En Sıcak Konular

Mersin-Trabzon hattında garip bir parmak izi...

0 0 0000 00:00 tsi
Mersin-Trabzon hattında garip bir parmak izi... Kendini kuvvacı olarak tanımlayan ulusalcılar Mersin'de etnik ayrımcılığı kaşıyor. Tehlikeli tırmanıştan MHP ve DTP rahatsız: Çatışma isteniyor. Peki, ulusalcıların yaptığı Türkiye'ye bir ceza mı? Basit bir Mersin-Trabzon karşılaştırması...

Radikal gazetesi bugün verdiği haberde önemli bir başarıya imza attı. Gazete Mersin'i konu alan haberinde ilginç bir noktayı vurguluyor: Kendini kuvvacı olarak tanımlayan ulusalcılar Mersin'de etnik ayrımcılığı kaşıyor.

Gazetenin vurguladığı diğer önemli nokta da şu: Bu girişimlere MHP ve DTP de tepkili... Habere göre "Dernekçilik adı altında bal gibi siyaset yapıyorlar!" Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Mersin İl Başkanı Mahmut Tat, kentte Yörük köylerinde propaganda yaptığı ileri sürülen Vatansever Kuvvetler Güçbirliği Hareketi Derneği'ne (VKGH) silah ve Kuran üzerine yemin eden Kuvayı Milliye Derneği'ne böyle tepki gösteriyor. Kentteki 'neo-milliyetçi' kuruluşlara, avukat Kemal Kerinçsiz'in eski sözcüsünün başkanı olduğu dernek ve 'ırkçı' Elbirliği Derneği de eklenmiş. Bu 'sivil' tırmanış, MHP'yi de Demokratik Toplum Partisi'ni (DTP) de aynı kaygıda buluşturuyor: "Mersin'deki olası gerginliklerden endişeliyiz!"

Peki, neden Mersin? Çok uzaklara değil, birkaç yıl öncesine bakıldığında Mersin'in şehir olarak jeopolitik önemini vurgulayan bir gelişme yaşandı. ABD 1 Mart tezkeresi öncesi şehrin limanına askerlerini gönderdi ve limanı Irak'a karşı yapılacak bir savaşta kullanmak istedi. Ancak Ankara bu isteği geri çevirdi.

Bu Türkiye'ye verilen bir ceza mı? Her ne kadar ulusalcılar "Türkiye için yaşadıklarını" söyleseler de yaptıkları Türkiye'nin birliğine katkı sağlamıyor.

Nedense sadece Mersin değil benzer bir süreci yaşayan. Türkiye'yi derinden yaralayan Hrant Dink cinayetinin tetikçisi ve organizasyonun önde gelenleri de Trabzon'dan çıktı. Trabzon da Karadeniz'de önemli bir liman kenti.  

Şimdi bu iki kentin ortak özelliklerini sıralayalım:

Amerika bu kentlerdeki limanlara yoğun ilgi gösteriyor;
Ulusalcılık bu kentlerde örgütlendiriliyor;
Bu kentler bölücü örgütün "denizlere açılmak için" öncelik sırasında bulunuyor.
İki kentte de birileri ayrımcılığı ve şiddeti özendiriyor... Üstelik "milliyetçilik" adına...

iyibilgi.com



Bu haber 298 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    4,302 µs