En Sıcak Konular

"Füzeler Türkiye'den" iddiası

0 0 0000 00:00 tsi
Direnişçilerin kullandığı SA-7 füzelerinin 2003'ten bu yana ABD ve İngiltere'ye karşı kullanıldığı biliniyor. Amerikan ordusuna önemli kayıplar verdiren bu silahlar nereden geliyor? Türkiye çirkin bir suçlama ile karşı karşıya... İbrahim Karagül'ün yaz

Bir ay içinde 17 Amerikan helikopteri Iraklı direnişçilerin saldırısına hedef oldu. 20 Ocak'tan bu yana direnişçilerin Bağdat çevresinde ve Orta Irak'ta yoğun olarak ABD helikopterlerini hedef alması, başarılı saldırılar yapması, yeni tür silahlar kullanması, düşürülen helikopterlerle çok sayıda ABD askerinin öldürülmesi, son günlerin en önemli tartışmalarından biri.

20 Ocak'ta Taci'de düşürülen helikopterden sonra her hafta birkaç ABD helikopteri düşmeye başladı. 7 Şubat'ta bir Sea Knigt helikopteri yine Sünni bölgede düşürüldü ve 7 ABD askeri öldü. Ardından devamı geldi. ABD yönetimi bu helikopterlerin düşürüldüğünü doğrulamak zorunda kaldı. Saldırılar nedeniyle karadan ulaşımda zorlanan ABD ordusu, helikopterlerin de hedef olmaya başlamasıyla zor duruma girdi ama başka da seçeneği yok.

Yollara yerleştirilen bombalar yüzünden ulaşım ağırlığını helikopterlere veren işgal güçlerinin, 2005'te 240 bin, 2006'da 334 bin uçuş yaptığı, bu rakamın 2007'de 400 bine yükseleceği düşünülürse, direnişçilerin nasıl bir taktik izlediği daha net görülür. ABD'li pilotlar ayda ortalama 100 saldırıya uğruyor. İşgalden bu yana 29 ABD helikopteri düşürüldü. Hepsi direnişçilerin saldırısıyla.

Helikopterlerin ileri teknoloji ürünü füzelerle düşürüldüğü, uçuşların çok sıkı takibedildiği, iyi istihbarat toplandığı, direnişçilerin ABD'nin askeri metodlarını ezbere bildiği bizzat ABD askeri birimleri tarafından da doğrulanıyor. Uzmanlar, direnişçilerin omuzdan atılan portatif hava savunma sistemlerine sahip olduğunu, lazer güdümlü veya ısıya duyarlı füzelerin ABD'ye büyük zarar vermeye başladığını söylüyor.

ABD ise bu silahların nereden geldiğini öğrenmeye çalışıyor. Son haftalarda İran'a yönelik suçlamalar, Irak işgali öncesi senaryoları andıran iddialar işte bu silahlarla ilgili. Sünni direnişçilerin omuzdan atılan füzelerle ABD'ye sürprizler yaşattığını belirten uzmanlar da en az ABD kadar bu silahların menşeini araştırıyor. Çünkü, adresin bölgede yeni krizlerin habercisi olduğunu biliyorlar.

Direnişçilerin kullandığı SA-7 füzelerinin 2003'ten bu yana ABD ve İngiltere'ye karşı kullanıldığı biliniyor. İddialar İran üzerinde yoğunlaşıyor. Ama daha ötesi var. Ayrıca bu silahların Afganistan'dan, Çin'den, Rusya'dan, Suudi Arabistan'dan hatta Türkiye'den geldiği yönünde iddialar var. Türkiye'den Sünni direnişçilere bu tip füzeler gönderildiğine ilişkin şu ana kadar hiçbir iddia gündeme gelmemişti. Helikopter kayıplarının artmasıyla Türkiye'nin de adı anılır oldu.

ABD ve İsrail kaynakları ise yoğun olarak İran üzerinde duruyor. Tabiî bu, İran'a karşı yürütülen istikrarsızlaştırma operasyonunun bir parçası. Aynı kaynaklar, QW-1 ve SA-7 füzelerinin İran tarafından Muktada Sadr'ın Mehdi Ordusu'na hatta yine İran tarafından Sünni direnişçilere intikal ettirildiğini, helikopterlerin bu silahlarla vurulduğunu öne sürüyor. Sovyet üretimi silahların İran tarafından geliştirildiği, Afganistan'daki Tahran yanlısı gruplar ile Lübnan'daki Hizbullah'a da aynı silahların intikal ettirildiği, Tahran'ın Irak'ta NATO'ya karşı bazı grupları hazırladığı gibi iddialar var.

Ayrıca; Kuzey Irak'ta, Celal Talabani'ye bağlı Süleymaniye ile Erbil'in bu silahların transferi için kullanıldığı, Kürtlere ait şirketler aracılığı ile İran'dan bu bölgelere gelen silahların oralardan Bakuba, Ramadi, Bağdat, Hile ve Güney Irak'a sevkedildiği ifade ediliyor.

ABD yönetimi, İran silahları yüzünden şu ana kadar 170 askerinin öldürüldüğünü, 650 tanesinin de yaralandığını söylüyor. Amerikan birlikleri, bazı Şii güçler, Peşmergeler ve PKK'lılardan oluşan, sayısı 85 bine yükselmesi beklenen güçler Bağdat'ta büyük operasyon başlattı. Ama şu ana kadar, başarı sağlanamamış görünüyor. Tam aksine, direnişçiler hem saldırı taktikleri hem de ileri teknoloji ürünü silahlarla daha fazla kayıp verdirmeye başladı. Savaşın yeni bir şekliyle karşı karşıyayız!

Yeni Şafak



Bu haber 305 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,172 µs