En Sıcak Konular

İlaç şeker oluyor! Hayatımız tehlikede...

0 0 0000 00:00 tsi
İlaç şeker oluyor! Hayatımız tehlikede... "Bir gün bir gün bir çocuk, açmış bakmış dolabı, şeker sanmış ilacı" ile başlayan hikaye hastanede sonlanır bilirsiniz. Sağlık Bakanlığı'nın yeni ilaç tasarısı ile sonumuz bu çocuğa benzeyecek! TEİS başkanı Saydan  içini "iyibilgi"ye döktü.

İlaç piyasası devletin kontrolünden çıkıyor! Bu ciddi anlamda insan sağlığı için büyük bir tehdit oluşturuyor. Büyük paralar dönen ilaç piyasası özgürleştikçe, marketlerde dahi ilaç satılacak. İlaç reklamları yüzünden birçok insan hayatını kaybedecek. Tasarının arkasında kimler var? TEİS başkanı Nurten Saydan iyibilgi'ye konuştu!

Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı” neler getirecek, neler götürecek? Tasarının arkasında kimler var!

Sağlık Bakanlığı’nın ana hizmet birimlerinden olan İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün ortadan kaldırmayı hedefleyen kanun tasarısı yerine "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu" adı altında idari ve mali açıdan özerk, özel bütçeli bir Sağlık Bakanlığı Kuruluşu'nu ikame edecek. Bu kurumun denetimsizleşmesi ile Sağlık Bakanlığı"nın ilaç, diğer tıbbi malzeme ve ürünlerin fiyatlarının belirlenmesindeki yetkisini de sona erdirilecek. ilaç fiyatlarının nasıl belirleneceği ise büyük bir muamma.

Reklam yasağı kalkıyor, ilaçlar marketlerde...

Taslağın yasalaşması durumunda 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkânlara Mahsus Kanunla 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu yürürlükten kaldırılacak. Bu kanunun yürürlükten kalkması ile ilaçların ecza deposu tarafından eczane dışına satılmasının önü açılıyor. Reçeteli-reçetesiz tüm ilaçların eczane dışı yerlede yani marketlerde satılmasının önü açılıyor. Sözkonusu kanun ilaç reklam yasağını da içerdiğinden bu yasanın kalkması ile ilaçlar için uygulanan reklam yasağını da deliniyor.

Peçetesiz satılamaz

Kaldırılan kanunların yerinde koca bir boşluk kalıyor. Örneğin taslakta cezalara yer verilmiyor. İlaç, kozmetik ve tıbbi cihazlar ile ilgili üretim, ruhsat, araştırma, piyasaya arz ve hizmete sunma aşamalarının herhangi birinde kurallara aykırı davrananlara uygulanacak idari para cezaları yok.   İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün yerine ikame edilmesi planlanan "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu"nun nasıl teşkilatlanacağı belirsiz. Kurumda çalıştırılacak personelin gerekli niteliklere sahip olması dışında taşımaları gereken özel niteliklere ilişkin düzenlemeler yapılmadığı gibi, çalışma koşullarını, sürelerini, statülerini, hatta ücretlerini belirleme yetkisi kurum yönetim kuruluna ve daha çok da kurum başkanına veriliyor. Kurumun denetim mekanizması havada kalıyor. Reçetesiz ilaçların her yerde satılmasının önü açılıyor.

Ülke kaynakları ilaç tekellerine akacak

Sağlık ve ialç piyasası skandallarının sıkça gündeme geldiği ülkemzide bu tasarının kabul edilmesi halinde sağlık sektörünü ve hastaları kötü günler, ilaç tekellerini ise bol kumpas ve kazanç bekliyor.   Türk Tabiplar Birliği “2006 verileriyle 9.8 milyar YTL ve 1.3 milyar kutu büyüklüğe erişen ilaç pazarının kamusal denetimin dışına çıkarılması ve adeta bir üst kurul oluşturularak düzenlenmeye çalışılması, sağlık hizmetlerinin temel bileşenlerinden biri olan ilaç konusunda toplum sağlığını riske edebilecek ve ülke kaynaklarının kontrolsüz biçimde ilaç tekellerine akmasına yol açabilecek bir girişim olduğunu düşünmekteyiz” diyerek bu yasa ile ilgili kaygılarını dile getiriyor. Kontrolsüzce özelleştirmelerin yapıldığı, Telekom gibi stratejik kurumların satıldığı ülkemizde adeta özelleştirme yapar gibi denetim kurumlarının da özerkleştirilmesi- lağvedimesi oldukça talihsiz gelişmeler olarak göze çarpıyor.

Hangi kanunlar kaldırılacak:

Taslak ile 5324 Sayılı Kozmetik Kanunu, 1262 Sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu, 767 Sayılı Türk Kodeksi Hakkında Kanun, 984 sayılı Ecza Ticarethaneleri ile Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkânlara Mahsus Kanun olmak üzere dört adet kanunun bütünüyle, bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerin de birkaç maddesinin yürürlükten kaldırılması isteniyor. Buna bağlı olarak birçok tüzük ve yönetmelik de yürürlükten kalkıyor.

Bizi felaketler bekliyor!

Bu yasa tasarısı hakkında iyibilgi'ye konuşan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı (TEİS) başkanı Nurten Saydan, bu tasarının asla yürülüğe girmemesi gerektiğinin altını çizdi. Bu yasa ile İlaç ve eczacılık sektörünün biribrinden ayrılmak istendiğini vurulayan Nurten Saydan, "İlaç sektörü özgürleşiyor, eczacılık sektörü ise tedavi hizmetlerine giriyor. Artık depolar, eczanelerin yanında marketlere de ilaç satabilecek. İlaç reklamları çok rahatlıkla yapılabilecek. Reklam serbestisi ile hayatımız tehlikeye girecek. İlaç bilinci olan en gelişmiş ülkelerde bile reklam ilaç reklamlarının doğurduğu ilaç zehirlenmeleri nedeniyle binlerce kişi ölüyor. ABD'de ilaç zehirlenmesinden ölün yıllık kişi sayısı 7000'i aşıyor. Biz ülke olarak ilaç konusunda çok bilgisiz ve bilinçsiz bir toplumuz. Bizi bekleyen felaketleri siz düşünün." 

Tasarının ardında kim var?

Bu yasa tasarısı konusunda sağlam duruşu ile takdir toplayan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası başkanı Nurten Saydan'a konuşmamızın sonunda bir soru yöneltiyoruz. "Bu tasarının arkasında kimler olabilir?" Bu tasarıyı Sağlık Bakanlığı'nın gündeme getirdiğini söyleyen Saydan bir adresi işaret etmiyor ama çarpıcı ipuçları veriyor: " Sağlık Bakanlığı'nın  arkasında kimler var bilemem. Fakat ülkemiz iyi bir ilaç pazarı. Bu tasarının ardında  market gibi eczane dışı kurumlarda ilaç pazarlamak isteyen ilaç firmaları ve ülkemizde zincir eczane kurarak ilaç pazarından pay almak isteyenlerin parmağı olabilir. Belki de hiç aklımıza gelmeyen bir odak ülkede ilacın ciddiyetini kırmak istiyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmeli."

www.iyibilgi.com



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,171 µs