttırdı.

OYAK’ın 2003 yılında 6 milyon 428 bin YTL satışı, ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından yeniden yapılanma projesinin başlatıldığı 2004 yılında 11 milyon 260 bin, 2005 yılında ise 10 milyon 614 bin YTL’ye yükseldi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ABD gezisinin son gününde Kuzey Irak'lı liderlere çattı. Kürt yetkililerle görüşmesinin imkansız olduğunu ifade eden Büyükanıt, Barzani ve Talabani için “PKK’ye destek veriyorlar, görüşemem” dedi. Büyükanıt’ın görüşmemekte ısrar ettiği Kuzey Irak ve Irak’la TSK’nın sıkı ticari ilişkileri bulunuyor. Öyle ki TSK’nın Ordu Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (OYAK) ABD işgalinin ardından karını iki kat arttıran kurum oldu.

ÇİMENTO YATIRIMI İKİ KAT ARTTIRDI

ABD’nin Irak’ı işgal ettiği 2003 yılında OYAK’ın faaliyet raporunda toplam satışlar 6 milyon 428 bin YTL, toplam işlem hacmi 33 milyon 420 bin YTL, toplam öz kaynakların 2 milyon 247 bin YTL görünüyordu. OYAK’ın toplam ihracatı 1 milyon 334 bin ABD doları iken ödediği vergiler ise 307 milyon 100 bin YTL tutarındaydı.

ABD’nin Irak’ı işgalinin ardından yeniden yapılanma projesinin ortaya konulmasıyla aslan payını OYAK kaptı. OYAK faaliyet raporlarındaki oranları 2 kat artış gösterdi. 2004 yılında 6 milyon olan toplam satışlar 11 milyon 260 bin YTL’ye, toplam işlem hacmi 50 milyon 206 bin YTL’ye, toplam aktifler 14 milyon 70 bin YTL, toplam özkaynaklar ise 5 milyon 128 bin YTL’ye yükseldi. OYAK’ın toplam ihracatı 2 milyon 160 bin ABD doları toplam vergileri ise 442 milyon YTL’ye ulaştı. İşgalin 2’nci yılı da OYAK için “bereketli” geçti. OYAK işgalle beraber 2 kat arttırdığı gelirleri yükselmeye devam etti.

OYAK’ın 2005 yılında toplam gelirleri 10 milyon 614 bin YTL, toplam işlem hacmi 66 milyon 754 bin YTL, toplam aktifleri 16 milyon 504 bin YTL, toplam özkaynakları 5 milyon 541 bin YTL’ye ulaştı. Toplam ihracatın 1,753 milyon ABD doları olan OYAK 2005 yılında toplam 518 milyon YTL vergi ödedi.

Bu verilerde, OYAK Genel Müdürlüğü ve Erdemir Grup Şirketleri’nin gelirleri bulunnmuyor.

TAŞERON FİRMALAR

OYAK’ın gelir artışında Kuzey Irak'ta yaptığı işlerin büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Taşeron firmalar kullanan OYAK, Kuzey Irak'ın çimento, yapı ürünleri ve kağıt gibi ihtiyaçlarını karşılamaya başladı. OYAK Şirketler grubunun deşifre olmamak için Baksa ve Başkent Uluslar arası Nakliyat ve Dış Ticaret Limited Şirketi, RE-BA Dış Ticaret Ltd. Şirketi, Nur Ticaret, Fefeoğlu, Yüksel, Barkınlar, Saki İthalat ve İhracat gümrükleme nakliyat sınır ticareti gibi şirketler aracılığıyla ticari faaliyet yürüttüğü belirtilırken, yıllık ticaret hacminin 14 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor

Habernokta.com



Bu haber 250 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,809 µs