En Sıcak Konular

Sağlıklı yaşam mesajları 'cep'te

0 0 0000 00:00 tsi
Sağlık Bakanlığı, sağlıklı bir yaşam için vatandaşları cep telefonları aracılığıyla bilinçlendirmek üzere harekete geçti.

Bakanlık hijyen, aşılama, yeterli ve dengeli beslenme, fiziksel aktivitenin önemi ve sigara kullanımının önlenmesine yönelik mesajların cep telefonlarına iletilmesi için 3 GSM operatöründen destek istedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Necdet Ünüvar imzalı Turkcell A.Ş., Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Vodafone Telekomünikasyon A.Ş.'ye gönderilen yazıda, insan sağlığının korunması, geliştirilmesi ve hastalıkların tedavi edilmesine yönelik olarak toplumda sık görülen hastalıkların önlenmesi çalışmalarına öncelik verildiği belirtildi.

Ülkede kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi hastalıkların görülme sıklığının giderek arttığına dikkat çekilerek, yetersiz ve dengesiz beslenmenin yanı sıra sigara kullanımının önemli bir faktör olduğu koroner kalp hastalıklarından ölüm oranının tüm ölümler içinde yüzde 43 ile birinci, tüm ölümlerin yüzde 11'ini oluşturan kanser türlerinin ise ikinci sırada geldiği bildirildi.

Hipertansiyon görülme sıklığının yüzde 11-43 arasında saptandığı, toplumun yüzde 7.2'sinde görülen şeker hastalığının ise son 5 yılda erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 14 oranında artış gösterdiği belirtildi.

Kemik erimesi görülme sıklığının kadınlarda yüzde 9, erkeklerde yüzde 0.6 olarak bildirildiği kaydedilerek, tüm bu hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayan şişmanlığın (obezitenin) görülme oranının ise Bakanlıkça yapılan bir çalışmada erkeklerde yüzde 21.2, kadınlarda ise yüzde 41.5 olarak bulunduğu belirtildi.

Sigara alışkanlığının da önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu ifade edilen yazıda, her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını kaybettiği tahminine yer verildi.

Yetersiz ve dengesiz beslenme, sigara kullanımı, fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk faktörlerinin alışkanlıklar ve seçilen yaşam tarzı nedeniyle sağlık üzerinde etkili olduğuna işaret edilerek, “Bu alışkanlıkların değiştirilmesi ve istenilen davranış değişikliğinin oluşturulabilmesi için toplumumuzun sürekli olarak bilgilendirilmesi, halk eğitimi programlarının yürütülmesi önem arz etmektedir” ifadesine yer verildi.

AŞILAMANIN ÖNEMİ

Halk sağlığı açısından aşılamanın önemi vurgulanarak, aşıların uygulanmasının kolay, koruyuculuk oranı yüksek ve ucuz ürünler olduğu kaydedildi.

Bakanlıkça yürütülen Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında çocukluk döneminde sık görülen, en çok sakatlığa ve ölüme yol açan verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B, ve hib menenjitine karşı aşılamanın tüm sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde ücretsiz yapıldığı belirtilerek, “Anne ve babalara düşen görev, çocuklarını aşılatmak üzere en yakın sağlık kuruluşuna götürmektir” denildi.

Her çocuğun ulusal programa göre, gereken tüm aşılarla korunmasının elzem olduğu, aşılama programının tamamlanmaması halinde aşıların yeterince koruma sağlayamayacağı belirtildi.

İLETİŞİM SEKTÖRÜYLE İŞ BİRLİĞİ

Halkın sağlığının korunması, geliştirilmesi ve risk faktörleriyle ilgili bilimsel ve doğru mesajların iletilmesinde iletişim sektörünün desteğiyle çok daha geniş kitlelere ulaşılmasının hedeflendiği kaydedilerek, bu amaçla hijyen, aşılama faaliyetlerine hız verilmesi, yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığının özendirilmesi, fiziksel aktivitenin önemi ve sigara kullanımının önlenmesine yönelik mesajların cep telefonu hatları aracılığıyla halka iletilmesinin yararlı olacağı bildirildi.

MESAJLAR

Sağlık Bakanlığınca cep telefonlarına gönderilmek üzere hazırlanan aşılama, beslenme, hareketli yaşam ve sigarayla ilgili mesajlar şöyle:

-“Çok görülen ve önemli hastalıklarla ilgili aşılar ücretsizdir. Çocukluk dönemi aşıları ücretsiz olarak sağlık ocaklarında yapılmaktadır”

-“Çocuğunuzun aşılarını zamanında yaptırmayı unutmayınız”

-“Bulaşıcı hastalıklara karşı çocuklarımızı aşılatalım, yarına güvenle bakalım”

-“Çocuğunuz hala aşılanmadıysa veya eksik aşısı varsa en yakın sağlık ocağına başvurunuz”

-“Aşı ile verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, hepatit B ve HİB menenjitinden korunmak mümkündür”

-“Daha sağlıklı bir yaşam için günde 5 porsiyon sebze ve meyve yenmelidir”

-“Kemik sağlığınız için günde en az 2 bardak süt veya yoğurt tüketin”

-“Her gün en az 30 dakika spor yapmak beyin fonksiyonlarını artırır”

-“Şişmanlık (obezite) kalp-damar hastalıkları riskini artırır”

-“Düzenli olarak yapılan bedensel hareketler kemikleri güçlendirir”

-“Sigara içmek başta akciğer kanseri olmak üzere birçok hastalığa yol açar”

-“Sigara içmek bebeğe zarar verir”

-“Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur”

-“Sigara içmek erken yaşlanmaya neden olur”

-“Sigaraya ödenen parayla temel ihtiyaçların önemli bir kısmının karşılanabileceğini düşündünüz mü?”

-“Tuvalet sonrası hijyenik el yıkama bulaşıcı ve salgın hastalıkları önler”

-“Yemek hazırlamadan önce ellerinizi yıkamak, besin kaynaklı zehirlenmeleri önler”
hürriyet



Bu haber 657 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,694 µs