En Sıcak Konular

Kurtlar savaşı başladı!

0 0 0000 00:00 tsi
Kurtlar savaşı başladı! RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın, dizinin yayından kaldırılmasına yönelik Show TV’ye baskı yapmadıklarını iddia etmesi ortalığı birbirine kattı. Apar topar açıklama yapan yapımcı şirket Akman'ı suçladı. İşte ayrıntılar...

RTÜK Başkanı Zahid Akman, dizinin yayından kaldırılmasına yönelik Show TV’ye baskı yapmadıklarını iddia etti. CNN Türk’te yayınlanan Manşet programına konuşan Akman, dizinin ilk bölümünün yayınlanmasının ardından Show TV Genel Yayın Yönetmeni Saner Ayar ile görüştüklerini belirtti. Ayar’a dizinin henüz başlamadan bile çok fazla tepki aldığını ilettiklerini ve dizinin geçmiş dönemlerin devamı gibi mi olacağını yoksa yepyeni bir dizi olarak mı ekranlara geleceğini Üst Kurul üyeleriyle birlikte sorduklarını kaydetti. Akman, Ayar’ın dizinin konusunun farklı olacağını ifade ettiğini, ancak kendilerine de diziyle ilgili çok sayıda şikayet geldiğini ifade ettiğini söyledi. Dizinin kaldırılmasına yönelik kanala herhangi bir telkinde bulunmadıklarını, sansür uygulamadıklarını, baskı yapmadıklarını dile getiren Akman, diziyi kaldırma kararının tamamen kanala ait olduğunu söyledi. “Birileri bu konuyu sürekli gündeme getirerek reytingi yüksek tutmaya çalışıyor. Ama tabii ki bu ahlaki bir durum değil” diyen Akman, Ayar’a sadece sıkıntıları dile getirdiklerini belirtti. Akman, dizinin yeniden yayınlanıp yayınlanmamasının kanalın inisiyatifinde olduğunu ileri sürdü.


O tutanaklar açıklansın

RTÜK Başkanı Akman’ın iddiaları üzerine Pana Film’den bir açıklama geldi. Açıklama şöyle: RTÜK Başkanı Zahid Akman, CNNTürk’te katıldığı canlı yayında Kurtlar Vadisi Terör’ü üst kurulun yasaklamadığını, sansür iddialarının gerçek dışı olduğunu öne sürdü. Zahid Akman, insanların gözünün içine baka baka yalan söyledi. Gerçekler ise şu: RTÜK heyeti, oybirliği ile, dizinin birinci bölümünde yasalara aykırı bir durum olmamasına rağmen, dizinin devamının yayımlanması halinde sözlü ve yazılı uyarı olmaksızın kanala bir ay kapatma cezası verileceğini ve akabinde kanalın yayın iznini iptal edeceklerini ifade etmişlerdir. RTÜK Başkanı, bu toplantıda kendisine gelen şikayet mesajlarını delil olarak sunarken, dizinin varlığı ile ilgili olumlu mesajları “154 bin şuursuz kişi olabilir” diye değerlendirmiş, canlı yayında ise kendi cümlesini çarpıtarak “kanala da şikayet mesajları geliyormuş” ifadesini kullanmıştır.

Gerçeklerin ortaya çıkarılması için toplantı tutanaklarının açıklanmasını talep ediyoruz. Devletimizin bir kurumunun başındaki yetkilinin bu şekilde gerçek dışı beyanat vermesini esefle kınıyoruz. Sansürcü ve şantajcı zihniyetin ruh hali olarak görüyor, gerçeklerin er ya da geç ortaya çıkacağına inandığımızı ifade ediyoruz.


AKP’li üyelerin de içine sinmedi

“KURTLAR Vadisi-Terör” dizisinin RTÜK tarafından yasaklanması RTÜK’ün dünkü toplantısında da gündeme geldi. Edinilen bilgilere göre karar, RTÜK üyelerinde de tartışmalara yol açtı. RTÜK’ün 2’si AKP’li 1’i CHP’li üyesinin “bunu içimize sindiremiyoruz” diye görüş bildirdikleri öğrenildi. AKP’den Taha Yücel, Davut Dursun ile CHP’den Şaban Sevinç’in, “bu süreç büyük tartışma yaratır. Çünkü normal prosedür takip edilerek yapılmış bir işlem değildir” diye görüş bildirdikleri belirtildi. “Kurtlar Vadisi-Terör” dizisinin bizzat RTÜK Başkanı Zahid Akman tarafından gündeme getirildiği öğrenildi.


