En Sıcak Konular

Şöhrette 'Kalite' Belgesi: Bebek

0 0 0000 00:00 tsi
Şöhrette 'Kalite' Belgesi: Bebek "Her yol mubah diyerek çıkılan şöhret yolculuğunda, kaybedilen saygınlık bebekle tekrar kazanılıyor, haklarındaki iddialar düşüyor, dokunulmazlık zırhına bürünüyorlar....

Yeni Şafak yazarı Sema Karabıyık, köşesinde ünlü kadınlardaki bebek modasını analiz ediyor: 

Moda- demode kavramları hayatın her alanında etkisini sürdürürken bebekler ancak trendi çizgiye dâhil olarak kendilerine 'yaşam' alanı bulabiliyor. Aile kurmak için yapılan evlilikler son zamanlarda çocuk doğurmak üzerinden şekillenince boşanmalar da kaçınılmaz oluyor.

Her şeyi kendisi için isteyen bir kadın modeli tedavüldeki. Kontrolünde giden bir hayat, para kazanma, kendine güven derken son yükselen değer hamile kalmak. Bebekte yaparım kariyer de diyen kadınlar kariyerlerini illa da bebek ile taçlandırmak istiyorlar.

Hollywood yıldızları, hamile kalıp bebeklerini aksesuar gibi taşımaya başlayınca 'doğurmak', 'hamileyken güzel görünmek' ve 'doğurduktan sonra kısa zamanda formuna kavuşmak' modası başladı. Ufak bir 'bebek göbeği' son moda kadın aksesuarı oldu.

Modanın öncüsü 1996 yılında tüm dünya TV'lerinin yayınlarını keserek doğumunu ekrana taşıdıkları Madonna. Modanna'nın yerli versiyonu ise Hülya Avşar. Avşar'dan önce pek çok ünlü bebek sahibi olmuştu olmasına ama o zamanlar hamilelik gözlerden uzak yaşanır, göbeğini aça aça ortalarda salınmak ayıp kaçardı.

Yaptığı her şeyi reklâm aracı olarak kullanan bunu da marka olmak zanneden Avşar'ın hamileliği sürecince şov programına devam etmesi, toplumca mahrem sayılan konular hakkında konuşması tabuları yıktı. Tüccar ünlü olmak kolay değildi! Duygusal pazarlama teknikleri açısından hamilelik kaçırılmayacak bir fırsattı! Öyle bir noktaya gelindi ki gizli tutulan hamilelik, doğum gibi konular ilk günden ilan edilmeye başlandı. En mahrem konuda bile kadın bedeni haber niteliği taşıyordu artık.

Ana rahminde reklâm yıldızı olarak ailesine para kazandıran, TV kanallarının doğumunu naklen yayınlamak için açık artırmaya girdikleri ilk medyatik bebek Zehra oldu. Doğmadan şöhret olan Zehra'nın emeklemesi manşetlerde, ağlaması ana haber bültenlerinde yer aldı.

Bedeninin bozulmasından endişe ettiği için çocuk doğurmak fikrine uzak olan şöhretler, yerini şöhretlerini doğurdukları bebekle devam ettirme düşüncesine sahip ünlülere bıraktı. Bedenleri ekmek kapısı olan mankenler peş peşe doğurmaya başladı. Hiç ihtiyacı olmamasına rağmen Ebru Şallı'nın bebeğinin çocuk bezi, mama, giysi gibi ihtiyaçları sponsorlar tarafından karşılandı. Şallı; eleştirileri bebeğimin rızkının önünü açıyorum diye cevaplarken, kocam bebeğimden önce gelir açıklamasıyla da şimşekleri üzerine çekti. Hastaneden taburcu olurken basın karşısına çıktığında ilk sorusu formuma kavuşabilmiş miyim oldu. Doğurduktan sonra acilen hamilelikte sağlıklı ve güzel kalmak adında bir kitap çıkaran Şallı, hamileliği boyunca sadece 7 kilo aldı. Çocuğunun 8 aylık doğmasını gelişimini erken tamamlamasına bağlarken, 240 kilo kivi yediğini de sözlerine ekledi. Oğlu Beren sayesinde haber olmayı sürdüren Şallı, en son oğlunun muzu çok sevdiğini salona saksı içinde muz ağacı diktiklerini söyledi.

Çocuk sahibi olarak saygınlık kazanmak isteyenler de mevcut. Türkiye'nin en çapkın kadınları listesinde üst sıralarda yer alan Demet Şener, İrem'i doğurduktan sonra mankenliği bıraktığını açıkladı. Evlendikten sonra podyuma çıkmamasına rağmen bıraktım demek için İrem'i bekledi. Hamileliği sürecince TV'de bebek ile ilgili programlar sunan Şener, artık kendisine Demet Kutluay olarak hitap edilmesini istiyor. Çapkın çağrışımlar yapan Şener soyadından sonsuza kadar kurtulmak için.

Hamileliği süresince sayısız 'doğum öncesi son konser' ile sevenlerinin karşısına çıkan Gülben Ergen, ancak bu kadar olur dedirten stratejik olarak planlanmış organize bir doğuma imza attı! Normal doğum yapacağını söyledi fakat doğuma 6 doktor, doğum koçu, akupunktur uzmanı ile girerek normal doğumun çok zor olduğuna dair bir imaj oluşturdu. Her ünlü doğumu trendi bir adımın öncüsü oluyor. Her ne kadar Nurgül Yeşilçay'ın suda doğurması aynı öncülüğü yapamasa da Gülben Ergen'in akupunktur yöntemi revaçta.

Atlas bebek üç gün daha önce gelebilse dünyaya Zehra ile aynı gün doğmuş olacaklardı. Son stratejik bebek Atlas'ın doğumu için hastanenin bir katı tamamen kapatıldı. Medyaya servis edilecek görüntülerin hazırlanması için mini bir stüdyo kuruldu. Doğuma özel kameralı bir ekip, ünlülerin fotoğrafçısı Nihat Odabaşı ayrıca bir doğum fotoğrafçısı girdi. Doğum sonrası makyaj yaparak bebeğiyle poz verdi Ergen. Hastane çıkışında bebek nerde sorusunu 'çocuklar o medyatik bir bebek değil sadece annesi ve babası ünlü' diye cevapladı.

Hayatındaki krizleri yönetmede ve dezavantajları avantaja dönüştürmekte oldukça başarılı Ergen. Patlayan kaset olayından sonra bu kadar kısa sürede saygınlık basamaklarını üçer beşer tırmanan başka bir örnek yok. Beyaz gömlek, Allah yazılı kolye ve mağrur ifadenin takipçileri oldu ama aynı etkiyi yakalayan olmadı.

Normalde çocuklar kısmetleriyle dünyaya gelirken ünlülerin bebekleri şöhretleriyle doğuyor. Bebek kitleleri etkilemek için yeni numara. Şöhret yönetimini dünyaya getirdikleri bebek ile yapıyorlar. Her yol mubah diyerek çıkılan şöhret yolculuğunda, kaybedilen saygınlık bebekle tekrar kazanılıyor, haklarındaki iddialar düşüyor, dokunulmazlık zırhına bürünüyorlar.

yenişafak - pazar



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,618 µs