En Sıcak Konular

Zaman aşımına saatler kala karar verildi

0 0 0000 00:00 tsi
Eskişehir'de Marmara Depremi'nde yıkılan Tarhan Apartmanı'nda 32 kişinin ölümüne sebebiyet vermek suçundan yargılanan ve 3 yıl 4'er ay hapis cezasına çarptırılan sanıkların temyiz ettiği davada zaman aşımının dolmasına saatler kala karar verildi.

Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, Tarhan Apartmanı'nın mimarı Ahmet Korkmaz ile dönemin Belediye Planlama Uzmanı Haşim Güngörsün, Belediye İmar Müdürlüğü yetkilisi Erdin Erol, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş katıldı. Sanıklardan apartmanın altında galerisi bulunan Ertuğrul Uzun ile dönemin Belediye İmar Müdürlüğü yetkilisi Mehmet Sonkaya duruşmaya katılmadı.

Tutuksuz yargılanan sanıklar, Mahkeme Başkanı Osman Açar'ın son sözlerini sormaları üzerine, “Avukatlarımızın beyanlarına katılıyoruz. Temyiz aşamasından sonra hazırlanan bilirkişi raporlarına göre suçumuz yoktur. Takdir mahkemenindir. Beraatimizi talep ediyoruz” dediler.

Dönemin Belediye Planlama Uzmanı Haşim Güngörsün'e gereken özeni göstermeden bina yapmak suçundan 3 yıl 4 ay hapis ve 50 YTL para cezası veren mahkeme heyeti, diğer sanıklar hakkında beraat kararı verdi.

“900 CİVARINDA HASARLI BİNA VAR”

Tarhan Apartmanı'nın mimarı Ahmet Korkmaz, mahkeme çıkışında yaptığı açıklamada, “beraat etmelerinden daha ziyade Eskişehir'deki yapılarla ilgili yetkililerin uyanmasının daha önemli olduğunu” belirterek, Eskişehir'de Marmara Depreminden sonra 900 civarında hasarlı bina bulunduğunu bildirdi.

Ciddi bir araştırma yapılması durumunda sayının daha fazla olduğunun görüleceğini ifade eden Korkmaz, şöyle konuştu:

“Bugüne kadar bu binalarla ilgili hiçbir işlem yapılmadı. Allah esirgesin kentte böyle bir afet olsa çok daha vahim neticeler alınacağına inanıyorum. Bu dava vesilesiyle ilgilileri uyarmak istiyorum. Bu hasarlı binaların bir an önce güçlendirilmesi gerekir. Yapılmadığı takdirde mühendis ve mimar olarak bunlarda doğacak hiçbir sorumluluğu kabul etmediğimizi belirtmek istiyorum.”

“ZAMAN AŞIMINA SAATLER KALA KARAR VERİLDİ”

Yıkılan apartmanın enkazının altında kalan 2 çocuğu ile eşini kaybeden ve depremden yaralı olarak kurtulan Metin Basmacı, karara söyleyecek bir şey bulamadıklarını belirterek, Türk Ceza Kanunu hükümleri çerçevesinde karar verildiğini belirtti. Kararı temyiz edeceklerini ifade eden Basmacı, şöyle konuştu:

“Bugün zaten zaman aşımı doluyor. Zaman aşımına saatler kala karar verildi. Karar Ankara'ya giderken yolda zaman aşımı süresi bitecek. Bunun için kararın çok fazla bir önemi yok. Ancak, hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Benim hayatım bitmiş. Çocuklarımı ve eşimi kaybetmişim. Kaybedecek başka bir şeyi yok. Gönül isterdi ki Türk adaleti bizi tatmin edecek bir karar versin. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuracağız. Allah bana ömür versin. Ben bunların hepsiyle uğraşırım.”

Enkaz altında kalan annesi ölen Erdem Dinçer de “Önemli olan 32 kişinin ölümünde sorumluluğu bulunan kişilerin vicdanı rahat mı? 32 insan ölüyor, bir kişi ceza alıyor. Beraat edenler rahatsa biz de rahatız” dedi.

Duruşma çıkışında gözyaşlarına hakim olamayan Avni Bahtiyar da kızı ve torununun depremde yıkılan apartmanın enkazında öldüğünü belirterek, “Söyleyecek hiç bir şey yok” diye konuştu. Bahtiyar'ı, diğer depremzedeler teselli etmeye çalıştı.

OLAY

Eskişehir'de 7,5 yıldır süren Tarhan Apartmanı davasında, tutuksuz sanıklardan eski Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş ile Ahmet Korkmaz, Haşim Güngörsün ve Erdin Erol, 3 yıl 4'er ay hapis ve 50'şer YTL para cezasına çarptırılmış, apartmanın altında galerisi bulunan Ertuğrul Uzun ve dönemin Belediye İmar Müdürlüğü yetkilisi Mehmet Sonkaya'nın ise beraatına karar verilmişti.

Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Soydaş ile Ahmet Korkmaz, Haşim Güngörsün ve Erdin Erol, Marmara depreminde yıkılan Tarhan Apartmanı'nın enkazında yaşamını yitiren 32 kişinin ölümüne, 27 kişinin yaralanmasına sebebiyet vermek suçundan mahkemenin verdiği 3 yıl 4 ay hapis cezasını temyiz etmişlerdi.

hürriyet



Bu haber 739 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,765 µs