ATO Başkanı destek için dizide oynayacak

“DUYDUĞUMDA gerçekten inanamadım. Dizi bizden ne tür destek istiyorsa hepsini yapmaya hazırız. Böyle bir şey olabilir mi? İlk bölümü ben izledim ve ‘içinde yalan var mı?’ diye araştırdım. Yalan yok, abartı yok. Karakol baskını da olmuş, bu taramalar da olmuş. Halkın gerçekleri bilmesine RTÜK mü engel olacak? Türkiye’de 30 bin insan gripten mi öldü? Bu dizinin yayınlanmasını ancak PKK’lılar istemez.”

Oynamazsam şerefsizim

AYGÜN “Kurtlar Vadisi’nin sonuna kadar arkasındayız” ifadesini kullanarak, “Eğer benden destek için dizide rol almam istenirse onu bile yaparım. Bunu yazabilirsiniz: Oynamazsam şerefsizim. Gerekirse garson, bulaşıkçı rolü olur. Destek olacaksa hepsini yapmaya hazırım. Ancak terörist rolü oynamam” dedi.

Yasaklar geri mi geliyor?

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, Kurtlar Vadisi -Terör dizinin yayından kaldırılmasının, yasaklara geri dönülmesi ve “sansürün hortlaması” anlamına geldiğini söyledi. Paçacı, şunları söyledi: “Dizinin mesajı ne olursa olsun, yayından kaldırılması yasaklara geri dönmektir. Sansürün tekrar hortlatılmasıdır. Kaldı ki dizi rekor düzeyde, en yüksek reytinge ulaşmıştı. ”

Kurtlar Vadisi’ni kurtlar sofrasında yendiler

Eski RTÜK Başkanı Nuri Kayış, dizinin baskıyla yayından kaldırılmasına yönelik şok iddialarda bulundu. Bazı rakip TV kanallarının reyting alan dizileri kaldırtmak için lobi yaptığını, hatta milletvekillerini kullandığını söyleyen Kayış, “Kurtlar Vadisi’ni kurtlar sofrasında yendiler” dedi. Kayış, “Bazı milletvekilleri, parti yetkilileri bizi ararlardı. Popüler her dizi için diğer kanallar onları harekete geçirtiyor. Onlar da, konumlarını kullanarak baskı yapmaya çalışırlardı” diye konuştu.

Sansür heyeti gibi davrandılar

CHP’NİN sinema oyuncusu kökenli ismi, İstanbul Milletvekili Berhan Şimşek, RTÜK’ ün denetleyici bir organ gibi değil, sansür mantığıyla hareket eden bir kurul gibi davrandığını savunurken, “Burada başka bir olay var ki, görmezden gelinemez: Hükümetin yapamadığını bu ekip, özellikle de Kurtlar Vadisi Irak filmiyle yapabilmiştir. Hükümetler tatmin edici icraat ortaya koyamadıkları zaman, toplumlar kendi tatmin şeklini oluşturur” dedi.

Bunun adı çifte standart

DİZİNİN yayından kaldırılmasına bizzat hükümet içinden de tepki geldi. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, hurriyet.com’da online olarak halkla sohbet ederken, “Kurtlar Vadisi’nin yayından kaldırılması ve sansür doğru mudur?” şeklinde bir soruyla karşılaştı. Şener, kavram olarak sansüre karşı olduklarını, kuralların herkese eşit olarak uygulanması gerektiğini hatırlatarak “Çifte standart adaletle bağdaşmaz” dedi.

