En Sıcak Konular

Taze et kokusu!

0 0 0000 00:00 tsi
Taze et kokusu! Amerika’da yayınlanan Newsweek dergisi, Britney Spears, Paris Hilton, Lindsay Lohan gibi ünlülerin, çarpık ilişkileri ve pozlarıyla çocuklara kötü örnek olduğunu söylüyor. Bu size bir şey hatırlattı mı? Türkiye’de birçok sosyetik ünlü, her gün

Amerika’nın en çok satan haftalık dergilerinden Newsweek, son sayısında aslında Türkiye’yi de yakından ilgilendiren bir konuyu kapağına taşıdı. Dünyaca tanınan Britney Spears, Paris Hilton, Lindsay Lohan gibi şarkıcı ve modellerin çocuklara ve gençlere kötü örnek olduklarını haber yapan ‘politika’ dergisi, bu ünlülerin çarpık ilişkileri, uygunsuz kıyafetleri, basında yer almak için yaptıkları edebe aykırı davranışlar, erotik pozları ve alkolik tavırlarıyla ‘gençliğin ahlakı bozduğu’nu yazdı.

Dergi, “Kızlar yoldan çıktı” başlıklı haberinde Amerika’da gençlerin ve küçük yaştaki çocukların, rastgele ilişkiler yaşayan, uygunsuz giyinen ve aşırı alkol tüketip kaza yapan ünlüleri örnek aldığına yer verdi.

Newsweek, yaptıkları araştırmanın Amerika’nın yüzde 77’sinin Britney Spears, Paris Hilton ve Lindsay Lohan’ın gençler ve çocuklar üzerinde etkili olduğunu gösterdiğini belirtti. Dünyaca ünlü yıldızların sadece görünüşleri ve tavırlarıyla değil hayat tarzlarıyla da gençleri kendilerine özendirdiğinden yakındı.

Yerli malı!..

Türkiye’nin de farkı yok! Pınar Altuğ, Helin Avşar, Tuğba Ekinci, Tuğba Özay, Hande Ataizi, Deniz Akkaya, Hülya Avşar, Süreyya Yalçın... Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Manken ve şarkıcı sıfatlarını taşıyan birçok ünlü her gün Türkiye’nin genel ahlak yapısına uymayan davranışları, kiminin kokain kullanmaları, aşırı içkiden ‘küfelik’ durumları, sarhoşken yaptıkları kazalar, kıyafetleri ve pozlarıyla medyada geniş yer bulan çoğu ünlünün vukuatları tıpkı Amerika’daki benzerlerini andırıyor.

Medyanın bu isimleri vitrine çıkarması, toplumun bu haberlere ilgisi, devletin toplumsal yaraya duyarsız kalışı ayrı bir tartışma konusu. Gerçekten ‘bizim kızlar’ın fotoğrafçılara sürekli ‘frikik’ler veren Britney Spears’tan, uygunsuz görüntülerini internet sitelerine yollayan Paris Hilton’dan, kokaini sıradan bir ‘gıda’ gibi almayı alışkanlık haline getiren Kate Moss’tan, alkolün de etkisiyle yemek yediği lokantada gayri ahlaki davranışlarda bulunan Lindsay Lohan’dan ve şarhoş araba kullanarak kaza yapan Nicole Richie’den ne farkı var?

Her ne kadar dünyada ve Türkiye’de ünlülerin bu tür davranışları, ‘masumane pozları’ eşliğinde her gün gazetelerde ve televizyonlarda ‘haber’ adı altında ‘fora’ edilmiş olsa da toplamda ciddi sosyal yaralar açıyor.

İşin daha da vahimi artık bu görüntüler, insanlara sıradan gelmeye başladı. Newsweek, Amerikan toplumunda aile değerlerinin hızla düşüşe geçtiğini, ebeveynlerin söz geçiremediği çocukları üstünde kontrol gücünün giderek azaldığını yazıyor.

Kolayı var…

Prof. Dr. Bengi Semerci, sorunun kahramanların nasıl sunulduğuyla ilgili olduğunu söylüyor. “Bu kahraman bir sanatçı, film kahramanı ya da hayatın içinden biri de olabilir.” diyen Semerci, hiçbir gencin durup dururken, bir ünlü erken yaşta cinsel ilişki kurdu diye cinsel ilişki kurmayacağını, alkol alıp adam öldürmeyeceğini belirtiyor.

Herkesin hayatı boyunca, ünlü olmak değil, ama saygı görmek, para kazanmak ve başarılı olmak istediğini vurgulayan Semerci, “Ama biz gençlerimize uzun süredir bunlara sahip olmanın yolunun akıllarını kullanmak ve çalışmaktan ziyade, kolay, emeksiz, çabuk, kaba güçle ya da yarışmayla kazanılabileceği gibi bir bombardıman yapıyoruz. Çocuklar da aptal değiller. Niye bu kadar yıl okuyup da bunlara kavuşmak için çaba sarf etsinler, tabii ki kolayına hevesleniyorlar.” diyor.

Çocuk ve genç psikiyatrisi uzmanı Dr. Osman Abalı da gençlerin medyadaki kişileri örnek almasının daha sık yaşandığını, bilhassa etrafında güçlü modeller olmayan ve ailesi bu konuda etkin olmayanların tehlike altında olduğunu söylüyor. Abalı, 4 yaşındaki bir çocuğun, çok sevdiği bir futbolcunun özel hayatında gördüğü alkol ve gece hayatını uzun vadede taklit edebileceğini vurguluyor.

Ruh kadar beden de çalıntı!

Op. Dr. Aylin Karanlık ise “Gençlerin sadece hal ve hareket olarak değil, görünüş olarak da ünlülere benzemek istediğini belirten Karanlık, gençlerin Ebru Gündeş kaşı, Petek Dinçöz burnu ya da Angelina Jolie dudağı gibi isteklerle geldiklerini söylüyor. Çevresine kendini kabul ettiremeye çalışan ergenlerin, estetik cerrahiye yöneldiğini söyleyen Karanlık, “Mükemmel fiziksel görünümün kişinin yaşamını kolaylaştırdığını, birçok kapıyı açtığını, para ve başarıyı getirdiğini empoze eden popüler kültür de gençlerin estetiğe eğilim göstermesinde önemli bir etken” diyor.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,767 µs