En Sıcak Konular

Rice, Filistin Devlet Başkanı Abbas ile görüştü

0 0 0000 00:00 tsi
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yarın İsrail ve Filistin liderleriyle yapacağı üçlü görüşme öncesi, Ramallah'ta Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya geldi.

Rice ve Abbas, Ramallah'ta yaklaşık 2,5 saat süren görüşmeden sonra gazetecilere açıklama yapmadılar.

Filistin kaynaklarının açıklamalarına göre, Abbas görüşmede kendisine bağlı El Fetih ile Hamas arasında varılan birlik hükümeti anlaşmasını savundu. Abbas'ın yardımcılarının açıklamalarına göre, Filistin lideri, Rice'ı Hamas-El Fetih koalisyonuna şans verilmesi için ikna etmeye çalıştı.

Rice da koalisyon görüşmelerinin sürdüğü Filistin ulusal birlik hükümeti kuruluncaya kadar bu konuda karar vermeyeceğini söyledi, ancak Filistin hükümetinin tutumuna ilişkin uluslararası taleplerden vazgeçmeyeceğini belirtti.

Abbas da bunun karşılığında, Hamas ile vardığı anlaşmanın yapabileceğinin en iyisi olduğunu söyledi ve Hamas ile iktidar paylaşımını öngören anlaşmayı bir başarı olarak nitelendirerek, bunun Hamas'ın İsrail karşıtı tutumunu yumuşatmasına yardım ettiğini kaydetti. Filistin lideri ayrıca, İsrail ile yapılacak görüşmeleri hükümetin değil, kendisinin yapacağını vurguladı. Rice da ABD'nin kendisiyle temas halinde olmaya devam edeceğini kaydetti.

Abbas'ın yardımcıların Yaser Abed Rabbo, "Amerikalılar bize, El Fetih ile Hamas'ın ulusal birlik hükümeti anlaşmasının Orta Doğu Dörtlüsü'nün (ABD, Rusya, AB, BM) koşullarını karşılamadığını söyledi" dedi.

Rice'ın bugün İsrail Başbakanı Ehud Olmert ile de bir araya gelmesi bekleniyor. Olmert, bugün haftalık kabine toplantısından önce yaptığı açıklamada, önceki gün telefonla görüştüğü ABD Başkanı George Bush ile İsrail'e yönelik politikalarında uluslararası talepleri kabul etmeyen bir Filistin birlik hükümetini boykot etme konusunda anlaşmaya vardıklarını kaydetmişti.

Ehud Olmert, Orta Doğu Dörtlüsü'nün çağrısı olan İsrail'i tanıma, şiddetten vazgeçme ve geçici barış anlaşmalarına uyma koşullarını yerine getirmeyen bir Filistin hükümetini tanımayacaklarını ve bu hükümetle işbirliği yapmayacaklarını söylemişti.

Hürriyet



Bu haber 370 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,611 µs