En Sıcak Konular

Dokunulamayan suç makinası

0 0 0000 00:00 tsi
Dokunulamayan suç makinası Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi Yasin Hayal'in 1998'den 2004'teki bombalama olayına kadar işlediği suçlardan her defasında kurtulması şaşırttı. İşte suç makinesinin kabarık suç listesi...

Hrant Dink suikastının azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklanan Yasin Hayal'in, 1998'den itibaren Trabzon'da adeta önüne geleni darp ettiği, ancak her defasında kurtulduğu ortaya çıktı. Mağdurlar şikâyetçi olmadığı için açılan soruşturmalar takipsizlikle sonuçlandı.

Adli kayıtlara göre, Hayal'in bugüne kadar darp ettiği kişilerden sadece biri şikâyetçi oldu. Hayal, bu suçtan dolayı McDonald's'ı bombalamadan 5 gün önce 1500 YTL para cezasına çarptırıldı, ancak ceza ertelendi.
Yasin Hayal'in 24 Ekim 2004'te Trabzon'daki McDonald's'a yönelik bombalı saldırısına ilişkin dava dosyasında alınan yargı kararları hâlâ tartışılıyor. Adli kayıtlar, Hayal'in saldırıdan önce adının karıştığı birçok olaydan ceza almadığını gösteriyor. Kayıtlar Hayal'in, darp ettiği kişilerin "şikâyetçi" olmaması nedeniyle yargılanmaktan ve ceza almaktan kurtulduğunu ortaya koyuyor.

Önce öğretmenini dövdü

Hayal'in Atatürk Lisesi'nde okuyan 17 yaşında bir öğrenciyken edebiyat öğretmenini darp etmesiyle başlayan sicili, yıllar ilerledikçe daha büyük suçlara yöneldiğini gösteriyor. Onu liseden tanıyan arkadaşları, aslında kayıtlara geçmeyen çok daha fazla darp olayı bulunduğunu öne sürüyor. Hayal'in 2003'te Santa Maria Kilesi'nde çalışan bir görevliyi de darp ettiği ancak bu olayla ilgili olarak hiçbir işlem yapılmadığı da biliniyor.

Hayal, McDonald's saldırısından sonra polise ifade verirken, "Polis veya jandarma tarafından daha önce herhangi bir olay nedeniyle gözaltına alındınız mı?" şeklindeki soruya, "2004'te jandarma tarafından Pelitli'de 2 kez darp olayıyla ilgili olarak gözaltına alındım. Hakkımda yasal işlem yapıldı, ancak ceza almadım" cevabını veriyor.

İşte suç makinesinin 'kaydedilen' ve 'seyredilen' grafiği:

1998'de darp ettiği edebiyat öğretmeni Zekeriya Bıyık şikâyetçi olmayınca, Hayal hakkında takipsizlik kararı verildi.

1998'de darp ettiği Osman Bağdat şikâyetçi olmayınca, Hayal hakkında takipsizlik kararı verildi.

2000'de okul kantininin camlarını kırdığı için Hayal hakkında "ızrar" suçundan açılan soruşturma, şikâyetçi çıkmayınca takipsizlikle sonuçlandı.
2001'de Dinçer Kurt, Özgür Şahin, Yusuf Ünsal Yaylı ve Sercen Arslan'ı darp etmekten, Hayal hakkında açılan soruşturma takipsizlikle kapandı.
2001'de Hayal ve arkadaşı Galip Alemdağ hakkında, birlikte Levent Şahin ve Yalçın Topal'ı darp ettikleri iddiasıyla açılan soruşturmanın sonucu takipsizlik oldu.

2001'de Hayal hakkında, Umut Tokmak isimli genci darp etmekten açılan soruşturmada, mağdur şikâyetçi olmayınca takipsizlik kararı verildi. Hayal, bu olayla ilgili olarak "saldırgan sarhoşluk" suçundan ceza aldı. Ancak dosyada Hayal'in alkollü olmadığını gösteren doktor raporu yer aldı.

2003'te darp ettiği Sezgin Karahasanoğlu, şikâyetçi olduğunu bildirince Hayal bu suçtan yargılandı. Trabzon 1. Asliye Ceza Mahkemesi, 19 Ekim 2004'te (McDonald's bombalanmadan 5 gün önce) Hayal'i 1.500 YTL para cezasına çarptırdı, ancak ceza 5 yıl ertelendi.

2004'te Ahmet Hulusi ve Mehmet Ergün'ü darp etmekten açılan iki ayrı soruşturma, müştekiler şikâyetçi olmayınca takipsizlikle bitti.

2004'te McDonald's'a yönelik bombalı saldırısında yaralanan 6 kişi de Hayal'den şikâyetçi olmadı. McDonald's'ın işletme müdürü Hakan Karacı, polise verdiği ifadede işyerinde 3-4 milyarlık zarar oluştuğunu söylemesine rağmen, şirket sonradan şikâyetçiden vazgeçti. Patlamada arabası hasar gören Sezai Yomralıoğlu, şikâyetini geri çekmeyen tek kişi oldu. Mahkeme, Hayal'i bu suçtan 10 ay hapis ve 183 YTL para cezasına çarptırdı.

Milliyet



Bu haber 333 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs