En Sıcak Konular

Büyükanıt'ın "dinamik güçler"i kim?

0 0 0000 00:00 tsi
Büyükanıt'ın Büyükanıt ABD'de "Türkiye'yi koruyan dinamik güçler"den bahsetti. Uzmanlar soruyor: “Büyükanıt hem korkuya gerek yok, diyor hem de korkuyu işaret ediyor. Dinamik güçlerden kastı paramiliter güçler mi?”

Eski askeri hakim Ümit Kardaş, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın ABD'de Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nde yaptığı konuşmadaki "Türkiye'yi koruyan dinamik güçler var olduğu sürece Türkiye'yi bölmeyi rüyalarında görenler kâbusla uyanırlar" sözleri için "Bölünme sözlerinin toplumsal bir karşılığı yok. Büyükanıt hem korkuya gerek yok, diyor hem de korkuyu işaret ediyor. Dinamik güçlerden kastı paramiliter güçler mi?" diye sordu.

bianet'in görüştüğü Kardaş "Şimdiye kadar Türklerle Kürtler bütün manipülasyonlara karşın çatışmadı. Ama Türkiye'de hak ve özgürlüklerin, demokrasinin gelişmesine, kurumların denetlenebilir olmasına karşı bir eğilim var" dedi.

Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan (Küresel BAK) Yıldız Önen de, Hrant Dink'i uğurlama töreninde yüz binlerce kişinin "Hepimiz Ermeni'yiz" demesinin "bir arada yaşamak istiyoruz" iradesini gösterdiğini, milliyetçiliğin değil bu iradenin yükseldiğini, "bir arada yaşamak istemeyenler"in tepkilerinin bu iradeye karşı olduğunu söyledi.

"Dinamik güçler"

Kardaş, Büyükanıt'ın dinamik güçler sözünü çözümlerken "herhalde kendi kurumlarının dışında bir tarif yapıyor. Yoksa 'biz', 'silahlı kuvvetler' derdi. Acaba son dönemde görünür hale gelen paramiliter güçleri mi kast ediyor?" diye konuştu.

Büyükanıt'ın şimdiye kadarki konuşmalarıyla birlikte düşünüldüğünde "Akla gelen sorular bunlar. Hatta bu sözler imalı bir destek mi, sorusu da akla geliyor" diyen Kardaş, silah, bayrak, öldürme üzerine yemin eden örgütlerin "bu kadar çok pıtrak gibi bitmelerinin, bu cesaretlerinin bir nedeni olmalı" dedi.

"Bu milliyetçiliğin, ırkçılığın toplumda bir karşılığı olduğunu düşünmüyorum. Ama devlet merkezli bir kışkırtma var. Çeteleşmelerin devletin içindeki uzantıları var. 'Dinamik güçler' böyle oluşuyor."

"Dinamik güç" diye bir tanım olmadığının altını çizen Kardaş, "Silahlı Kuvvetler şimdiye kadar her konuda konuşuyor, açıklama yapıyordu. Ama bu paramiliter güçlerle ilgili 'Demokratik rejime, hukukun üstünlüğüne, toplumsal barışa zara verici şeylere karşıyız' diye bir açıklama yapmadılar. Askerlerin siyaset konuşamamaları gerekiyor; ama madem konuşuyorlar; bunu neden söylemediler?" diye sordu.

Kardaş: Demokrasisi işleyen bir ülkede askerler böyle konuşmalar yapamaz

"Demokrasisi işleyen bir ülkede bu konuşma yapılamaz" diye konuşan Kardaş ekledi:

"Türkiye öyle bir ülke olsaydı, Büyükanıt bu konuşmayı yapma cesaretini bulamazdı. Tamamen siyaset konuşuyor. Rejimden söz ediyor. Genelkurmay Başkanı'nın bunları konuşmasına ne gerek var? Bu ülkenin başbakanı, hükümeti, meclisi var. Medya da buna çanak tutup önem veriyor. Sadece Genelkurmay Başkanı değil, generallere, hatta emekli generallere bile söz veriyor.

"Türkiye askerini kendi kışlasını soktuğu zaman, demokrasisini, hukukun üstünlüğünü sağlayacak."

Önen: Asıl gündem İran'a saldırı

Yıldız Önen, Büyükanıt'ın ziyaretinin arka planındaysa, ABD'nin İran'a saldırı hazırlığının olduğunu düşünüyor.

"Bu ABD'nin İran'a yönelik bir saldırı öncesinde çevre ülkelerle görüşmeleri kapsamında. Burada Türkiye'ninkilerden çok ABD'nin istekleri önemli. ABD'nin önemli gazetecileri, uzun süredir İran'a saldırının kesin olduğunu anlatıyor yazılarında. Bu planda Türkiye çok önemli bir rol oynuyor.

"Bir yandan Hürriyet gazetesi insanlara 'Irak'a girmek gerekir' dedirtmeye çalışıyor; ama Türkiye'deki insanlar bu işgale karışmak istemiyor. Devlet Türkiye halkının sesini dinlemeli."

Büyükanıt'ın Irak'ın bütünlüğüyle Türkiye'nin güvenliği arasında bağ kuran sözlerini de değerlendiren Önen "Büyükanıt'ın ABD'ye gidip Türkiye barışını sağlamak yönünde destek istemesi, bence büyük bir yanlış. Irak'ta bir milyon insanın katledilmesine neden olan bir ülkeden barış konusunda destek, fikir alınamaz."

Tolga Korkut - bianet



Bu haber 342 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,241 µs