Bu karar faşistçe karardır

“BU faşist uygulama ancak Hitler’in Almanyası’nda görülür. Akıl ve mantığın alabileceği bir şey değil. Ben ilk bölümü izledim. Hiç de öyle ihlallik bir şey göremedim. RTÜK’ün öyle bir birikimi yok ki, nasıl değerlendirip böyle bir karar verdi. RTÜK şu anda, özerk bir kuruluş gibi değil, hükümetin bir organı gibi çalışıyor. Tabii ki böyle bir kurumun kararları da tartışılır. Söylesinler bakalım, dizinin ilk bölümü hangi yayın ilkesine aykırıymış?”


İzleyici ekran başındaydı

ÖNCEKİ gece Kurtlar Vadisi-Terör’ün ikinci bölümünü izlemek üzere ekran başına toplanan izleyiciler, dizi yerine Pana Film’in duyurusuyla karşılaştılar. Duyuruda özetle şöyle deniyordu:

“23 yıldır Türkiye’yi kana bulayan ve ufkunu karartan terör belasını ve arkasındaki karanlık gerçekleri konu edinen dizimizin yeni bölümlerine gelen yayın yasağı fiili bir durumdur.”

İzleyici, bütün düş kırıklığına karşın yine de Show TV’den vazgeçmedi ve dizinin yerine konulan “Kan Uykusu” adlı belgeseli izledi.

Vadi’ye sansür çözüm değil

Vatandaş, Show TV’de yayınlanan televizyon dizisi Kurtlar Vadisi Terör’ün yayından kaldırılmasına tepkili. Türkiye’de yıllardır yaşanan terör sorununa değinen dizinin ikinci bölümünün önceki akşam yayından kaldırılması izleyiciyi üzdü. Sokakta konuştuğumuz vatandaşlar, dizinin yayından kaldırılmasından duydukları üzüntü ve şüpheleri dile getiriyor:

Hasan Hüseyin Avcı (20, pazarlamacı):Gerçeği anlatıyordu

“DİZİNİN kaldırılması iyi olmadı. Bence Türkiye’de terörün içyüzünü anlatan dizi, bazı gerçekleri anlatmaya çalıştı ve engellendi. Macera ve hareket açısından da güzel bir diziydi. Özendirici özelliği olsa bile kaldırılmaması gerekirdi.”

İlkay Altun (22, öğrenci): Beğenmeyen izlemez

“ELEŞTİRİLSE de dizinin yayından kaldırılması iyi değil. İzlemek istemeyen, beğenmeyen izlemesin. Bu, sonuçta bir eğlence. Dizinin diğer kanallarda alternatifleri var. Diziyi sevmeyenler onu şikayet etmek yerine, uzaktan kumanda ile zap yapsınlar.”

Aysel Ateş (45, ev kadını):Bunlar vatan haini

“YAYINDAN kaldırılmasını isteyen vatan hainidir. Dizide Türkiye’nin terörden çektikleri anlatılıyordu. Bence dizide terör karşıtı öyküden birileri rahatsız oldu. Tamam, şiddet içerikli olması rahatsız ediyordu ama dizinin anlattığı terör, olayların iç yüzünü gösteriyordu. Bu uygulamanın tamamen politik olduğunu düşünüyorum.”

Burcu Ateş (24, öğretmen):Terör de bitecek mi?

“DİZİYİ severek izliyordum. Kaldırılmasına üzüldüm. Dizide bir rahatsızlık varsa sorun kendi içinde çözülmeli ama dizinin yayından kaldırılması çözüm olamaz. Dizide anlatılan terör sorunu, diziyle birlikte kalkacak mı?”

Cihangir Kurt (28, adliye katibi):Hata dizinin değil

“TÜRKİYE’NİN toplumsal bileşenlerinin bazı etnik ayrımcı güçler tarafından kullanılması, üniter devletin yerine bölücü alt grupların desteklenmesini gözler önüne seren bir diziydi. Tamamen gerçekleri ifade etmediği halde, terör konusunda tedirginliği diziye mal etmek yanlış. İktisadi ve siyasi sahadaki eksikliklerimizi dizilerle tatmin ediyoruz. Diziler toplumsal psikolojik ihtiyaçlara cevap verirken Kurtlar Vadisi Terör’ün yayından kaldırılmasını onaylamıyorum. Dizinin ayrımcılığı körüklediğine de inanmıyorum.”

Akşam



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,574 µs