En Sıcak Konular

Bu kadar uyuşturucu kimi uyutur?

0 0 0000 00:00 tsi
Bu kadar uyuşturucu kimi uyutur? 2007, ‘basit haberlerin’ özenle kurgulandığı bir yıl olacak gibi. Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonunu duyuran Hürriyet manşetinde olduğu gibi.. Haber, gerçekten de ortada “bir baron var” havası veriyor. Oysa

“Türkiye’den Avrupa'ya götürülmek üzere hazırlanan tonlarca eroin, bir haftadan kısa bir süre içinde polis ve gümrük duvarına çarptı. Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu naklinde toplam 1043 kilogram eroin ele geçirildi.”
 
Hürriyet’in bugün manşetten verdiği ‘uyuşturucu operasyonu’ haberi, kendi içinde ilginç noktalar içeriyor. Bunlardan ilki aslında ortada bir operasyon olmadığı, daha doğurusu 3 operasyon olduğu!

Haber bu anlamıyla “toparlama” sıfatını hak ediyor. İlki 8 Şubat’da sonuncusu ise 12 Şubat’da gerçekleşen 3 operasyon. Elbette ele geçirilen uyuşturucu miktarı bir rekor. Bu miktarda uyuşturucunun tek seferde ele geçirilmesi (ilk operasyon) adli bir başarı olduğu kadar, uyuşturucunun önüne geçilmesi zaten önemli.

Tabii dünya narkotik uzmanlarının o meşhur sözünü unutmadan… “Ne kadar yakalarsanız 15 katı geçmiştir!” Türkiye elbette uyuşturucu ile mücadelede önemli bir ülke. Bu maddelerin en kısa yollarının üzerinde durduğundan, narkotik uzmanları da aynı şekilde ehlileşmiş durumda. Zaten pek az ülkenin güvenlik teşkilatı sağlıklı bir biçimde uyuşturucu mücadelesi yapabiliyor. Bunlardan biri de Türkiye.

Baron mu baronlar mı?..
 
Hürriyet’in manşetten gördüğü ve sağlam bir resimle görselleştirdiği haberin başlığı sanki tek bir kişiyi işaret ediyor gibi.. “Sıra eroin baronunda” Doğal olarak bu satırı okuyanların aklına ilk gelen “kimmiş bu baron” sorusu oluyor.

Oysa gazete özel bir gönderme (!) yapmıyorsa, haberde bir baron yok. Hatta baron kelimesinin geçtiği anlaml tek yer; “Baronlar PKK şefleri mi” ara başlığı. Yani ortada kimliği açıklanan bir baron olmadığı gibi, şüpheliler (örneğin PKK) üzerinde bir netlik yok.

Elbette bunlar gazetecilik tekniği veya hatası olarak görülebilir. Ama haberin bütünü okunduğunda-içeride açık açık yazılmış olmasına rağmen-sanki tek zamanda yapılmış tek bir operasyon varmış havası verilmesi ilginç. Çünkü pekala bu operasyonların tarihleri alt alta konup, bu tarihte şu oldu denebilirdi. Bunun önemine ileride değineceğiz.

Operasyonu gümrük mü polis mi yaptı?

İşte daha ilginç bir nokta da bu! Zira birinci sayfada çok büyük özenle ve büyütülerek kullanılan fotoğraf, uyuşturucunun ele geçirilmesindeki tüm başarıyı gümrük görevlilerine veriyor. Esasen öyleyse bunda bir zarar yok. Ama haberde polisin de işin içinde olduğu söyleniyor.

Gümrüklerin kaçak ve uyuşturucu bölümlerinin bu tür operasyonlarda yer alma ve uygulama yetkisi var. Ancak şu da bir gerçek ki, sadece Türkiye’de değil, dünyada da çaplı miktar olan bu büyüklükteki “malın” ele geçirilmesinde emniyet güçlerinin görünmemesi ilginç. Ama yine de haberde kullanılıyor.

Bu da önemsenmeyebilir. Fakat polis üç operasyonun hiçbirinde bile yok muydu? İşte üç ayrı operasyonun tek bir haberde, tekmişler gibi “cem” edilmesinin önemlerinden biri bu. Haberde polisin adı var ama kendi yok!

Bu operasyonların babası kim?..

Bir hafta içinde üç ayrı operasyonda çok büyük miktarda uyuşturucunun ele geçirilmesi operasyonel bir işlemdir. Ama önce birinin, en azından bir operasyonda bunun istihbaratını almış olması gerekiyor. Hadi son operasyonun başarısını “bak”a (gümrükçülerin narkotik köpeği) bırakalım. Peki diğerlerinin istihbaratı kime ait? Ya da ilk operasyon da ele geçirilenler diğerlerinin ipuçlarını vermiş de olabilir. Yani seri yakalamaların ardında bu ilk ipucu da bulunuyor olabilir!

Peki bu ilk bilgi veya hepsini açık ilk istihbarat kime ait. Ya da daha açık bir soruyla düğmeye basan neresi? Bunun yanıtı belki de operasyonun başlama tarihi ile ilgili! İlk operasyonun zamanı 8 Şubat olarak kaydediliyor. Bu doğru. Ama bundan önce başlaması ihtimali de yüksek. Örneğin 5 Şubat!

