En Sıcak Konular

Müzelik tanklar meydanlarda

7 Kasım 2009 21:18 tsi
Rusya, Kızıl Ordu'nun 7 Kasım 1941'de Nazi Almanya'sına karşı Kızıl Meydan'da toplanarak saldırıya geçmesini kutluyor.

Kızıl Meydan'da gerçekleşen gösterilerde Sovyet Ordusu'nun elbiselerini giyen askerlerin yanı sıra, İkinci Dünya Savaşı'nda cephede bulunmuş Sovyet yapımı T-34 model iki tank da yer aldı. 1940-1958 yıllarında üretimi gerçekleşen hareket kapasitesi yüksek T-34 model tanklar, Kızıl Ordu'nun Hitler'in ordusuna karşı üstünlük sağlamasında en büyük avantajını oluşturmuştu.

Festivalde çeşitli genç gruplardan 4 binden fazla genç de tarihi kostümlerle Kızıl Meydan'ı doldurdu. Atlı birlikler ve piyadelerin yer aldığı gösterilerde İkinci Dünya Savaşı gazileri de anılarını tazeledi. Nazi Almanya'sına karşı savaşta kullanılan tanklar törende büyük ilgi görürken, tanklardan birinin üzerine 'Vatan için', diğerinin üzerine de 'Moskova için' ifadeleri yazıldı.

Kutlamalarda bir konuşma yapan Moskova Belediye Başkanı Yuri Lujkov, tarihi gerçeklerin saptırılmaya çalışılmasına tepki gösterdi. Lujkov konuşmasında, "Atalarımız Moskova'nın korunması için ellerinden geleni yaptı. Bu gerçeğin değiştirilmesine izin vermeceğiz." dedi. Gösterilerde Nazi Almanya'sına karşı başlatılan toplu saldırı anı da canlandırıldı.

NAZİ BİRLİKLERİNE KARŞI İLK TOPLU SALDIRI 7 KASIM'DA

II. Dünya Savaşı'nda Moskova sınırına dayanan Alman Nazi birliklerine karşı ilk direniş 7 Kasım'da Kızıl Meydan'ı dolduran Sovyet askerlerinin gövde gösterisinin ardından başlamıştı. Moskova'nın hemen yakınına kadar gelen Nazi birlikleri şehrin düşmesine kesin gözü ile bakıyorlardı. Kızıl Meydan'da askeri tören için hazırlık yapan Naziler, meydana Hitler'in heykelini dikmek için Finlandiya'dan bir heykeltıraşa dev bir heykel siparişi bile vermişlerdi.

Naziler'in 'Tayfun' adını verdikleri saldırı planında en seçkin Nazi komutanları yer aldı. İlk karşılaşma Smolensk bölgesinde oldu. Burada çatışmalar iki ay kadar sürdü. Napolyon'un soğuk kış şartlarında Moskova'yı alamadığının farkında olan Hitler, kış bastırmadan Moskova'ya girmek istiyordu. 1812 yılında Fransa İmparatoru Napoleon Bonapart da, Smolensk bölgesinden öteye geçememişti.

Sovyet cephesinde durumun ağırlaştığını fark eden eski SSCB lideri Jozef Stalin, Georgi Jukov'u başkomutan tayin etti. 7 Kasım 1941 askeri geçit töreni ise Moskova'yı savunan Kızıl Ordu için moral oldu. Fakat yine de Almanlar ilerlemeye devam ediyordu. Stalin bu durumda Sibirya bölgesinde Japonya için bekletilen askeri birlikleri Moskova savunmasına gönderilmesini emrini verdi. Kızıl Ordu, Aralık ayında Alman birliklerini püskürtmeyi başardı.

KOMÜNİSTLER DE BOLŞEVİK DEVRİMİ KUTLUYOR

Komünist Parti de Kızıl Meydan'daki gösterilerin dışında 7 Kasım 1917'de gerçekleşen Bolşevik Devrimin yıl dönümünü kutluyor. 92. yılına giren devrim kutlamaları nedeni ile tüm Rusya genelinde meydanlarda gösteriler gerçekleştiriliyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin devrim yıl dönümünün resmi olarak kutlanmasını kaldırdı. Rusya Başbakanı Devrim yerine, 4 Kasım 1612'de Rusya'nın Polonya işgalinden kurtuluşunu bayram ilan etti. 2004'den bu yana 4 Kasım 'Rusya Birlik Günü' olarak kutlanıyor. Rusya, Çarlık döneminde de 4 Kasım'ı bayram olarak kutluyordu.



Bu haber 681 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,609 µs