En Sıcak Konular

Putin Genelkurmay’da!

0 0 0000 00:00 tsi
Putin Genelkurmay’da! Genelkurmay Başkanlığı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 43. Münih Güvenlik Konferansında yaptığı ''ABD ve NATO''yu eleştiren konuşmanın tam metnini internet sitesinde yayımladı! Bu TSK’nın konuşmanın içeriğini onayladığı anlamına mı geli

Putin, 10 Şubat 2007'de yaptığı konuşmada, Soğuk Savaş sonrasında öngörülen tek kutuplu dünyayla ilgili değerlendirmelerde bulunmuş, ''Günümüz dünyasında, tek kutuplu dünyanın kabul edilemez olmasının yanı sıra, aynı zamanda imkansız olduğu kanaatindeyim'' görüşünü dile getirmişti.
Tek taraflı ve çoğu kez gayri meşru olan eylemlerin hiçbir soruna çare olmadığını vurgulayan Putin, bunların yeni insanlık trajedilerine sebep olduğunu ve yeni gerilim noktaları yarattığını kaydetmişti. Bugün, uluslararası ilişkilerde gücün -askeri gücün- neredeyse sınırsız kullanımına şahitlik edildiğini ve bu gücün dünyayı daimi çatışmalara sürüklemekte olduğuna dikkati çeken Putin, sonuç olarak, bu çatışmaların hiçbirine kapsamlı bir çözüm bulacak güce sahip olunmadığını, siyasi bir çözüm bulunmasının da imkansız hale geldiğini ifade etmişti.

Uluslararası hukukun temel ilkelerinin her geçen gün artan bir şekilde küçümsendiğinin görüldüğüne işaret eden Putin, ''Ve aslına bakılacak olursa, bağımsız yasal normlar, gittikçe bir devletin hukuk sistemine benzemektedir. Bu tek devlet, en önemlisi ve en başta ABD, her yönden ulusal sınırlarının ötesine geçmiştir. Diğer uluslara dayattığı ekonomik, siyasi, kültürel ve eğitimsel politikalar bunun kanıtıdır. Peki, bundan kim hoşnut? Kim bundan memnun kalıyor?'' görüşünü savunmuştu.

Hiç kimsenin kendini emniyette hissetmemesi ve uluslararası hukukun taştan bir duvar gibi kendilerini koruyacak durumda olmaması nedeniyle bu türden bir politikanın silahlanma yarışını tetiklediğini belirten Putin, bu gücün hakimiyetinin, kaçınılmaz olarak, bazı ülkeleri kitle imha silahları edinmeye teşvik ettiğini anlatmıştı.

Askeri gücün kullanımı…

Putin, askeri gücün kullanımı konusunda karar verecek tek mekanizmanın, son merci olarak, Birleşmiş Milletler Kuruluş Sözleşmesi olduğunu vurguladığı konuşmasında şunları kaydetmişti:

''BM yerine NATO ya da AB'yi koymamıza gerek yok. Ne zaman ki, BM uluslararası toplumun güçlerini gerçek anlamda birleştirir ve çeşitli ülkelerdeki olaylara gerçekten tepki gösterebilecek hale gelir ve biz uluslararası hukuku göz ardı etmeyecek duruma gelirsek, o zaman durum değişebilir. Aksi halde, şu anki durum bir çıkmaza gidecektir ve yapılan ciddi hataların sayısı katlanarak artacaktır. Buna paralel olarak, uluslararası hukukun gerek kavramsal olarak gerek normlarının uygulanması bakımından evrensel bir niteliğe kavuşması gerekmektedir.''

Silahların azaltılmasına yönelik uluslararası yasal çerçevenin korunmasının ve buna bağlı olarak nükleer silahların azaltılması sürecine süreklilik kazandırılmasının önemine işaret eden Putin, NATO'nun genişlemesinin İttifakın kendi modernizasyonu veya Avrupa'da güvenliğin sağlanması ile hiçbir ilgisi olmadığını savunmuştu.

ABD ile 2012 yılı sonuna kadar silahların azaltılması konusunda anlaşmaya vardıklarını hatırlatan Putin, ülkesinin bu anlaşmaya sadık kalacağını, ABD'den de buna tam olarak uymasını beklediğini ifade etmişti. Uzayda silahlanma yarışına da karşı çıkan Putin, bu tür çabaların sadece silahlanma yarışının hızlanmasına yol açacağını belirtmişti.

Putin, ülkesinin potansiyelini bildiğini ve dünyanın daha demokratik hale getirilmesi için çaba harcayacağını kaydetmişti. Genelkurmay Başkanlığı, Putin'in konuşmasının İngilizce metninin yer aldığı konferansın internet sitesine ulaşılan linki de web sayfasına koydu.

Zaman



Bu haber 288 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,220 µs