Bunun önemi şurada.. 5 Şubat Avrupa’da (Fransa) PKK’ya yönelik ilk operasyonların başladığı zaman. Ve bu operasyonlarda eldelenen bilgiler PKK’lıların uyuşturucu gelirlerine ve hatta istihbarat servislerine çalıştığına ilişkin çok ciddi göndermeler içeriyor. Eğer Türkiye’deki operasyonlarla organik bir bağ varsa, o zaman düğmeye basan parmağın örneğin tıpkı terörist Abdullah Öcalan vakasındaki gibi ABD olduğu, iki ülkenin PKK törerüyle mücadele koordinatörlerinin bahsettiği gelişmelerden biri olarak görülebilir.

Haber nerede?..

Bu noktaya habede hiç değinilmiyor. Ama bu bağlantının kurulduğu kesin biçimde anlaşılıyor. Zira “baronların” PKK’lı olması ihtimalinden hallice söz ediliyor. Avrupa ülkelerinden toplanan paranın önemli bir bölümünün uyuşturucu geliri olduğuna da değiniliyor. Yine de operasyonu gümrükçülerin yaptığında kuşku yok!

Bu ihtimali güçlü biçimde destekleyen bir başka karine de şöyle.. Hürriyet’in haberiyle aynı günde ama öğleden sonra gelen bir başka istihbarat şunları söylüyor; “Belçika Polisi, uluslararası uyuşturucu ticareti yapan bir ‘Türk şebekesinin’ ele geçirildiğini açıkladı. Polis açıklamasına göre, 2006 yılının temmuz ayından beri sürdürülen izleme ve operasyonlar sonunda, Belçika, Hollanda, Almanya ve Türkiye'de faaliyet gösteren ‘uluslararası suç örgütü’nün 17 üyesi, Belçika, Hollanda, Almanya, Romanya ve Türkiye'de tutuklandı.” İlginç.. Belçika polisi sanki aynı operasyonun başka bir ayağından veya devamından bahsediyor.
Haberdeki tüm tarihlere rağmen, operasyonun sorumluluğunu yürüttüğü havasıyla sunulan Bakan Kürşat Tüzmen de takibin çok önce başladığı söylüyor.
Afganistan’la PKK’nın uyuşturucu ortaklığı yok!

Tabii ele geçirilen uyuşturucunun sahibi PKK’da çıkmayabilir. Bundan haftalar önce iyibilgi’nin özel haber olarak okurlarına sunduğu bir haber, bu senenin uyuşturucu açısından özel bir zaman olacağını duyurmuştu. Gelişmeler bu özel haberi teyit ediyor. O haber, Afganistan’da haşhaş üzerinden uyuşturu ediniminin bu sene zirve yaptığını, bu yüszden dünyada ve elbette Türkiye’de ciddi bir uyuşturucu patlaması yaşanacağını duyuruyordu. Afgenistan halkının tek geçim kaynağı olan uyuşturucu eldesi ve haşhaş ekimi 2006 sonunda neredeyse tüm ülkede “verimli” olmuş, bu uyuşturucu Türkiye ve sair yollardan Avrupa’ya gideceği aşikar hale gelmişti. Aynen benzer cümlelerle iyibilgi bunu duyurmuştu.

İşte son bir hafta içinde ele geçirilen uyuşturu maddeler bu “bereketin” sonucu da olabilir. Miktarın yüksekliği bu ihtimali de yükseltiyor. Ancak bu durumda PKK ihtimali zayıflıyor. Kısa süre önce Afganistan’da çok önemli bir BM görevinden dönen Hikmet Çetin’in iyibilgi’ye aktardığına göre, PKK’nın Afganistan’la bu anlamda pek işbirliği bulunmuyor. Zira Irak bu işiçir yeterli olduğu gibi, öte yandan Afganistan ürünlerinin parası-baronlar tarafından-bir yıl öncesinden ödeniyor.

Peki ama tüm bunlar ne demek?

Hürriyet’in haberinin yansıttığı olaylar açısından yanlışlığı yok. Türk güvenlik sistemi çok önemli bir narkotik operasyon serisine başarıyla imza attı. Ancan haberin sunuluş biçimi ve zamanlaması üzerine denilecek şeyler olabilir.
Örneğin Ankara politik kulislerinin bir projeksiyonu ilginç.. Abdülkadir Aksu hakkında gensoru teklifinin görüşüleceği gün bu manşetin verilmesi, üstelik başarının emniyete değil, gümrüklere ve Tüzmen’e bırakılması ilginç bulunmalı! “Bu çapta bir uyuşturucuyu bile emniyet değil gümrük memurları yakalıyor” dedirtmek gibi.

Keza son zamanlarda emniyet ile ordu arasında varolduğu söylenen oldukça çirkin bir yakıştırmanın parçası olarak, yalanlanan EMASYA haberinden beri zaman zaman ama daha küçük haberlerle tarafını (!) belli eden Hürriyet’in “hükümet” haberlerinden biri olarak okunması gibi!

www.iyibilgi.com



Bu haber 458 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,439 µs