En Sıcak Konular

ABD komplosunda başrol Türk’ün

0 0 0000 00:00 tsi
ABD komplosunda başrol Türk’ün Larry J. Kolbadlı eski bir CİA ajanı, ABD’de yayınlanan "Karanlıktaki Amerika" adlı kitabında, 2004 seçimlerinde Bush ile Kerry arasındaki başkanlık yarışında Kerry’ye kurulan komployu anlatıyor. Kitaba göre Kerry’nin kampanyasına bağı

ESKİ bir CIA ajanının bu ay Amerika’da çıkan son kitabı, 2004 Amerika başkanlık seçimlerinde ABD Başkanı George W. Bush’un adamlarının, Demokrat aday John F. Kerry’ye karşı El Kaide bağlantılı bir komplo kurduğunu ve olayın başrolünde de bir Türk’ün yer aldığını öne sürüyor. Önce geçen ay New York Times Gazetesi’nde çıkan bir tanıtım yazısında, kitapta Türk ordusuna ayakkabı satarak zengin olan bir Türk’ün anlatıldığı bilgisi yer aldı. Kitap geçen hafta piyasaya çıkınca da, komploda kullanılan kişinin, Yeşil Kundura’nın sahibi Mustafa Yeşil’in üniversite yıllarında kokain ticaretinden cezaevinde yatan, Amerika’da yaşayan oğlu Engin Yeşil olduğu anlaşıldı.

KOMPLOYU KOLB ÇÖZÜYOR

Larry J. Kolb imzalı "America At Night" (Karanlıktaki Amerika) adlı kitapta, Kolb’un ağzından, Kolb tarafından yürütülen bir karşıterör soruşturması anlatılıyor. Kitabın başında, Amerika İç Güvenlik Teşkilatı’nda (Homeland Security) üst düzey bir pozisyonda bulunan Vince Messina adlı arkadaşı, Kolb’dan 2004 Amerika Başkanlık seçimleri sırasında yardım istiyor. Kolb’a, eski bir CIA ajanı olan ve Cumhuriyetçiler için çalışan Bob Sensi ile asıl adı Richard Hirschfeld olan Richard Marshall adlı iki kişi hakkında bilgisi olup olmadığını soruyor. Eski bir ajan olan Kolb, bunun üzerine araştırmaya başlıyor. 305 sayfalık kitapta da, soruşturma sırasında, seçimleri sabote etmeye çalışan ve CIA bağlantılı iki ajanın kurduğu komployu ortaya çıkarıyor. Ardından planı bozmak için hayatını riske edişini anlatıyor.

BUSH’UN ADAMLARI YAPIYOR

Kitaba göre komplo şöyle: Demokrat aday John F. Kerry’nin kampanyasına terör örgütleriyle ilintiliymiş gibi gösterilecek bir kişiye bağış yaptırılacak ve sonra bu olay skandal diye basına sızdırılacak. Böylece seçimi Cumhuriyetçi George W. Bush kazanacak. Kolb’un kitapta öne sürdüğü iddiaya göre de, bu iş için seçilen kişi, El Kaide terör örgütüyle bağlantıları olduğu ya da örgüt için para akladığı öne sürülen Engin Yeşil adlı bir Türk.

2 BİN DOLAR BAĞIŞLIYOR

Planın ilk aşamasında, iki ajan, Yeşil’i, Kerry’nin kampanyasının para işlerini yürüten Robert Farmer ile aynı şirket çatısı altında buluşturuyorlar. Sonra Yeşil’in Kerry’nin kampanyasına bağış yapmasını sağlıyorlar. Federal Seçim Komisyonu kayıtlarına göre de, Yeşil gerçekten 5 Şubat ve 10 Mayıs 2004’te Kerry’nin kampanyasına 4 bin dolar bağış yapıyor. İşte Cumhuriyetçiler basına Demokrat Kerry’ye El Kaide’cilerin bağış yaptığını açıklamaya hazırlanırken, Kolb planı bozuyor. Demokratları komplodan haberdar ediyor. Gerçi Kolb, Demokratların, bu olayın kampanyalarını ne kadar etkileyeceğini anlamadıklarını öne sürüyor ama yine de iş yatıyor.

Amerika’da sıfırdan yükseldi

ENGİN Yeşil (44), Amerika’da Florida Üniversitesi’nde ekonomi eğitimi aldı. 1986’da Lens Express adlı bir kontakt lens şirketi kurdu. 1996’da şirketi 40 milyon dolara sattı. 2003’te de Hindistan’ın en zengin ailelerinden Thaparlar’ın kızı Ayesha ile Yeni Delhi’de 4 gün 4 gece süren bir düğünle evlendi. Yeşil Kundura’nın veliahtı olarak o dönem gazetelerde boy boy fotoğrafları çıktı.

El Kaide’ciler, Yeşil’in kartlarını kullanıyordu

MIAMI’de Engin Yeşil adlı pazarlama dahisi bir Türk yaşıyordu. Hafif karanlık geçmişe sahip Müslüman bir Türk’tü. 15 milyon dolar vererek satın aldığı, Miami’nin en etkileyici evinde oturuyordu. Türk’ün son birkaç yılda Sensi ve Marshall adlı iki adamla samimiyet kurması kendi şanssızlığıydı. İkisi de CIA’ye çalışıyordu. Türk, 1980’lerde Florida Üniversitesi’nde öğrenciyken bir kokain tacirini bir başka kokain taciri ile tanıştırıp 50 bin dolar komisyon almıştı. Üniversiteden mezun olduktan sonra Lens Express diye bir şirket kurdu ve ilk operasyonları Fort Lauderdale’da oturduğu minik apartman dairesinden yürüttü. Postayla ucuza kontakt lens satıyordu. Ancak kokain dağıtılmasına yardım ve yataklıktan suçlu bulundu. Yargıç, 6 yıl hapse çarptırdı. Lens Express’i yarı açık cezaevinden yönetti. Temyizde, yattığı 20 ay yeterli bulunup salıverildi. Cezaevinden çıkınca şirketi sattı.

Yeşil’in şirketi Radiant Telecom, telefon kartı satıyordu. Kimin nereden aradığının anlaşılmaması ise El Kaide militanlarının Radiant’ı tercih etmesine neden oluyordu. Muhammed Atta’nın sorumlu olduğu ekipler de, 11 Eylül saldırılarını planlarken Radiant kartlarını kullanarak haberleşmişti.
 
Hurriyet



Bu haber 1,048 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,764 µs