En Sıcak Konular

"Putin'in çıkışı mücadelenin sonudur"

0 0 0000 00:00 tsi
Putin'in ABD'ye karşı çıkışı iki kutuplu dünyanın geri dönüşünün ilanı olarak algılandı. Oysa Mahir Kaynak "Putin’in sözlerini bir çatışmanın başlangıcı olarak değil bir mücadelenin sona ermesi olarak algılıyorum" dedi ve Çin'i hatırlattı....

Neredeyiz?
 
 
Putin’in sözleri yeni bir kutuplaşmanın başlangıcı olarak algılandı. Yani bugüne kadar yaşanan çatışmalar mücadelenin sadece bir ön hazırlığıydı ve gerçek taraflar yeni ortaya çıkıyordu. Yaşadığımız dönem geçmişteki örneklerine benzemiyordu. Eskiden savaş ilan edilirdi, saflar belliydi ve büyük bir mücadelenin sonunda yeni bir düzen kurulurdu. Oysa şimdi kimin nerede bulunduğu, niçin savaşıldığı ve nasıl biteceği bilinmiyordu. Hem çatışmanın petrol için yapıldığı söyleniyor hem de fosil yakıtlardan vazgeçmek için büyük çabalar harcanıyordu. Yaşadıklarımızı açıklamak için söylenenlerin içinde çelişkisiz bir cümle bile bulmak mümkün değildi. Yarım asırdır nükleer silahlara sahip olan ve bunları istediği her yere ulaştırabilen büyük güçler İran’ın yapmağa çalıştığı iddia edilen bir nükleer bombadan ve onu taşıyacak füzelerden endişe ediyordu.

Rusya tek kutuplu dünya modelinin gerçekleşmeyeceğini söyleyerek bir mücadelenin başlangıcında olduğumuzu mu yoksa sonuna geldiğimizi mi ilan ediyordu? Bu sözler dünyanın küresel bir köy olduğunu, ulus devletlerin sonunun geldiğini ve dünyayı küresel bir gücün yöneteceğini söyleyenlere karşı açılan bir savaş mıydı, yoksa bu mücadelenin sona erdiği ve küreselciliğin bittiği anlamını mı taşıyordu?

Genel kanı tek kutuplu ve egemen gücün küresel sermaye olduğu bir dünyanın bir Amerikan projesi olduğu biçimindeydi. Küreselci ve tek kutuplu dünya modelini savunanların ve bunu gerçekleştirmeye çalışanların ABD’de yerleşik olmaları bu düşünceyi pekiştiriyordu. Oysa tek kutuplu dünya ABD’nin egemen olduğu bir dünyayı değil, ABD’nin de dahil olduğu tüm dünyayı devletleri aşan bir gücün kontrol etmesi anlamına geliyordu ve böyle bir dünyada ABD’nin diğerlerinden bir farkı olmayacaktı. Modeli herkes bir ABD hegemonyası olarak algıladı. Şöyle bir benzetme yapabiliriz. Türkiye’nin başşehri Ankara’dır ama Türkiye’yi Ankaralılar yönetmemektedir. Küresel gücün merkezinin ABD’de olması onu ayrıcalıklı kılmazdı.

Ben Putin’in sözlerini ve tek kutuplu dünya düşüncesinin sona erdiğinin ilanını bir çatışmanın başlangıcı olarak değil bir mücadelenin sona ermesi olarak algılıyorum. Dünya üzerindeki yeni dengenin tarafları şekillenmekte ve bunların baş aktörlerinin ABD ve Rusya olacağı ilan edilmektedir.

Önümüzdeki dönemde küresel sermayenin bir üretim üssü olarak kullandığı ve sermaye sağlayarak bu üretimi desteklediği Çin kontrol altına alınacak ve hem aşırı doğal kaynak kullanımı hem de diğer ülkelerle rekabeti engellenecektir. AB projesinin sona ermesi, dağılan birliğin taraflar arasında paylaşılması en güçlü ihtimal olarak görünmektedir. Bugüne kadar tek kutuplu dünya modeline göre politikalar belirleyen ülkemizin bu yeni duruma göre tavır alması ve yeni dengeye uygun bir yapılanma sergilemesi kaçınılmaz görünüyor.

star



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,998 µs