En Sıcak Konular

Büyükanıt’ın kastettiği “oyun kurucu” kim?

0 0 0000 00:00 tsi
Büyükanıt’ın kastettiği “oyun kurucu” kim? Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Washington temaslarının sonunda, birilerinin sahne iplerini kaldırmasıyla başlayacak yeni bir büyük oyundan söz etti. Murat Yetkin bu oyunun kurucusunun izini sürüyor.

Radikal'den Murat Yetkin yazısı:

Büyükanıt'ın sözünü ettiği büyük oyun, PKK'nın terörist örgüt olmaktan çıkarılarak Türkiye'yi bölme mücadelesini insan hakları mücadelesi gibi gösterme çabasını temel alacaktı. Son zamanlarda düzenlenen konferanslar (o arada muhtemelen ocak ayında Ankara'da düzenlenen Kürt konferansı) bu yöndeki gelişmelere işaret ediyordu.

Oyun buydu. Peki sahne iplerini çekip büyük oyunu başlatacak oyun kurucusu, ya da kurucuları kimlerdi?

PKK'nın, lideri Abdullah Öcalan'ın yakalandığı 1999 sonrasında yeniden canlandığı ve eylemlere başladığı tarih ABD'nin Irak savaşına başlamasının hemen sonrasına rastlıyor. Bunun nedeni, Türkiye'nin 1 Mart 2003'teki Meclis oylamasıyla katılmayı reddettiği Irak savaşında, ABD'nin yerli işbirlikçileri olan Irak Kürtlerinin kazandığı siyasi konum. KYB lideri Celal Talabani bugün Irak Cumhurbaşkanı koltuğunda oturuyor. KDP lideri Mesud Barzani de, kendisi için (bir tek resmen ilan edilmemiş) Kürdistan devlet başkanlığı değerinde olan Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı.

Bu bölge, ABD'deki muhtemel bir Demokratik Parti iktidarında üst yönetimde yer alacak Richard Holbroke'un ifadesine göre, tıpkı Tayvan gibi, kimse resmen tanımasa da devlet oluşumu niteliklerine sahiptir ve 1991'den bu yana en çok da Türkiye'nin katkısıyla kurulmuştur. Büyükanıt, 1992'de NATO İstihbarat Komutanlığı'ndan dönüp Genelkurmay Genel Sekreterliği'ni üstlendiği sırada Türkiye'nin Barzani ve Talabani peşmergelerine PKK'ya karşı Türkiye'nin yanında yer alsınlar diye yaptığı silah ve askeri malzeme yardımı konuşuluyordu. Barzani ve Talabani bugünlere Türkiye'nin sağladığı kırmızı diplomatik pasaportla seyahat ederek geldiler. Bugün, Talabani ve daha çok da Barzani, Türkiye'nin Saddam Hüseyin döneminde nefes aldırmamaya çalıştığı PKK'ya Kürt milliyetçiliği ortak paydasında kol kanat geriyor.

O halde Büyükanıt'ın sözünü ettiği büyük oyunda ipleri çekecek olan aktör, Türkiye'de çok kişinin inanmak istediği gibi ABD mi?

Büyükanıt'ın sözlerinde kast ettiği oyuncunun ABD olmadığını çıkarmak mümkün. Çünkü; 1- ABD yönetiminin PKK terörizmiyle mücadelede Türkiye'yi anladığı; 2- Yardımcı olmaya çalıştığı; 3- (Gazetecilerin 'Ne zaman?' sorularına cevaben) Böyle konuların zaman aldığı; 4- (Ayrıca) ABD yönetiminin Ermeni soykırımı yasa tasarısının Temsilciler Meclisi'nden geçmemesi için çaba harcadığı gibi ifadeleri basın toplantısında yanlış anlamaya meydan vermeyecek şekilde sıraladı. Üstelik İran konusunda daha 10 gün önce Washington'da bulunan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'den çok daha net şekilde ABD'nin duymak istediği endişe beyanında bulundu?

Büyükanıt'ın kastettiği oyuncu ABD değilse kim? Hiçbir konuda ortak görüş oluşturamayan Avrupa Birliği mi? Büyükanıt "Güvenlik alanında AB ile sorunlarımız var" derken yoksa Kıbrıs ve Ege'den çok Irak ve PKK'yı mı kastediyor? Yoksa, yalnızca Barzani ve Talabani'yi mi? Eğer öyleyse, bu sözleri daha çok Türk iç politika dengelerine dönük olarak okumak daha mümkün. Yine Büyükanıt'ın basın toplantısında, kapsamlı bir sınır ötesi harekât sorularına "Sırf sembolik, jenerik olsun diye olmaz" yanıtını vermesi de aynı çağrışımı yaptırıyor.

Genel seçimlerden, hatta haziran-temmuza çekilmiş genel seçimlerden önce Irak'taki PKK varlığına yönelik kapsamlı bir harekât, siyaseten en fazla Başbakan Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetine yarayacaktır. ABD Kongresi'nde Ermeni tasarısının kabulü halinde İncirlik Üssü ve ABD ile (silah ihaleleri dahil) askeri işbirliğinin engellenmesi de Erdoğan ve AK Parti'yi milliyetçi ve anti-Amerikan siyaset kahramanları yapabilir. Büyükanıt'ın sözlerinden, ordunun her iki durumda da itidalle hareket edeceği izlenimi edinmek mümkün.

Bir de dün Suudi Aarabistan'a giderken, Büyükanıt'ın sözlerinin sorulması üzerine Gül'ün "Asker silahıyla konuşmadan önce siyasetçi konuşur" sözü var ki, önemle kaydedilmesi gerekiyor. Çünkü Irak'a kapsamlı askeri harekâtı önlemenin bir diğer yolu, Iraklı Kürt liderlerle konuşmak. Ona da PKK'yı korumaya devam ettikleri sürece Büyükanıt karşı.

Ankara'da siyaset giderek sıkışıyor.

RADİKAL



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,528 µs